Generallerin ses kayıtları panik yarattı: Almanya soruşturma başlattı

Cuma günü Alman generallerin Rusya’daki bir köprüye yönelik saldırı planlarının ses kayıtları yayınlanmıştı. Tartışmalara neden olan kayıtla ilgili Bild dergisi bunu ‘Rus casuslara’ dayandırdı. Ses kayıtlarını paylaşan hesaplar da engellendi.

Hava Komutanı Ingo Gerhartz ve Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius

Russia Today Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan’ın önceki gün Alman generaller ile ilgili yayınladığı kayıtlar gündeme bomba gibi düştü. Simonyan operasyonu tartışan üst düzey Luftwaffe (Alman Hava Kuvvetleri) subayları arasındaki konuşmanın metnini, ardından da 38 dakikalık ses kaydını yayınladı.

Alman generallerin Ukrayna'nın Rusya'ya saldırı planlamasına yardım etmeyi tartıştığının ortaya çıkmasına Berlin'in ilk tepkisi kaydın nasıl ortaya çıktığına dair bir soruşturma başlatmak oldu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve parlamentosu Berlin'den bir açıklama talep edeceklerini açıkladı. Alman Şansölye Olaf Scholz hükümeti, dinlemeye takılan telefon görüşmesi hakkında resmi bir yorumda bulunmadı.

Kreç Köprüsü

‘İÇERİKLE İLGİLİ BİR ŞEY SÖYLEYEMEYİZ’

Alman Savunma Bakanlığı sözcüsü Bild gazetesine yaptığı açıklamada "Hava Kuvvetleri içindeki iletişimin dinlenip dinlenmediğini kontrol ediyoruz" dedi. "Görünüşe göre dinlenen kayıtların içeriği hakkında bir şey söyleyemeyiz." Bakanlık, devlet haber ajansı DPA'nın sorusu üzerine Federal Askeri Karşı İstihbarat Dairesi'nin (BAMAD) "gerekli tüm önlemleri başlattığını" söyledi.

Bu arada Bundeswehr (Alman ordusu) de sansüre başvurdu. X (eski adıyla Twitter) üzerinde kaydı dağıtan çok sayıda hesap cuma akşamı itibariyle Almanya'da engellendi. Bild, kaydın arkasında "Rus casuslarının ya da ortaklarından birinin" bulunduğunun "açık olduğunu" iddia etti.

HAVA KUVVETLERİ KOMUTANI DA VAR

19 Şubat tarihli 38 dakikalık ses kaydında, Alman Hava Kuvvetleri Komutanı General Ingo Gerhartz ve operasyonlardan sorumlu Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Frank Graefe'nin de aralarında bulunduğu dört subay yer alıyor.

Subaylar Almanya'nın Ukrayna'ya 50 kadar Taurus uzun menzilli füze göndereceğini varsayıyor ve Luftwaffe'nin Rusya ile çatışmaya doğrudan müdahil görünmeden Ukraynalılara hedefleme bilgisi sağlamasının yollarını tartışıyorlardı.

Ayrıca Ukraynalıların Kırım’ı Rus ana karasına bağlayan Kerç Köprüsünü hedef alma takıntısına dikkat çekerek köprünün öneminin askeri olmaktan ziyade siyasi olduğunu belirtiyorlar. Bir noktada Gerhartz füzelerin "savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini" itiraf ederken, bir başka subay 20 Taurus isabetinin bile köprüyü gerçekten yok edebileceğinden şüphe duyduğunu ifade etti. Komutanlar Almanya'nın doğrudan müdahil olma "kırmızı çizgisini" geçmemesi için makul inkar edilebilirliğin nasıl korunacağını tartıştıkları açıkça görülüyor.

ALMAN BASINI: KAYITLAR GERÇEK GÖRÜNÜYOR

Alman basınında yer alan haberlere göre Berlin, Alman subaylar arasında Ukrayna'ya Rusya'daki bir köprüye saldırması için yardım etme konusunda geçen konuşmaların gerçekliğini henüz teyit etmedi, ancak yapılan ön soruşturma kaydın gerçek olduğunu gösteriyor.

Alman Welt gazetesi cuma akşamı, kaydı inceleyen "birkaç askere" dayanarak, sızdırılan ses dosyasının Bundeswehr'de yaygın olarak dolaştığını ve şu anda "gerçek olarak sınıflandırıldığını" yazdı.

Spiegel gazetesi de ilk analizin ardından "kaydın gerçek olarak sınıflandırıldığını" yazdı ve Alman karşı istihbaratının konuyla ilgili derhal bir soruşturma başlattığını ve "ilk değerlendirmeye göre yapay zeka destekli sahteciliğin büyük ölçüde göz ardı edildiğini" belirtti.

KERÇ’TE BOMBALI ARAÇ YAKALANDI

Rus resmi ajansı RIA Novosti'ye konuşan bir güvenlik kaynağı, Rusya'nın Kırım bölgesine girmeye çalışan patlayıcı yüklü bir aracın Federal Güvenlik Servisi (FSB) personeli tarafından durdurulduğunu söyledi. Kaynak, bombanın etkisiz hale getirildiğini de sözlerine ekledi.

Haber ajansının dün bildirdiğine göre olay, Kırım ile yarımadanın kuzeyindeki Rusya'nın Herson Bölgesi arasındaki idari sınırda bulunan Dzhankoy sınır kapısında meydana geldi.

Bir kaynak, FSB çalışanlarının "Herson bölgesinden bir kolluk kuvveti memurunun kullandığı" bir araçta yaptıkları inceleme sırasında "sürücü koltuğunun altında [aracın] altına tutturulmuş patlayıcı cihaza benzeyen bir nesne" bulduklarını söyledi. Aracın hızla güvenli bir yere götürüldüğünü ve bombanın başarıyla etkisiz hale getirldiğini de sözlerine ekledi. RIA Novosti'nin kaynağına göre, uzmanlar el yapımı patlayıcının "NATO ülkeleri tarafından Ukrayna'ya tedarik edilen yabancı yapım parçalardan monte edildiğini" tespit etti.

Sonraki Haber