Gıda sektöründe uygulanan bu hileler pes dedirtiyor! Bakın ete neler karıştırıyorlarmış…

Tüketime uygun hale gelmesi için hızlandırılan fermente yöntemlerden tutun da bozulan ürünlerin tekrar kullanımına kadar gıda sektöründe pek çok hile mevcut. Öğrendiğinizde "Bu kadar da olmaz!" dedirtecek gıda hilelerini merak ediyorsanız birlikte inceleyelim.

Yiyecek sektörü, tüketicilerin farkında olmadığı hilelerle dolu bir dünya. Yiyecek sektöründe yapılan hilelerin temel motivasyonu genellikle kâr elde etmek olsa da insan sağlığı için tehlike arz ederler. Bilinçli bir tüketici olarak gıdalarda yapılabilecek hileleri bilmek ve ona göre tedbirli davranmak gerekir. Sizler de "Ben ne yiyip ne içiyorum?" diye merak ediyorsanız gıda sektöründeki hileleri öğrenmekle işe başlayabilirsiniz.

YİYECEK SEKTÖRÜNDE UYGULANAN HERKESİ ŞOKA UĞRATAN HİLELER

Yoğurtta peçeteden kaymak tabakası oluşturma

En çok hile yapılan yiyeceklerin başında süt ve süt ürünleri gelir. Yoğurtlarda kıvam artırmak için kullanılan jelatine ek olarak peçete de kullanılır. Özellikle restoran gibi işletmelerde yoğurdu kaymaklı göstermek için üzerine ince bir peçete serilir ve yoğurt kaymaklıymış gibi tüketiciye sunulabilir.

Biber ve domates salçasına gıda boyası ekleme

Çoğu yemekte sıklıkla kullanılan salçaların daha kırmızı gözükmesi ve yemeklere renk vermesi için gıda boyası kullanılır. Eğer kullandığınız salça çok kırmızıysa ve az miktarda kullandığınızda bile yeterince renk veriyorsa şüphelenmenizde yarar var.

Ete farklı hayvan etleri karıştırma

Et ürünlerindeki hile, uygun olmayan kısımların ete katılmasıyla yapılır. Dana etinin farklı etlerle karıştırılması ya da tavuk kemiklerinin öğütülüp salama katılması akla ilk gelen örneklerden.

Bala glikoz şurubu katılması

Sofralarınızda şifa niyetine tükettiğiniz ve oldukça pahalı olan bala glikoz şurubu katılabileceğini biliyor muydunuz? Bala karıştırılan glikoz şurubuyla maliyet yarı yarıya düşürüldüğü gibi tüketici de kandırılmış olur.

Zeytine kostik uygulanması

Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan zeytin, çabuk olgunlaşması için kostik gibi kimyasalların içinde bekletilebiliyor. Havuz zeytinine kostik atılarak yapılan bu işlemde zeytin vaktinden çok önce olgunlaştırılıyor.

Tarihi geçen yumurtaların kullanılması

Son kullanma tarihi geçmiş yumurtaların çöpe atıldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! Özellikle pastacılık sektöründe tarihi geçmiş yumurtaların kullanılma ihtimali var. Bayılarak yediğiniz pasta ve kurabiyeleri tüketirken dikkatli olmakta fayda var.

Sonraki Haber