Aile işletmelerini artırmalıyız

Girdi maliyetleri hayvancılıkta da en önemli sorunlardan biri. Hayvan sayısının azaldığını belirten Mardin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Gülcan Mazi, hayvancılığın desteklenerek et fiyatlarındaki artışın önüne geçilebileceğini ifade etti.

Mardin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarihiyle, kültürüyle öne çıkan illerimizden biri. Tarım ve hayvancılık, Mardin’in en önemli geçim kaynağı. Hayvancılık batıya göçü engellemek ve istihdam sağlaması açısından da bölge için ayrıca önemli. Mardin Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Müdürü Gülcan Mazi, hayvancılıkta yaşanan sorunların ve et fiyatlarındaki artışın girdi fiyatlarının düşürülmesiyle çözülebileceğini belirtti.

Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Gülcan Mazi, meraların az olmasının yetiştiricileri zor duruma düşürdüğünü belirterek, yaşanan sorunları şöyle anlattı:

“Birçok yetiştiricimiz çoban bulamıyor. Burada yetişen gençler hayvancılık yapmıyor başka şehirlerde başka işler yapmak durumunda kalıyor. Bu gençleri köyde tutmak için bakanlık tarafından bazı projeler geliştirilebilir. Bu işi yapacak çobanlara sigorta pirim desteği verilebilir.

Diğer sorun ilaç, şu anda şap aşısı yapılıyor. Bakanlık gönderiyor ama büyükbaş hayvanlara yetecek kadar gönderiyor. Aşı artarsa küçükbaşa yapılıyor. Bu kadar aşıyı yapabilmek için de personele ihtiyaç var. Sahadaki veteriner arkadaşlarımız ne yazık ki buna yetişemiyorlar. Hem masa arkasında hem sahada çalışıyorlar.

ŞEHRİMİZDE LABORATUVAR YOK

Küpeleme işi de ayrı bir sorun, daha önce birlikler olarak biz yapıyorduk. Gece gündüz sürekli sahadaydık. Küpeyi bakanlık gönderiyor ama zamanında yapılamadığı için yetiştirici destek alamıyor. Küpe işinin veteriner arkadaşlardan alınıp birliklere verilmesi daha uygun.

Laboratuvar çok önemli. Şu anda bize en yakını Elazığ’da. Numuneler Elazığ’a gidip gelinceye kadar hayvanların birçoğu telef oluyor. Burada laboratuvar ihtiyacımız var.

GENÇLERİ DESTEKLEMELİYİZ

Yem başlı başına bir sorun. Yaklaşık 2 yıldan beri Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından arpa desteği yapılıyor. Bu piyasayı biraz dizginledi. Bunun sürekli olması gerekiyor. Ayrıca Mardin’de kapatılan Et Balık Kurumuna ihtiyaç var, özellikle büyükbaş hayvancılığının gelişmesine katkısı olur. Aile işletmelerinin artmasını sağlar. Üreticinin ‘nereye satacağım?’ sorununu da yok eder.”

Gülcan Mazi sorunların çözülmesiyle hayvan sayısının artacağını, yetiştiricinin para kazanacağını, şehrini terk etmeyeceğini ifade ederek sözlerini şöyle noktaladı: “İstihdam açısından hepsi zincirleme gelişiyor. Gençleri, destekleyerek burada tutabiliriz. Bu, hayvan sayısını arttırır, et fiyatlarını düşürür ve farklı istihdam alanları da gelişir.”

Sonraki Haber