Gençler düşük ücrete ses çıkaramıyor
Kariyer platformu Youthall, mart ayında yaptığı Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması’nın sonuçlarını yayınladı.
Deprem felaketi ve seçim süreci etkileri sürerken yapılan araştırmada, gençlerin geleceğe ilişkin karamsar olduğu görüldü. Araştırma sonuçları geçen yıla göre kıyaslandığında kötüye giden ekonomik koşullar nedeniyle aile evinde kalan gençlerin oransal olarak arttığı, yurtta ve öğrenci evinde kalanların da azaldığı görüldü.
Gençlerin aylık gelir veya harçlık verilerine bakıldığında, çok sınırlı imkanlarla yaşadıkları gözlemlendi. İş arayan üniversite mezunlarının yüzde 69’u, ayda en fazla 1500 lira harçlığa sahip. Öğrencilerin ise yüzde 38’i 1250 lira, yüzde 33’ü de 1251-2500 lira aralığındaki bir harçlıkla geçinmeye çalıştığını söyledi. Buna ek olarak üniversite mezunu çalışanların da gelir seviyesi kendilerini ve yaşam standartlarını geliştirmek için yeterli değil. Araştırma sonuçlarına göre üniversite mezunu çalışan gençlerin yüzde 24’ü asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde gelir elde ettiği görüldü.
KRİTERLERDEN VAZGEÇİLİYOR
Verilere göre gençlerin 5’te 1’i mutsuz, 4’te 1’i geleceği olumsuz algılıyor, 4’te 3’ü ise stresli. Mezunların yüzde 67’si ve çalışan mezunların yüzde 79’u gençlerin şu anda çalıştıkları iş yerlerinden ilk fırsatta ayrılacağı inancında. Yüzde 80’i şirketlerin çalışanları önemsemediğini ve günümüz ekonomik koşullarından fayda sağladığını düşünüyor. Çalışan mezunların yüzde 83’ü, iş arayan mezunların ise yüzde 90’ı iş bulmanın eskiye kıyasla daha da zorlaştığı görüşüne katıldığını ifade etti. İş bulmak zorlaştığı için gençlerin önemsedikleri birçok kriterden geçici olarak taviz verdiği görüşü mezunların yüzde 88’i tarafından ifade edilirken bu oran iş arayan mezunlar arasında yüzde 92 düzeyinde. Yüzde 93’ü ise geçici olarak düşük ücretler ile çalışmaya sessiz kaldığını kaydetti. Üniversite mezunu çalışan gençlerin kazandıkları ücretlere bakıldığında, yüzde 24’ünün asgari ücretten az veya asgari ücret seviyesinde kazandığı ortaya çıktı.
HİBRİT ÇALIŞMA EĞİLİMİ
Araştırmaya katılanların yüzde 86’sı, küresel şirketlerin eskiye kıyasla daha fazla tercih edilmeye başladığı görüşünde. Gençlerin yüzde 84’ü kurumsal bir şirkette çalışmak istediğini belirtti. Yazılım geliştirme, IT, Ar-Ge, Ür-Ge gibi teknolojik departmanlar çalışmak için ilk tercih. İnsan kaynakları ve finans gibi bölümler de gençler nezdinde albenili. Çalışma şekli olarak öncelikli tercihleri ise hibrit çalışma. Gençlerin yarısı hibrit çalışma modeli düzenini kendi tanımlamak istediğini bildirdi.
‘GENÇLERİ EKONOMİYE DAHİL ETMELİYİZ’
Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması sonuçlarını değerlendiren Youthall CEO’su Emre Aykan, şu değerlendirmede bulundu: “Youthall olarak Türkiye’nin her yerindeki genç yeteneklere ulaşmak için onları dinliyor ve olmamızı istedikleri her yerde olma hedefiyle çalışıyoruz. Amacımız gençlerimizin yurt dışına gitmeden, bu ülkede istedikleri olanaklara ulaşması için köprü olabilmek. Çünkü sonuçlar, işsiz nüfus istatistiklerinde yer almadıkları halde, her an iş değiştirme potansiyeli taşıyan, uygun bütün açık pozisyonlara talip, ‘gizli işsizler’in ve doğal olarak ‘mutsuz çalışanların’ varlığına işaret ediyor. Dolayısıyla eğer giderlerse geri dönüşleri zor görünüyor. Bu nedenle genç yetenekleri gitmeden ülke ekonomisine dahil etmemiz gerek.”