Genel Sağlık İş: Hemşireler insani çalışma koşulları istiyor

Genel Başkan Uğur, Hemsireler Günü'nde 'yorgunluğa' dikkat çekti. Uğur,  'Salgınla beraber hemşireler, 12 ya da 24 saat kesintisiz çalışarak uzun mesai saatleri hizmet verirken yeterli düzeyde dinlendirilmemektedir.' dedi

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur “Dünya Hemşireler Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde büyük risk altında hizmet veren hemşirelerin, dünyadaki meslektaşlarından çok daha zor koşullarda, çok daha fazla çalışırken daha az kazandıklarını belirtti. Uğur, “Hemşire insan gücünün planlanamaması nedeniyle sağlık kurum ve kuruluşlarında yetersiz sayıda hemşire istihdam edilmekte; ağır iş yükü ve uzun çalışma sürelerine de maruz kalan hemşireler, görevleri dışı işlerde ve istekleri dışında uzun saatler çalıştırılmaktadır” dedi.

2020 yılında yüz bin kişiye düşen hemşire sayısının  342 olduğunu ancak  OECD ülkelerinde yüz bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısı 938 olduğunu anımsatan Uğur, “Salgınla beraber hemşireler, 12 ya da 24 saat kesintisiz çalışarak uzun mesai saatleri hizmet verirken yeterli düzeyde dinlendirilmemektedir. 8 saatten fazla çalışmanın önlenmesi için yeter sayıda hemşire istihdamı sağlanmalı, sağlıklı beslenmeleri için gerekli öğünler düzenlenmeli, dinlenebilmeleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Salgın süresince tükenmişlik ve stresin milyonlarca hemşirenin mesleği bırakmayı düşünmesine yol açtığını kaydeden Uluslararası Hemşireler Konseyi, mevcut personeli devam etmeye teşvik etmek için daha iyi ücret çağrısında bulunmuştur” diye konuştu. 

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur hemşirelerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • Covid-19’un tüm sağlık çalışanlarına iş kazası meslek hastalığı kapsamında haklar veren özel bir düzenleme acilen yapılmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri sektöründe nitelikli hizmet verebilmek için yeterli sayı ve nitelikte hemşire istihdam edilmesi son derece önemlidir. Bir an önce yeterli sayıda kadrolu ve güvenceli olarak hemşire istihdam edilmelidir.
  • Hiçbir plan program yapılmadan çok sayıda hemşirelik okulu açılmasına son verilmeli ve hemşirelik eğitiminin iyileştirilmesi sağlanmalıdır. Binlerce hemşire atama beklerken, ülkemiz hemşire sayısında halen OECD ülkeleri arasında son sıralarda yer almaktadır.
  • Yoğun iş yükünün ve uzun çalışma saatlerinin tükenmişliği artırdığı bilinmektedir. Hemşirelerin ağır ve kötü çalışma koşulları düzeltilmelidir.
  • Yetersiz dinlenme alanları uygun şekilde düzenlenmelidir.
  • 7/24 hizmet veren kreşler yaygınlaştırılmalıdır.
  • Servis hizmeti 24 saat esasına göre sağlanmalıdır.
  • Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.
  • “Sözleşmeli”, “ücretli”, “vekil” gibi kamuda güvencesiz çalışma biçimleri kaldırılmalı, var olanlar 4/A kadroya alınmalıdır.
  • Yıpranma payı hakkı, yıl başına 90 gün olacak, tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak ve geçmişe etkili olacak şekilde genişletilmelidir.
  • Hemşireler için verilen 3600 ek gösterge sözü halen yerine getirilmemiştir. Tüm kamu çalışanları için ek göstergeler kademeli olarak yükseltilmelidir.
  • Yoksulluk sınırının üzerinde insan onuruna yaraşır ücret ve emeklilik koşulları sağlanmalıdır.
  • Sağlıkta şiddete en çok maruz kalan meslek gruplarından biri de hemşirelerdir. Hemşireler için güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Sağlık emekçilerine şiddete son verecek düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
Sonraki Haber