‘Gelişen ilişkilerden Avusturya’daki Türkler memnun’

Avusturya’nın önde gelen haber dergilerinden News, Türkiye-Avusturya ilişkileri hakkında dosya habere imza attı. Haberde Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’un değerlendirmelerine de yer verildi

Avusturya’nın Dışişleri ve İçişleri Bakanları, Türk mevkidaşlarıyla Ankara'da buluştu.
(5 Temmuz 2022)

Türkiye ve Avusturya’yı hem Avrupa Birliği hem de doğrudan ilişkiler üzerinden ele alan Ceyhun, Avusturya’nın tarafsızlığının önemine işaret etti. Avusturya’da 173 bin kişiye ulaşarak en çok satan dergiler
arasında olan News, TürkiyeAvusturya ilişkilerini ele aldı. Dergi iki ülke ilişkilerine 6 sayfa yer ayırdı. Birkaç yıl öncesine kadar sözlü atışmalarla gerilen Avusturya-Türkiye ilişkilerindeki olumlu hava, Avusturya basının da gündemine geldi. Son yıllarda iki ülke ilişkilerinin “hissedilir şekilde düzeldiğinin” belirtildiği Günter Fritz imzalı makalede iki ülke siyasetçilerinin yaptıkları üst düzey görüşmeler örnek gösterildi. Haberde, ikili ilişkilerin düzelmesinin Eski Başbakan Sebastian Kurz’un Türkiye’ye yönelik sert açıklamalarına rağmen diplomatik ilişkilerin farklı olduğu ifade edildi. Günter Fritz’in hazırladığı haberde, gerginliğe neden olan olaylar anlatıldı. Avusturya’nın Fırat Kalkanı, Zeytindalı ve Barış Pınarı harekâtlarına yönelik tepkileri ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçim sürecinde Viyana’da miting düzenlemiş olmasının yanı sıra Kurz hükümetinin bu süreçte Avrupa Birliği’nin genel çizgisini takip ettiği hatırlatıldı.

KARŞILIKLI ZİYARETLER ARTTI

Tüm olumsuzluklara rağmen Fritz, son aylarda yapılan karşılıklı ziyaretlerin ilişkilerde yeni sayfa açma üzerinde kurgulandığına vurgu yaptı. Bu kapsamda Mayıs 2021’de TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Avusturya Ulusal Konsey Başkanı Wolfgang Sobotka’yı ziyaretinin yanı sıra bu yılın mayıs ayında da iki ülke cumhurbaşkanları arasında uzun telefon görüşmeleri yapıldığı ifade edildi. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna geriliminde önemli bir aktör olarak devreye girdiğine atıf yapan Fritz, Kiev ve Moskova’yı ziyaret etmeye hazırlanan Avusturya Başbakanı Nehammer’in de ziyaretlerinden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeler yaptığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Avusturya Başbakanı Karl Nehammer

NATO ZİRVESİ VE ENERJİ KRİZİ

Türkiye ile iyi ilişkilerin özellikle kriz sürecinde önemli olduğuna dikkat çekildiği haberde, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için kazanılmak istendiği hatırlatıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin NATO içindeki en büyük ikinci ordu olduğunun belirtildiği haberde Türkiye’nin bu nedenle diplomatik bir ağırlığa sahip olduğu vurgulandı. Haberde ayrıca Türkiye ile iyi ilişkilerin, enerji krizi karşısında daha da önem kazandığına dikkat çekildi. Avusturya’nın doğal gaz ihtiyacının yüzde 80’ini Rusya’dan sağladığının hatırlatıldığı haberde birçok önemli boru hattının Ukrayna’dan geçmesinin sorunlara yol açtığı, ancak Türkiye’den de çok sayıda boru hattı geçtiği vurgulandı. Siyasi alanda Türkiye’nin Rusya’nın yanı sıra Azerbaycan ve İran ile ilişkileri olduğunun ifade edildiği haberde, Avrupa’nın gelecekteki enerji teminatında Türkiye’nin de bir role sahip olabileceğinin altı çizildi.

BÜYÜKELÇİ OZAN CEYHUN İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRDİ

Son aylarda olumlu gelişen ikili ilişkilerin ele alındığı dosyada Türkiye Cumhuriyeti Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun’la yapılan bir röportaj da yer aldı. İki ülke ilişkilerinin küçük adımlarla düzeldiğini ifade eden Ceyhun, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna gerilimi, mülteci krizinde Avrupa için artan önemine dikkat çekti. Son 18 aydaki gelişmelerin diyalog ve küçük adımlarla sağlandığını belirten Ceyhun, ilk adımların Sebastian Kurz’un başbakanlığı döneminde atıldığını hatırlattı.

