Gelir ve vergide adalet için Ankara'ya yürüyecekler

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul'dan Ankara'ya yapacakları "Gelirde Adalet, Vergide Adalet" yürüyüşünün programını duyurdu.

Yürüyüş 13 Kasım Pazartesi günü saat 13.00'te Kadıköy Söğütlüçeşme'den başlayacak, Gebze, Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir güzergahını takip edecek. Güzergahta bulunan il ve ilçelerde kitlesel karşılama, basın açıklamaları ve uğurlama etkinlikleri düzenlenecek. Yürüyüş, 17 Kasım'da Ankara'da kitlesel bir buluşma ile sona erecek.

DİSK Genel Merkezinde yapılan basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, sözlerine "Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına tarihimizin en ağır bölüşüm krizini yaşayarak girdik. Ülkemizde gelir dağılımı hızla bozuluyor. Düşük ücretler ve yüksek enflasyon yüzünden alım gücümüz her gün hızla düşüyor." vurgusuyla başladı. Bu krizin hızla artmasının nedenlerini sendikalaşmanın, grev yapmanın ve hak aramanın önündeki engeller olarak sıralayan Çerkezoğlu, gelir ve vergi adaleti mücadelesinin yeni bir aşamasında olduklarını vurguladı ve ekledi:

'YASA MECLİS'E GELMELİ'

"Vergide adalet yasası derhal TBMM gündemine gelmelidir çünkü Ocak ayında bin 300 lira vergi ödeyen bir çalışan, sanki zenginleşmiş gibi ekim ayından itibaren 3 bin 500 lira vergi ödüyor.
Eğer vergi dilimleri bu yeniden değerleme oranına göre artsa idi, biz yıl içerisinde 70 bin lira kazandığımızda değil 182 bin lira kazandığımızda bir üst vergi dilimine geçecektik. İktidar daha fazla vergi alacağı birilerini arıyorsa işçilerin cebine bakmaktan vazgeçsin ve bir etrafına baksın. Banka bilançolarına baksın, şirketlerin rekor karlarına baksın. Artık yeter. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sistemi için Ankara’ya yürüyoruz.

İŞÇİ SINIFI ASGARİYE MAHKUM

"Sadece vergide değil gelirde de adalet istiyoruz. Önümüzdeki haftalarda asgari ücret tespit süreci başlayacak. Sendikal hakların büyük oranda kullanılamadığı ülkemizde işçi sınıfının yarısından fazlası asgari ücret ve civarındaki bir ücrete mahkum edilmiş durumda. Türkiye’yi bir asgari ücretliler ülkesine çevirenlere, açlık sınırının bile altında bir asgari ücreti işçi sınıfına dayatanlara, hepimizi yoksullukta eşitlemek isteyenlere karşı 'Gelirde Adalet' için Ankara’ya yürüyoruz.

Evrensel standartlara uygun biçimde, işçinin ailesi ile beraber geçinebileceği bir asgari ücret belirlenmesi için, asgari ücretin gerçek enflasyona ezdirilmemesi ve çok övünülen büyümeden payını alması için, en önemlisi de sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması ve ülkemizin bir asgari ücretliler ülkesi olmaktan kurtarılması için Ankara’ya yürüyoruz."

Sonraki Haber