GKRY Türkiye 'tamam' demeden NATO üyesi olamaz

Güney Kıbrıs yönetimin lideri Nikos Hristodulidis, NATO üyesi olmak istediklerini açıkladı. Güvenlik kaynaklarına göre bu mümkün değil.

Nikos Hristodulidis geçen günlerde ABD'ye giderek Joe Biden'a NATO'ya tam üyelik planını sundu.

Avrupa Birliği’nin KKTC’nin haklarını yok sayarak üye yaptığı Güney Kıbrıs yönetimi şimdi de NATO üyesi olmak istiyor. ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis’in NATO üyeliği için girişimlerde bulundu.

‘OLUMSUZ ETKİLER’

Türk güvenlik kaynakları konuyla ilgili sorulara şu cevabı verdi: “Türkiye, NATO üyesi bir ülke olarak, ittifakın genişleme kararlarının oybirliği ile alındığını hatırlatır ve bu süreçlerin herhangi bir ülkenin ulusal güvenlik endişelerini dikkate alarak yürütülmesi gerektiğini savunur. Mevcut durumda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin NATO’ya üyelik başvurusu, Türkiye açısından kabul edilemez bir gelişmedir. Bu girişim, Kıbrıs meselesindeki hassas dengeyi bozacak ve çözüme yönelik müzakere süreçlerini olumsuz etkileyecektir.”

UÇAK TEDARİKLERİ NE DURUMDA?

Bakanlık kaynakları, F-16 BLOCK 70, Eurofighter ve F-35 tedariklerine ilişkin sorulara da şu yanıtı verdi:

“Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda millî uçağımız KAAN hizmete girinceye kadar gelişmiş teknolojiyle donatılmış modern savaş uçaklarının envantere alınması ve envanterin çeşitlendirilmesi çalışmalarımız devam etmektedir.

“Bu kapsamda, 40 adet F-16 Blok 70 ve özellikli mühimmatın tedariki kapsamında 1,4 milyar dolarlık başlangıç ödemesi yapılarak sözleşme yürürlüğe girmiş, teknik görüşmeler devam etmekte, 40 adet Eurofighter tedarikine yönelik ise teknik görüşmeler olumlu devam etmektedir.

“Muhataplarımıza 40 adet F-35 talebimiz resmi olarak iletilmiştir. F-35 konusunda da daha önce yaptığımız bir ödeme ve hangara alınan 6 adet uçak var. Ancak ilk defa bir NATO üyesi ülkeye (CAATSA) yaptırım uygulanarak teslimat gerçekleştirilmemiştir. Biz en başından beri bu yaptırımın yanlış olduğunu söylüyoruz.

“Beklentimiz, müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alınması, örtülü/örtüsüz tüm yaptırımların kaldırılmasıdır.”

TEĞMENLERLE İLGİLİ SÜREÇ

Bakanlık kaynakları, Yüksek Disiplin Kurulu’na (YDK) sevk edilen Teğmenler ve diğer personelle ilgili sürecin nasıl işleyeceğine dair sorular üzerine şunları söyledi: “Yüksek Disiplin Kurulu süreci başlamıştır. YDK’nın toplantı zamanı belirlendiğinde, en az 10 gün öncesinden ilgili personele tebligat yapılacaktır. Bu tarih zamanı gelince kamuoyuna duyurulacaktır.

Sonraki Haber