Gezginci arıcılar mazot desteği istiyor

Türkiye 115 bin ton bal üretimiyle Çin'den sonra ikinci sırada. Bal üretimini destekleyecek flora çeşitliliğiyle de Avrupa'da birinci sıradayız. Arıcılığın fiyat artışlarından ciddi şekilde etkilendiğini belirten Hatay Arı Üreticileri Birliği Başkanı Ekici, arıcıların desteklenmesini istedi

Havaların ısınmasıyla daha serin ve çiçekli bitkilerin olduğu bölgelere giden gezginci arıcıların yolculuğu başladı. Hatay’da da arıcılar bal üretimi için Doğu ve Güneydoğu illerindeki yaylaları tercih ediyor. Hatay Arı Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Ekici, birliklerine üye bin 200 üyenin yüzde 85’inin gezginci olduğunu belirtti, arıcıların yaşadıkları sorunları anlattı.

Türkiye’nin bal üretimi ve arıcılıkta dünyada 2. ülke olduğunu belirten Ekici, “Arıcılarımızın yüzde 85’i gezginci. Üretim için en yakın coğrafya olan Maraş, Malatya, Van, Hakkâri, Yüksekova’ya gideriz. Ekim-kasım aylarında da çam balı toplamak için Muğla’ya gideriz. Ancak bu süreç emek isteyen, zahmetli ve masraflı bir süreç.” dedi.

DEVLETİN VERDİĞİ FİYAT DÜŞÜK

Ekici, masraflardan dolayı birçok arıcının bu yıl Hatay’da kaldığını belirterek, şöyle devam etti: “Nakliye çok pahalı, arıcılara destek çok az. Bakanlığa, tüm çiftçilere verildiği gibi mazot desteği verilmesini önerdik, bir türlü hayata geçmedi, acilen arıcılarımıza mazot desteği verilmesini talep ediyoruz.

“Devlet, kovan desteği olarak kovan başına 60 lira veriyor. 60 lira ile arıcı bir yere gidemez. Arıcıların üretime devam etmesi için destek şart, özellikle mazot desteğinin önemini bir kere daha söylüyorum.

“Bakın devletin arıcıya verdiği bal fiyatı da düşük, maliyetin altında kalıyor. Hadi tüccarı anlarız ama devletin kurumları neden üreticiye maliyetin altında fiyat verir bunu anlamış değiliz. Siz arıcıya 250 lira verirseniz, arıcının üretimini sürdürmesine, yaşamını sürdürmesine yardımcı olmuş olursunuz.”

SAHTE BAL UYARISI

Türkiye’nin önemli bal üretim merkezi olmasına rağmen az bal ihraç ettiğini de ifade eden Ekici, vatandaşları sahte ballara karşı uyardı:

“Piyasada bal adı altında sahte ürünler bulunmakta. Bazılarının söylediği gibi, Türkiye sahte bal cenneti… Ben tüketicilerimize şunu söylüyorum. Mutlaka ürünleri birliklerden almalarını tavsiye ediyorum. 300 liradan aşağı satılan ballara şüphe ile bakmak gerekiyor. Arıcılar 4 şehir geziyor ve maliyet 150 lirayı buluyor. Sahte ballar nedeniyle üreticinin elinde bal kalıyor ve üretmekten vazgeçiyor.”

SEKTÖR İHTİYARLARIN ELİNDE

Tarımda olduğu gibi arıcılıkta da yaş ortalamasının yüksek olduğunu belirten Mehmet Ekici, “Hiçbir arıcının çocuğu arıcı olmuyor, çocuk, babası para kazanamadığından bu mesleğe yönelmiyor. Bu gün Türkiye ve Hatay genelinde arıcıların yaş ortalaması 55 ve bu sektör ihtiyarların elinde kaldı. Bu işi genç, dinamik, mektepli insanlar yapmalı ki bu sektör daha ileriye gitsin.” diye konuştu.

MEYVELERE ZEHİR SIKMAYIN

Ekici’nin bir uyarısı da meyve üreticilerine oldu. Yanlış ilaçlama ile arıların ölümüne neden olunduğunu söyleyen Ekici, şöyle konuştu:

“Narenciye, domates, salatalık gibi ürünlerde tozlaşma sayesinde verim artıyor. Bugün Hatay’ın önemli ürünü narenciyedir, narenciyeye arı konmazsa, bunların çiçeklerine arı konmazsa, meyvelerin verimi yüzde 30-35 azalır. Bunu bahçe bitkileri ile uğraşan vatandaşa anlatamıyoruz. Kontrolsüz ve yanlış ilaçlamayla arılarımız ölüyor, ballar zarar görüyor.”

YUMAKLI: İLAVE DESTEK VERECEĞİZ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Arı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilere kovan başına ilave destekler vereceklerini ifade etti.

Arıcıların 2003'ten itibaren desteklerden faydalandığına ve sektöre 2023'e kadar 1,6 milyar lira destek sağlandığına işaret eden Yumaklı, "Verilen desteklerin de etkisiyle arılı kovan, bal üretimi ve arıcılık işletme sayısında büyük artışlar kaydedildi. 2002'de 74 bin ton olan bal üretimimiz 2023'te 115 bin tona çıktı. Söz konusu dönemde arılı kovan sayımızı da 4,1 milyondan 9,2 milyona çıkarttık. Amacımız, kovan sayılarını artmasının yanında kovan başına alınan balın veriminin ve kalitesinin de artmasını sağlamak." değerlendirmesinde bulundu.

Yumaklı, Bakanlık olarak çalışmalarını 5 ana eksende sürdürdüklerine dikkati çekerek, "Bunlar verimlilik, kalite, sürdürülebilirlik, kayıtlılık ve sektöre yatırım. Arıcılıkta da bu 5 ana eksen etrafında adımlar atacağız. Bu kapsamda yeni destekleme modelimizde gezginci arıcılar ile genç ve kadın üreticilerimize kovan başına ilave destekler verilecek." ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber