Genel Sağlık-İş: Sağlık çalışanı artık laf değil icraat bekliyor

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur sağlık çalışanlarının artık laf değil icraat bekledikleri sağlık çalışmalarının geçim sorunlarının çözülmesini istedi.

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur sağlık çalışanlarının artık laf değil icraat bekledikleri sağlık çalışmalarının geçim sorunlarının çözülmesini istedi.

Derya Uğur yaptığı açıklamada, “Zam yaptık, yapıyoruz, yapacağız” diye oyalanan sağlık çalışanlarının, ocak ayı bordrolarını ellerine aldıklarında büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi. 2022 yılının ilk maaşlarını alan sağlık çalışanları, açlık sınırında tutarlarla ayın sonunu nasıl getireceğini düşündüğünü kaydeden Uğur, “Ocak ayı maaşlarında toplu sözleşme ikramiyesi olan 487 TL’de bulunmaktadır. Sendikasız sağlık çalışanlarının maaşlarında bu tutarda yer almamaktadır. 3 ayda bir ödenen toplu sözleşme ikramiyesi Şubat ayı maaşında yer alamayacağı için sağlık çalışanı gelecek ay daha da az maaş alacaktır. Yüksek vergi dilimi nedeniyle maaşlar yıl boyunca da erimeye devam edecektir” dedi.

‘SAĞLIKÇININ NEFES ALACAK HALİ KALMADI’

Zor şartlarda çalışan sağlıkçıya verilen hiçbir sözün tutulmadığını ifade eden Uğur şunları söyledi:

“Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1 Aralık’ta yaptığı ‘Hekimler başta olmak üzere, sağlık çalışanlarımızın maddi haklarının iyileştirilmesini sağlayacak kanun maddeleri yüce Meclis’te gündeme alındı. Bu iyileştirmelerin çoktan hak edildiğini toplum olarak biliyor, sonuçlarının hepimize yansıyacağına yine toplumca inanıyoruz.’ açıklamanın üzerinden 45 gün geçmiştir. Sağlık Bakanının da ifade ettiği gibi sağlık çalışanlarının ‘çoktan hak ettiği’, tüm toplumun bildiği, Meclis’teki tüm siyasi partilerin üzerinde mutabık olduğu tek konu sağlık çalışanları maddi haklarının iyileştirilmesidir.”

Derya Uğur

Sağlık çalışanlarının, pandemiyle birlikte insani olmayan şartlarda çalışsa da yaptığı işe hiçbir zaman inancını yitirmediğini, var gücüyle hayat kurtarmaya devam ettiğini belirten Uğur, “Tüm bu özverili emeklerinin karşılığında sağlık çalışanları, artan hayat pahalılığı karşısında açlık sınırında yaşamaya mecbur bırakılmıştır. Mesleki saygınlığı, huzurlu bir çalışma ortamı kalmayan, her an şiddet tehlikesi ile karşı karşıya kalan sağlık çalışanlarının en büyük derdi evine düşen ekonomik yangındır. Sağlık çalışanlarının enflasyon altında ezilen, alım gücü kalmayan maaşlarla bırakın ay sonunu getirmeyi, nefes alacak hali kalmamıştır” görüşünü dile getirdi.

‘TEK MAAŞ’ TALEBİ

Siyasilerin Twitter'da sağlık çalışanlarına destek mesajları yayınlamayı bırakmasını ve sağlık çalışanına hakkını vermesini isteyen Uğur şöyle dedi:

“Hiçbir şey yapılmadan çok şey yapılmış gibi göstermekten vazgeçilmelidir. Sağlık çalışanı artık laf değil icraat beklemektedir. Sağlık çalışanlarının umut tacirliği yapan siyasilere karnı toktur, alkışa doymuştur, artık hakkı olanı istemektedir. Sağlık çalışanı yaptığı işin, emeğinin, alın terinin karşılığını istemektedir. Sağlık ordusu olarak ifade edilen, 39 farklı meslekten 1 milyonu aşkın sağlık çalışanının tamamını kapsayacak iyileştirme bir an evvel TBMM gündemine gelmeli, sağlık çalışanlarının maaşı asgarisi yoksulluk sınırı olarak ‘tek maaş’ olarak düzenlenmelidir. “

Sonraki Haber