Spor için kiralayıp parti yapmışlar

Sayıştay denetim raporu ortaya çıkardı: Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinin spor amaçlı kiraladığı bazı taşınmazlarda parti, düğün ve gece eğlencesi yapıldı

Sayıştay, 2023 yılına ilişkin denetim raporlarını açıkladı. Bakanlıklar, kamu kurumları, üniversitelere yönelik hazırlanan raporlarda çok sayıda bulgu tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığına yönelik hazırlanan raporda Mesleki ve Teknik Liselerde örgün eğitime devam eden öğrenciler için işletmelere yapılan devlet katkısı ödemelerinde hatalı uygulamalar belirlendi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı denetim raporunda, il müdürlüklerinin taşınmazları yönetmelik, protokol ve sözleşme hükümlerine aykırı olarak kullandığı görüldü.

Sayıştay raporunda özel mesleki ve teknik liselerle ilgili şu tespitler yer aldı:

"İşletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ödenen ücretlere yönelik olarak stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri için bazı özel okullara devlet katkısı ödendiği görülmüştür.

"Yapılan incelemelerde bazı özel okulların devlet katkısı talebinde bulunurken kendi okullarını e-Okul sistemine işletme olarak ekleyip katkı talebinde bulunduğu, talep edilen tutarların Bakanlık tarafından ilgili özel hesaplara gönderildiği ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince ilgili okullara ödemenin gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.

"Devlet katkısı uygulamasında öğrencilerin stajlarını işletmelerde yapması esas olup staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencilerinin stajları için devlet katkısı ödenmemesi gerekmektedir."

SÖZLEŞME DİKKATE ALINMADI

Rapora göre Kadıköy'de protokol ya da sözleşme hükmünde "Madde 10/b; kiracı kiralanan yerde alkollü içki, tütün veya tütün ürünleri bulunduramaz, kumar oynatamaz, içki, tütün ve tütün ürünleri satışı ve kullanımı yaptıramaz. Bu gibi şeylerin bulundurulduğu, satıldığı ve kullandırıldığı tespit edildiğinde sözleşme kira bedeli iade edilmeden tek taraflı feshedilir." hükmü yer almasına rağmen bir spor kulübüne kiralanan taşınmazın alkollü restoran olarak faaliyet yürüttüğü saptandı.

Sarıyer'de bir spor kulübü derneğine tahsis edilen veya kiralanan taşınmazda, "73 at kapasiteli ahır ve sosyal tesis binası, 5000 m2’lik binicilik tesisi. Sportif amaçlı kullanılacak olup ticari amaçla kullanılamaz. Tesiste tütün ve tütün ürünleri ile alkol kullanımı olmayacak, kullanım tespit edilmesi halinde il müdürlüğü protokolü feshedebilecektir." sözleşme hükmü yer aldı.

Ancak tahsis edilen alan içerisinde binicilik faaliyeti olmadığı, tahsis edilen bina içerisinde belli zamanlarda parti, gece eğlencesi, düğün ve benzeri müzikli organizasyonların yapıldığı tespit edilip herhangi bir spor faaliyeti bulunmadığı kaydedildi.

'AMACI DIŞINDA KULLANILDI'

Mersin Erdemli'de de bir spor vakfına tahsis edilen veya kiralanan alana ilişkin sözleşme hükümlerinde, "Kamp Eğitim Tesisi olarak kullanılmak üzere tahsis edilmiştir." yer aldı. Ancak bu alana ilişkin, "Hazineden Spor Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş ve hazine taşınmazı mevzuata aykırı olarak vakfa tahsis edilmiştir.

"Vakıf ise protokole aykırı olarak en son butik otel işletmeciliği yapılmak üzere üçüncü şahıslara kiralamıştır. Otel işletmesi tarafından taşınmaz bitişiğindeki sit alanında bungalov evler yapılarak kullanım amacının tamamen dışına çıkılmıştır." tespitleri yer aldı.

Kamu idaresinin de bu hususlara ilişkin cevabında, "tahsis ve kiralama yoluyla kullandırılan taşınmazlardan amacı dışında kullanılanların fesih işlemlerinin ivedilikle yapılacağı, ayrıca, bulguda yer alan taşınmazlardan bir kısmı için hukuki süreçlerin önceden başlatılmış olduğu" belirtildi.

