Genel Sağlık-İş: Önlemler artırılmalı
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, koronavirüs salgını karşısında sağlık çalışanları açısından riskin büyüdüğüne dikkat çekti, onlara yönelik koruma önlemlerinin artırılmasını istedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan günü, 601 sağlık personelinin Kovid-19 virüsü ile enfekte olduğunu söylemişti. Zekiye Bacaksız, sendika üyelerinden ve sahadan aldıkları bilgiye göre enfekte olan sağlık çalışanı sayısının arttığını belirtti. Birçok farklı branştan sağlık emekçisinin yoğun bakımda ve entübe olduğunu, bir kısmının da hayatını kaybettiğini belirten Bacaksız, şöyle sürdürdü: "Özellikle henüz test sonuçları çıkmadığı için açıklanan bu sayının içinde yer almayan ancak BT’de Kovid-19’a has lezyon tespit edilen birçok sağlık emekçisinin olduğunu biliyoruz.”
Bacaksız, hastanelerde sadece enfeksiyon hastalıkları kliniğinde, yoğun bakım ünitelerinde ve acil servislerde çalışan sağlık emekçilerinin değil tüm branşlardan sağlık çalışanlarının risk altında çalıştığını söyledi.
DİĞER ÇALIŞANLAR
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Zekiye Bacaksız, gözden kaçırılan çok önemli bir başka konu daha bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Sağlık emekçisi olmayan ancak hastanelerde veya birinci basamakta çalışan temizlik görevlilerinin, güvenlik görevlilerinin veya yemek, hasta nakli vb. lojistik desteği sağlayan diğer birimlerde çalışanların ya da idari görevleri örneğin muhasebe ve hasta kayıt gibi işlemleri yürüten personelin ne kadarının enfekte olduğu konusunda hiçbir resmi veri bulunmamaktadır. Aslında bu kişiler de sağlık sisteminin büyük bir yükünü taşımakta, ayrıca enfekte olduklarında potansiyel taşıyıcı ve bulaştırıcı olarak virüsün daha hızlı bir biçimde yayılmasına sebep olmaktadır.”
ÖNERİLER
Bütün bu bilgiler ışığında Kovid-19 salgını ile mücadelede birinci sırada yer alan ve bu mücadelenin olmazsa olmazı olan sağlık emekçilerinin mevcut önlemlerle yeterince korunamadığı kanaati oluştuğunu belirten Bacaksız şu önerilerde bulundu:
- DSÖ’nün ve HASUDER’in belirlemiş olduğu şemadan farklı olarak kişisel koruyucu ekipmanın (KKE-Cerrahi maske, önlük, eldiven, gözlük, yüz koruyucu) sadece hasta olduğu testlerle doğrulanmış olan Kovid-19 pozitif kişilerle doğrudan temas içinde olan sağlık emekçileri tarafından değil, hastalığın semptomsuz seyrettiği de göz önünde bulundurularak, her türlü hasta ile doğrudan temasta (Aile Sağlığı Merkezleri dahil) olan bütün sağlık emekçileri tarafından kullanılmasının sağlanması ve bu birimlere yeterli miktarda KKE gönderilmesi gereklidir.
- Pandemi hastanelerinde sadece hastaların bulunduğu alanlarda değil, hastanenin tüm alanlarında sağlık çalışanlarının KKE giymesinin sağlanması yaşamsaldır.
- Pozitif olup olmadığına bakılmaksızın tüm hastalarla aynı mekanları paylaşan temizlik, idari ve lojistik birimlerde görevli diğer çalışanların da KKE kullanması sağlanmalıdır.
- Sağlık kuruluşlarına başvuran tüm vatandaşlara, taşıyıcı olabilecekleri düşünülerek, semptom değerlendirmesi yapılmaksızın, sağlık kurumuna girdikleri anda takmak üzere ücretsiz olarak cerrahi maske verilerek takmaları sağlanmalıdır.
- Sağlık çalışanlarına düzenli aralıklarla test yapılmalı, pozitif bulunanlarla ilgili karantina ve tedavi prosedürleri hızla uygulanarak hem sağlıklarına bir an önce kavuşmaları sağlanmalı hem de virüsü başkalarına bulaştırmaları önlenmelidir.
- Kovid-19 tespit edilen sağlık çalışanlarının, çalıştıkları pozisyonlara göre iş kazası veya meslek hastalığı bildirimi yapılmalı, ileride ortaya çıkabilecek mağduriyetlerinin giderilmesi bakımından kayıt altına alınmalıdır.
- Büyük risk altında çalışan sağlık personeli enfekte olup ailelerine de bulaştırmaktan endişe etmektedir. Sağlık personelinin konaklama ve beslenme ihtiyacının yeterli ve sağlıklı bir şekilde organize edilemediği, yapılan başvurulardan anlaşılmaktadır. Bu sıkıntıların ortadan kaldırılması için dışlayıcı tutumdan vazgeçilmeli, devlet yönetme sorumluluğuyla ve parti ayrımı yapılmaksızın, tüm belediyelerin desteği bir an önce kabul edilmelidir.