'Genç avukatlar için düzenleme yapılsın'

Türkiye'de baroya kayıtlı avukat sayısı son 10 yılda ikiye katlandığını aktaran Avukat Latif Cem Baran, genç avukatların görevlendirmede öncelikli olması gerektiğini ve bu anlamda Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) puan sisteminde değişiklik yapılması gerektiğini savundu.

CMK ücret tarifesindeki artışın yetersiz olduğunu da vurgulayan Baran, “Soruşturma evresinde takip edilen işler için 499 TL olarak belirlenen ücret en az 1000 TL olmalıdır. Diğer işler için de bu oranda tashih, Türkiye Barolar Birliği tarafından sağlanmalı, avukatlık asgari ücret tarifesi ile orantılı hale gelmelidir” dedi.

'GENÇLERE İŞ İMKANI SAĞLANSIN'

Genç avukatların görevlendirme önceliği için çözüm önerisi sunan Baran, şunları söyledi: “2018 de 116 bin olan avukat sayımız 2019 sonunda 127 bine ulaştı. Şu anda Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı 130 bin üzerinde avukat bulunmaktadır. Her yıl genç avukatlarımız baroya kaydolmakta ve bu rakamın nerdeyse yüzde ellisini oluşturmaktadır. Mevcut durumda avukatlık mesleği için şartların zorlaştığı göz önüne alınarak pozitif ayrımcılığı genç avukatlarımızdan yana kullanmalıyız. CMK sisteminde kıdemli meslektaşlarımızla genç meslektaşlarımızın puanı aynı tutuluyor. Bu sebeple görevlendirmeler daha az oluyor. Buradan yola çıkarak kıdemi beş yıldan az olan meslektaşlarımızın puanı düşük tutularak, genç meslektaşlarımız için daha çok iş imkanı sağlayabiliriz” dedi.

ANGARYA YASAĞI İLKESİNE AYKIRI

İçinde bulunduğumuz küresel kriz ve pandemi sürecinin avukatlık mesleğine zararlarını da hatırlatan Latif Cem Baran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçirmiş olduğumuz dönem, kısa vadede kapanmayacak zararlara yol açmıştır. Avukat sayımızın yüzde ellisini mesleğe henüz başlayan genç meslektaşlarımızın oluşturduğunu da düşünerek CMK ücret tarifesindeki artış çok yetersizdir. Adalet Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen 'CMK Ücret Tarifesi'nin, 'Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nden ayrık olarak çok düşük miktarlarda ücret olarak belirlenmesi Anayasa’nın 18. maddesinde yer alan 'angarya yasağı' ilkesine ve 10. maddesinde yer alan 'eşitlik' ilkelerine aykırı olduğu kanaatindeyim. Artış olarak açıklanan ücretler ilgili görevleri angarya haline getirmektedir.

ÇOBANOĞLU: VERGİ MUAFİYETİ DE SAĞLANMALI

Avukat Hüseyin Çobanoğlu konuya ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İçinden geçtiğimiz dönemde, mesleğe her geçen gün yüzlerce yeni meslektaş katılmakta. Özellikle büyük şehirlerde serbest çalışma maliyetleri oldukça yüksek. Genç avukatlar, sadece bürolarını var edebilmek için çok yüksek maliyetlere katlanmak durumunda. Bunun yanında genç avukat sayısındaki olağanüstü artış, bu var olma mücadelesini daha da güçleştiriyor. Özellikle mesleğe yeni başlayan avukatların yer aldığı CMK sistemindeki ücretler ise angarya yasağına aykırılık oluşturacak oranda düşük. Öte yandan mesleğin en başında, staj döneminde sigortalı çalışma yasağı, bağlı çalışılan bürolarda verilen çok düşük ücretler de genç meslektaşların var olma mücadelesini olumsuz etkiliyor. En başta genç avukatların üzerindeki kamu maliyeti baskısı düşürülerek belirli bir süre Bağkur, Gelir Vergisi gibi mesleki giderlerden muafiyetleri sağlanmalı, CMK tarifesi Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne eşitlenerek meslekte angaryaya son verilmeli ve bağlı çalışan avukat ücretlerinde standartlar belirlenerek tam bir yeknesaklık sağlanmalı kanaatindeyim"

Sonraki Haber