Gerçek bir şampiyonun hazin öyküsü

Pillsbury, 5 Aralık 1872’de Boston Massachusetts, ABD'de doğdu. Çocukken satrancın temel esaslarını öğrendiyse de 16 yaşına kadar turnuvalarda ismine pek rastlanmaz.

SATRANÇ VE HAYAT

Harry Nelson Pillsbury:

Dahi mi Deli mi?

Pillsbury, 5 Aralık 1872’de Boston Massachusetts, ABD'de doğdu. Çocukken satrancın temel esaslarını öğrendiyse de 16 yaşına kadar turnuvalarda ismine pek rastlanmaz.

Harry yeteneği sayesinde hızla ilerledi.

Pillsbury 19. yüzyılın sonlarında artık isim yapmış Amerikalı bir satranç ustasıydı. Günümüzde de satranç dünyasında yetenekli bir oyuncu olarak tanınır ve sevilir. Oyunlarına kitaplarda sık sık yer verilir.

Pillsbury kısa ancak parlak kariyeri boyunca birçok önemli turnuvada başarı elde etti.

1890'larda profesyonel oldu. Bu tarihlerden itibaren turnuvalarda dikkat çekti.

1891 yılında Amerika şampiyonluğunu kazandı.

1892 senesinde Newyork’ta Dünya Şampiyonu Wilhelm Steinitz'e karşı oynadığı piyon avanslı üç oyunun ikisini kazandı.

1895 yılında İntiltere’de Hastings turnuvasında dünya şampiyonu ünlü satranç ustası Emanuel Lasker'i yendi. Bu zafer, Pillsbury'nin uluslararası alanda tanınmasını sağladı.

1895 Hastings Turnuvasına katılan 22 oyuncudan 18'i, Pillsbury, Lasker ile Tarrasch'ın arasında oturanlar arasında sağdan dördüncü

22 oyuncunun yer aldığı tek turlu döner Hastings 1895 turnuvasında, katılımcılar arasında Dünya Şampiyonu Lasker’in yanı sıra, eski Dünya Şampiyonu Steinitz ve Mikhail Chigorin, Siegbert Tarrasch gibi dünya klası oyuncular vardı. Pillsbury hiç dünya şampiyonluğu unvan maçı oynamadı. Aslında, İngiltere Hastings’te elde ettiği başarılı sonuçtan sonra, aynı yıllarda Lasker karşısında bir dünya şampiyonluğu unvan maçı düzenlenseydi, Amerikalı yıldızın neler yapabileceği görülecekti.

Lasker, Chigorin, Steinitz and Pillsbury in St. Petersburg, 1895

Harry Nelson Pillsbury, 1896'da İngiltere'de düzenlenen ikinci İngiliz Satranç Derneği turnuvasında yine birinci olarak büyük bir başarıya imza attı.

Pillsbury, 1897'de Almanya'nın Leipzig şehrinde düzenlenen önemli Uluslararası Satranç Turnuvası'nda büyük bir başarı elde etti. Bu turnuvada, dönemin en iyi satranç ustalarını geride bırakarak birinci oldu.

Bu zafer, Pillsbury'nin uluslararası arenada adını daha da duyurmasını sağladı.

Ancak aynı tarihlerde kaptığı bir hastalık Amerikalı ustanın sağlığını olumsuz yönde etkilemeye başladı. Şizofreni gibi ruh sağlığı sorunları vardı ve bunlar zamanla ilerleyerek performansını etkiledi.

Pillsbury, Londra turnuvasında 1899'da ikinciliği paylaştı. Paris 1900'de de (Lasker'in iki puan gerisinde) ikinci oldu. Nihayet Münih 1900'de bir turnuva zaferi daha elde etti; ancak dönemin dünya şampiyonu Lasker bu turnuvaya katılmamıştı.

Pillsbury ne yazık ki, 1902'den itibaren ciddi sağlık sorunları yaşadı ve satranç kariyeri hızla geriledi.

Pillsbury 17 Haziran 1906'da henüz 33 yaşındayken Philadelphia'da hayatını kaybetti. Yaşamının son yıllarında maddi sıkıntılar ve sağlık sorunlarıyla mücadele etti. Ancak, Pillsbury satranç dünyasında kalıcı bir miras bıraktı. Oyun tarzı, özgün taktik kombinezonlar ve yaratıcı hamleleriyle belirginleşir. Ayrıca, açılışta da bazı yeniliklere imza atmıştır.

Harry Nelson Pillsbury, kısa ama parlak kariyeri boyunca satranç dünyasında önemli iz bırakan bir oyuncu olmuştur. Oyun tarzı ve turnuva başarıları, onun unutulmaz bir satranç yıldızı olarak anılmasının nedenidir.

BULMACA KÖŞESİ

Soru 25:

Siyah Oynar Kazanır

Beyaz Taşlar:

Şg2, Ke2, Fb3, Fb4, Pa4,d5,g4,h3.

Siyah Taşlar:

Şg8, Ka1, Ff6, Ad6, Pb7,e7,f7,f4,h6.

GÜNÜN SÖZÜ

“Satranç, defalarca bizi reddetmiş olsa da, tekrar tekrar ona geri döndüğümüz güzel bir sevgilidir.”

Sovyet Ansiklopedisinden

MİNYATÜR KÖŞESİ

Pillsbury - Fernandez

Havana 1900

Bu haftaki kısa oyunumuz köşe yazımızın konusunu oluşturan kuvvetli satranççı Pillsbury’nin bir simultanesinden yani çoğul gösterisinden.

1.e4 e5 2. Ac3 Ac6 3. f4 d6 4. Af3 a6 5. Fc4 Fg4 6. fxe5 Axe5 7. Axe5! Fxd1? 8. Fxf7+ Şe7 9. Ad5+ Mat 1-0

Pillsbury bu oyunda satranç kitaplarında “Legal matı” olarak adlandırılan konumun güzel örneklerinden birini satranç dünyasına hediye ediyor. Siyah g4 filinin f3’teki ata uyguladığı açmazı hiçe sayarak e5’i kırıyor ve d1’deki vezirini feda ediyor. Hemen ardından merkezdeki siyah şahı kendi taşlarının sıkışıklığından da yararlanarak mat ediyor.

BU HAFTAKİ SORUMUZUN ÇÖZÜMÜ

Çözüm 25:

Rosetto - Sherwin

Portoroz 1958

1… Kb1

Siyah kale korunmasız beyaz fillere saldırıyor. Beyaz, taş kaybetmemek için mecburi hamlesini yapıyor.

2. Fxd6 f3+!

Siyaha taş kazandıran kuvvetli bir ara hamle.

3. Şxf3 Kxb3+

Bu kiş hamlesi sayesinde siyah d6 karesindeki fili de alarak bir taş üstün kalıyor ve oyunu kazanıyor.

Sonraki Haber