GKRY ve Fransa'dan Akdeniz'de tatbikat

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Fransa Deniz Kuvvetlerine bağlı savaş gemilerinin, Doğu Akdeniz'de ortak tatbikat düzenlediği bildirildi.

GKRY Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, ALASIA devriye gemisiyle, Fransız donanmasına ait Languedoc firkateyninin, Akdeniz'de Limasol kenti açıklarında denizde keşif, ileri manevralar çerçevesinde çeşitli taktik hareketleri içeren bir tatbikat icra ettiği belirtildi. Rum Milli Muhafız Ordusu'na ait 1 AW-139 helikopterinin de manevralara hava desteği sağladığı kaydedilen açıklamada, tatbikatın, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun “dost ülkelerin” silahlı kuvvetleri ile geliştirdiği uluslararası ortaklıklar ağının bir parçası olduğu vurgulandı. Açıklama şöyle sona erdi: “Tatbiakatın; Rum Milli Muhafız Ordusu personelinin Fransız donanması ile ortak eğitim görmesi ve iki ülkenin silahlı kuvvetleri arasındaki mükemmel ilişkileri vurgulaması nedeniyle özellikle faydalı olduğu düşünülmektedir.”

RUMLARDAN SAVUNMA DİPLOMASİSİ

Yunan Pentapostagma gazetesi ise söz konusu tatbikatla ilgili haberinde “(Güney) Kıbrıs, Erdoğan'ın yeni dönemi öncesinde müttefikleriyle tatbikatlar yaparak silahlı kuvvetlerini hazırlıyor” başlığını kullandı. Rum Savunma Bakanlığının uzun yıllardır ikili ilişkilerin güçlendirilmesine yatırım yaptığı belirtilen haberde, bugüne kadar Fransa, İngiltere, İsrail, İtalya, Hollanda, Mısır, Ermenistan, Ürdün, Lübnan ve Sırbistan ile savunma işbirliği konusunda ikili anlaşmalar ve mutabakat zabıtları imzalandığı bildirildi. “Doğu Akdeniz'de barış, istikrar ve güvenliği teşvik etmeyi amaçlayan üçlü ortaklıklar da geliştirilmiştir.” denilen haberde, bu kapsamda da Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-Ermenistan üçlü işbirliği programlarının yürürlükte olduğu kaydedildi. Haberde bunlara ek olarak Akredite Savunma Ataşeleri (DAA) aracılığıyla aktif savunma diplomasisinin uygulandığı, bu kapsamda İtalya'da, Fransa'da, Ermenistan'da, Rusya'da, İrlanda'da, İngiltere'de, Ürdün'de, Mısır'da, İsrail'de ve ABD'de paralel akreditasyon ile ataşeler görevlendirildiği aktarıldı.

Sonraki Haber