Gençler siyasetten ve gündemden uzak mı?

AredaSurvey şirketinin son araştırmasına göre halkın yüzde 72,4’ü, gençlerin siyasete ve Türkiye’de olup bitene karşı kayıtsız olduğunu düşünüyor. Konuştuğumuz gençlik liderleri ise tersini söyleyerek, “Sahadaki gördüğümüz tablo anket sonuçlarının bize gösterdiğiyle aynı değil.” diyor

AredaSurvey’in araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 72,4’ü, gençlerin siyasete ve Türkiye’de olup bitene karşı kayıtsız olduğunu düşünüyor! Araştırmada dikkat çeken detaylardan biri ise, tüm yaş grupları arasında bu fikre en çok katılanların yüzde 76 ile 18-34 yaş aralığındaki gençlerden oluşması.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz iki gençlik lideri ise aynı kanaatte değil. TGB Genel Başkanı Kayahan Çetin, “Üniversiteler ve liselerde gördüğümüz tablo anket sonuçlarının bize gösterdiğiyle aynı değil.” derken, Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Genel Sekreteri İsmailcan Kaya da “Sahadaki gözlemlerimiz, gençlerin siyasi süreçlere yüksek ilgi duyduğunu gösteriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

AredaSurvey araştırma şirketinin Türkiye genelinde 2 bin 432 kişiyle gerçekleştirdiği araştırmaya göre Türk halkının yüzde 72,4’ü, gençlerin siyasete ve Türkiye’de olup bitene karşı kayıtsız olduğunu düşünüyor. Yüzde 27,6’sı ise bu düşünceye katılmayıp gençlerin siyasete de ülkeye de kayıtsız olmadığı görüşünü savunuyor.

Araştırma şirketine göre, yapılan araştırmanın geçtiğimiz yıllardaki verilerine bakıldığında, gençlerin siyasete ve gündeme olan bağıyla ilgili kopuk olduğu fikri yıllar içinde değişmiş durumda. 2021’de “Gençler, siyasete ve Türkiye gündemine kayıtsız” düşüncesine sahip vatandaşların oranı yüzde 59 iken bu oran 2022’de yüzde 46,7’ye geriliyor ve 2022’de yüzde 53,3 oranındaki çoğunluğun bu fikre katılmadığı gözlemleniyor.

Ancak 2023’e bakıldığında gençlerin siyasete ve gündeme kayıtsız olduğu düşüncesi yüzde 63,6’ya kadar yükseliyor. Nihayetinde de bu oran 2024’te yüzde 72,4’e kadar çıkıyor. Gençlerin siyasete ve gündeme ilişkin kayıtsız kalmadığını ifade edenlerin yıllara göre dağılımı ise şu şekilde: 2021’de yüzde 41; 2022’de yüzde 53,3; 2023’de yüzde 36,4 ve 2024’te yüzde 27,6.

Araştırmanın en dikkat çeken detaylarından biri, tüm yaş grupları arasında gençlerin siyasete ve gündeme olan kayıtsızlığı fikrine en çok katılanların yüzde 76 ile 18-34 yaş aralığındaki gençlerden oluşması. Genç yaş grubunu yüzde 71,3 ile 55 yaş ve üzerindekiler takip ederken 35-54 yaş aralığındakilerinde bu düşüncede olanların oranı yüzde 69,9.

‘TERSİNE GENÇLERİN DAHA POLİTİKLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ’

Kayahan Çetin

Konuyla ilgili değerlendirmesini aldığımız Türkiye Gençlik Birliği (TGB) Genel Başkanı Kayahan Çetin araştırma sonuçlarının aksi yönde değerlendirme yaparak şunları aktardı:

“Üniversiteler ve liselerde gördüğümüz tablo anket sonuçlarının bize gösterdiğiyle aynı değil. Biz özellikle son 2 yılda üniversitelerde kendi gibi düşünenlerle beraber hareket etmeye, öğrenci kulüplerine yönelik ilginin ve siyasi arayışın arttığını, öğrencinin daha politikleştiğini görüyoruz. Bunun Türkiye'nin karşı karşıya geldiği sorunlarla da ilgisi var.

"Bir yandan da derinleşen ekonomik kriz öğrencileri geçim kaygısına ve erkenden çalışıp para kazanmaya ya da kendi geleceğine odaklanmaya da itiyor. Bu durum bir yönüyle gençlerin kendisini de ilgilendiren gündemlerden uzak kalması sonucunu doğuruyor. Anketin geçmiş yıllardaki verilerine bakarsak son 2 yıl haricinde gençlere yönelik bu yargının daha az olduğunu görüyoruz.

"Özellikle açılım sürecinin sona erdiği ve terör örgütlerinin üniversitelerden temizlendiği süreçte vatansever, milliyetçi değerlere bağlı, politik bir gençlik kuşağı oluşmuştu. Yine benzer bir kuşak Türkiye'nin karşı karşıya olduğu emperyalist tehditlerle ilişkili olarak oluşuyor.

"Z kuşağı projesinin sonu milliyetçiliğe sarılan bir gençlik kuşağıyla bitti, bunu artık herkes kabul ediyor. Anket sonuçlarındaki gençleri kayıtsız görme fikrinin de gençlikten daha fazlasını beklemekle ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu 18-34 yaş arasındakilerin cevabında daha da belirgin. Sorunlar ağırlaştıkça gençlikten beklenti artıyor ve bu beklentinin haklı sebepleri var.”

‘GENÇLER SİYASİ SÜREÇLERE YÜKSEK İLGİ DUYUYOR’

İsmailcan Kaya

Yeniden Refah Partisi Gençlik Kolları Genel Sekreteri İsmailcan Kaya da, Kayahan Çetin ile aynı paralelde görüşler belirterek şunları dile getirdi:

“AredaSurvey’in araştırmasına göre, gençlerin siyasete kayıtsız olduğu düşünülüyor. Ancak sahadaki gözlemlerimiz, gençlerin siyasi süreçlere yüksek ilgi duyduğunu gösteriyor. Gençler, toplumsal konularda aktif rol almak ve karar alma mekanizmalarına dahil olmak istiyor.

"Erbakan Hocamızın dediği gibi, 'Bir milletin asıl gücü; tankı, topu, tüfeği değil, inançlı ve imanlı gençliğidir.” Milletin asıl gücü olan gençlere fırsat tanındığında; ülkemizi daha müreffeh bir geleceğe taşıyacaklarına inanıyor; Yeniden Refah Partisi olarak gençlerin katılımını artırmak için çalışıyoruz.'"

Sonraki Haber