‘Gideceğiniz yere kadar sizi götüreyim’ demek suç

Yargıtay 9. Ceza Dairesi işe giden bir vatandaşa, aracıyla ısrarlı şekilde takip edip korna çaldıktan sonra ‘gideceğiniz yere kadar sizi götüreyim’ diyen sanığın eylemlerinin suç oluşturduğuna hükmetti.

Yargıtay, yürüyerek işe giden kişiyi araçla ısrarlı şekilde takip edip korna çalarak "gideceğiniz yere kadar sizi götüreyim" diyen sanığa verilen beraat kararını kanuna aykırı bularak bozdu. Yargıtay söz konusu eylemin, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturduğunu belirtti.
Yargıtay dava dosyasına yansıyan bir olaya göre, Sulh Ceza Mahkemesinde "Cinsel taciz" suçundan yargılanan bir sanık hakkında beraat kararı verildi. İlk derece mahkemesi tarafından verilen beraat kararı mağdur vekili tarafından temyiz edildi. Temyiz edilen dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne geldi. Temyiz incelemesini tamamlayan daire, mağdure vekilinin itirazlarını yerinde görerek yerel mahkemenin verdiği hükmü bozdu. Yargıtay, işe giden mağdureyi kullandığı araçla ısrarlı şekilde takip edip korna çaldıktan sonra “gideceğiniz yere kadar sizi götüreyim” diyen sanığın eylemlerinin, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturduğunu belirtti.

'BERAAT KARARI VERİLMESİ KANUNA AYKIRI'

Yargıtay 9. Ceza Dairesi kararında, "Mağdurenin aşamalardaki ifadeleri, savunma, tanık anlatımı ve tüm dosya içeriği nazara alındığında olay günü yürüyerek işe gitmekte olan on yedi yaşındaki mağdureyi kullandığı araçla ısrarlı şekilde takip eden sanığın, korna çaldıktan sonra kendisine bakan mağdureye 'gideceğiniz yere kadar sizi götüreyim' şeklinde beyanda bulunması eyleminin 5237 sayılı TCK'nın 123. maddesinde düzenlenen kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunu oluşturduğu gözetilerek mahkumiyeti yerine suç vasfının tayininde yanılgıya düşülerek cinsel taciz suçundan beraatine karar verilmesi kanuna aykırıdır. Katılan mağdure vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" ifadelerine yer verildi. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 123. maddesi şu şekilde:
"Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir."

Sonraki Haber