GİF Başkanı Selim Yenel’den Yükselen Asya’ya karşı ‘Birleşik Avrupa’ önerisi

ABD’nin ‘Gölge Dışişleri’ olarak nitelendirilen Dış İlişkiler Konseyi (CFR)’nin Türkiye Şubesi GİF’in başkanı Selim Yenel, Avrupa Birliği’nin büyüyen Asya’ya karşı yeniden küresel bir oyuncu olması için ‘Birleşik Avrupa’ önerisinde bulundu

Rahmi Koç’un şeref başkanı olduğu Global İlişkiler Forumu (GİF)’nun başkanı Selim Yenel, firendsofeurope.com adlı internet sitesinde yazdığı yazıda Avrupa Birliği’ne (AB) bazı önerilerde bulundu. AB’nin küresel oyuncu olarak rolünün sınırlı olduğunu belirten Yenel, “Birleşik Avrupa” hayalini kuranların geleceğe bakması ve daha kapsayıcı yeni bir Avrupa tasavvur etmesi gerektiğini söyledi.

‘BAZI ÜLKELERE MÜDAHALE EDİLMELİ’

Yenel, 10 Kasım’da “Avrupa Birliği nasıl küresel bir oyuncu haline getirilir?” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, Avrupa Birliği’nin mevcut durumuna ilişkin bazı değerlendirmelerde bulunuyor. AB’nin önceki yıllarda dikkat çekici başarılar elde ettiği ancak son dönemde bazı zorluklarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Yenel, AB’nin bazı üyeleri arasındaki “otoriter eğilimlere” açıkça müdahale etmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca bu devletlerin demokrasi, adalet, medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkiler konusunda AB’nin “yüksek değerler algısının” gerisinde olduğunu ifade ediyor. Yenel, bu devletlere örnek olarak Polonya’yı gösteriyor.

Yazıda AB’nin genişleme politikasının yeniden ele alınması gerektiğini söyleyen Yenel, “AB genişleme konusundaki duraksamasını ele almalıdır. Geçen ayki AB-Batı Balkanlar Zirvesi, altı aday adayına pek umut vermedi. Bazıları katılım müzakerelerinin ileri aşamalarında olmasına rağmen, herhangi bir genişleme olasılığı 2030'un ötesine itildi ve net bir perspektif eksikliği bu ülkeler arasında şaşkınlığa neden oluyor. AB'nin hatası, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye'nin de endişe verici etkilerine rağmen Balkan ülkelerine AB'ye girmekten başka çareleri yokmuş gibi davranmasıdır. Aday ülke olan Türkiye'nin bir tehdit olarak görülmesi, ülkenin AB ile ilişkisini ele almadığının itirafıdır.” dedi.

‘ÇİN VE RUSYA BÜYÜYOR’ VURGUSU

Yenel, Çin ve Rusya’nın ekonomik olarak büyüdüğünü ve güçlendiğini belirterek ABD’nin yeniden bir küresel güç olmak için yeni bir kimlik yaratması gerektiğini de ifade ediyor:

“Günümüzün küresel zorlukları hızlı karar vermeyi gerektiriyor.

Çin'in sadece ekonomik ve siyasi olarak değil, aynı zamanda iddialı bir şekilde büyüdüğü, Rusya eski imparatorluğunun bir görünümünü yeniden kurmaya çalıştığı ve ABD müttefikleriyle ilişkilerinde kararsız kaldığı bir zamanda, AB'nin de diğerlerine dikkat etmesi gerekiyor. Blok, küresel bir oyuncu olmak şöyle dursun, ilgili kalmak istiyorsa yeni bir kimlik yaratma görevini üstlenmelidir.”

‘BİRLEŞİK AVRUPA’ HAYALİ İÇİN ÖNERİ

Yenel yazıda, “Birleşik Bir Avrupa” kurmak için öneride de bulunuyor:

“Birleşik bir Avrupa her zaman birçoklarının hayali olmuştur. Geçmişteki şikayetleri bir kenara bırakmak için iradenin olup olmadığı tamamen kavranabilir. Bu hayale gönül verenler geleceğe bakmalı ve daha kapsayıcı yeni bir Avrupa tasavvur etmeye çalışmalıdır.”

Yenel son olarak, AB’nin yeniden küresel oyuncu olamaması durumunda Rusya ve Çin’i ima ederek, “Avrupa bölünmüş kalırsa kimin kârlı çıkacağını düşünmek gerekir.” ifadelerini ekliyor.

Sonraki Haber