ARAŞTIRMA DESTEĞİNDEN TELEFONU KILIFI ALINMIŞ

Türkiye Bilimler Akademisi'ne ilişkin hazırlanan raporda, araştırma desteği kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayan bazı giderlerin karşılandığı bulgusuna rastlandı. Raporda şöyle denildi:

"Akademinin araştırma desteği kapsamında yaptığı ödemeler incelendiğinde; yönetmeliğin çizdiği sınırlar içerisinde değerlendirilmesi mümkün olmayan cep telefonu, cep telefonu kılıfı, web sitesi kurulum bedeli, çalışma masası, çalışma koltuğu, akıllı saat bedeli vb. ödemelerin gerçekleştirildiği görülmüştür.

"Söz konusu giderlerin bir araştırma faaliyetinin özü ve gerekleri ile bağlantısının olmadığı, daha çok kişiye özel ihtiyaç niteliği taşıdığı değerlendirilmektedir. Ayrıca Uygulama Esasları’nda yazıldığı üzere alınan bu teçhizatların akademinin demirbaş kayıtlarına alınması da gerekmemektedir. Daha açık bir ifade ile alınan teçhizatlar üyelerin uhdelerinde kalmaktadır."

BİR PERSONELE 4 BİLGİSAYAR

Boğaziçi Üniversitesi'ne yönelik hazırlanan raporda da Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) incelendiğinde, yoğun bir şekilde masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar, tablet gibi elektronik cihazlar alındığı tespit edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Üniversitenin taşınır kayıtlarındaki bilgisayar sayıları incelendiğinde 2023 yılı sonu itibarıyla yaklaşık 4 bin 494 adet masaüstü bilgisayar, 2 bin 615 adet dizüstü bilgisayar, 521 adet tablet ve 166 adet tümleşik bilgisayar olmak üzere toplamda 7 bin 796 adet bilgisayar bulunduğu görülmektedir. Bu bilgisayarların yaklaşık 1694 adedi Bilgisayar Laboratuvarlarında kullanılmaktadır.

"Personel sayıları incelendiğinde ise, üniversitede toplamda 883 akademik, (70 yabancı uyruklu öğretim elemanı olmak üzere) 1782 idari personel bulunmaktadır. 1782 idari personelden hizmetli ve işçi kadroları çıkarıldığında yaklaşık 899 civarında idari personel üzerinde de bilgisayar bulunmaktadır.

"Sonuç olarak bazı akademisyenlerin üzerinde maksimum 12 adet sadece dizüstü ve 15 adet masaüstü bilgisayar zimmetlendiği anlaşılmaktadır. Laboratuvarlarda kullanılan masaüstü bilgisayarlar düşüldüğünde dahi, kabaca bir hesapla bir personelin kullanımına ortalama 4 adet bilgisayar düştüğü görülmektedir."

KAPADOKYA’DA 420 YAPI KARARA RAĞMEN YIKILMADI

Sayıştay'ın Kapadokya Alan Başkanlığına yönelik raporunda da Kapadokya alan sınırları içerisinde Kapadokya geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları ile meri planlara ve Kapadokya Alan Komisyonu kararlarına aykırı yapı uygulamaları nedeniyle yıkım kararı alınan yapıların yıkımının yapılmadığı tespit edildi. Raporda bu bulguya yönelik şu ifadeler yer aldı:

"Yapılan incelemede Kapadokya Alanı içerisinde, Kapadokya Alan Başkanlığının kurulduğu 2019 yılından önce Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurullarınca alınmış olan kararlar ve 2019 yılından itibaren Kapadokya Alan Komisyonu’na alınan kararlarla beraber toplam 586 yapı hakkında mevzuata aykırı uygulamalar nedeniyle yıkım kararı olduğu, Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından 2020-2022 yılları arasında 166 yapının yıkımının gerçekleştirildiği, ancak 420 yapı hakkında alınan yıkım kararlarının henüz uygulanmadığı görülmüştür. Uygulanmayan yıkım kararlarının bir kısmının oldukça geçmişe dayandığı, öyle ki 2016 yılında alınmış kararların dahi olduğu tespit edilmiştir. Kamu idaresi cevabında bulgu konusu hususa ilişkin olarak gerekli çalışmalara başlandığı belirtilmiştir."

Sonraki Haber