DİYALOG SAYESİNDE KARŞILIKLI ADIMLAR ATILDI

Yaklaşık bir yıl önce TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Viyana’da ağırlandığını hatırlatan Ceyhun, Avusturya Ulusal Konsey Başkanı Wolfgang Sobotka’nın düzenlediği yemeğe dönemin Avusturya Başbakanı Kurz’un da katıldığına işaret etti. Öncesinde de özellikle parlamentolar arası düzeyde görüşmeler yürütüldüğünü kaydeden Ceyhun, mevcut Başbakan Nehammer ile görüşmelerin oldukça olumlu yürüdüğünü belirtti. Mart ayında Avusturya Cumhurbaşkanı Van Der Bellen’in de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile uzun bir telefon görüşmesi yaptığını vurgulayan Ceyhun, bu kapsamda Avusturyalı arkeologların Efes kazılarına geri dönmeleri gibi adımlar atıldığını öne çıkardı.

Ceyhun ayrıca Türkiye-Avusturya Parlamentolar Arası Dostluk Gurubu’nun 2013 yılında faaliyetlerine yeniden başladığını da vurguladı. Bu kapsamda Wolfgang Sobotka’nın Ankara ve İstanbul’a ziyaretler düzenlediğini hatırlatan Büyükelçi Ceyhun, TBMM Dış İlişkiler Komisyonunun eylül ayında Viyana’yı ziyaret ettiğini öne çıkardı. Viyana Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Pamela Rendi-Wagner’in daveti üzerine yapılan ziyarette kültür ve eğitim alanlarında farklı programlar başlatıldığını bildiren Ceyhun, göç ve terörle mücadelede de iki ülkenin işbirliği içinde olduğunun altını çizdi.

ENERJİ VE GÖÇ KRİZİNDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ

Avrupa’nın öncelikli gündemi arasında enerji krizi olduğunu hatırlatılması üzerine Büyükelçi Ozan Ceyhun, Türkiye’nin Avrupa için artan önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin Rusya’nın yanı sıra İran ve Azerbaycan’dan da doğal gaz tedarik edebildiğini hatırlatan Ceyhun, şöyle konuştu: “Lojistik açıdan Türkiye, boru hatlarıyla çok iyi donatılmış durumda ve tabi ki Avusturya’ya gaz iletebilir. Ve son olarak biz kendimiz de Karadeniz’de doğal gaz bulduk; üç Türk gemisi şu an orada sondaj çalışması yürütüyor. 2023 yılında çıkarılması öngörülüyor.” Bu sürecin Avrupa ülkelerinin desteğiyle daha da hızlandırılabileceğini ifade eden Ceyhun, Türkiye’nin bugünlerde Ukrayna’dan tahıl sevkiyatıyla ilgilendiğini vurguladı.

Büyükelçi Ozan Ceyhun, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki göç tartışmalarını da değerlendirdi. Avusturya’nın da artık Avrupa’nın göç güvenliğinin Türkiye’de başladığını gördüğünü ifade eden Ceyhun, Suriye, İran ve Irak’tan gelen yasa dışı göç ile mücadele konusunda Avrupa ülkelerinin Türkiye ile işbirliği yapma zorunluluğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra Türkiye’de 3,7 milyon Suriyeli göçmen bulunduğuna vurgu yapan Ceyhun, son olarak 180 bin Ukraynalının Türkiye’ye geldiği bilgisini de paylaştı.

‘İLİŞKİLERDEKİ AŞAMA AVUSTURYALI TÜRKLERİ RAHATLATTI’

Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki diğer sorunları da değerlendirdi. Mavi Vatan mücadelesinde Yunanistan’ın Ege Adaları’nı silahsızlandırması gerektiğini hatırlatan Ceyhun, Yunanistan’ın Lozan ve Paris antlaşmalarını bu doğrultuda ihlal ettiğini vurguladı. Avusturya’nın her iki ülke ile iyi olan ilişkileri arabulucu olmak için kullanabileceğini savunan Ceyhun, düzelen ilişkilerin Avusturya Türk toplumunda da yankı bulduğunu öne çıkardı. Birçok belediye ve ticaret odasıyla iyi bir diyalog sürdürdüğünü belirten Ceyhun, “Şahsen her yerde açık kapılarla karşılaştığımı ve buralarda çok sayıda arkadaşlar edindiğimi düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Geçen dönemin gergin atmosferinin bu şekilde giderilmiş olmasından Türk toplumunun mutlu olduğunu paylaşan Ceyhun, Avusturya istihbaratının Favoriten olaylarında Milli İstihbarat Teşkilatı’nın etkisinin olmadığını ifade etti.

  

Sonraki Haber