‘Çayırhan’ın özelleştirilmesine karşı mücadeleye hazırız’

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Maden İşçileri Sendikası’na destek açıklaması yaptı. GMİS, Çayırhan Linyit İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı mücadeleye hazır oldukları bildirdi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı mücadeleye hazır olduklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İşletmede örgütlü olan Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Türkiye Maden-İş) ve Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ), geçen hafta işletmenin satışına dur demek için, işçiler ve bölge halkıyla birlikte basın açıklaması yapmıştı.

Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Tayfun Demir’in imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “Çayırhan Termik Santrali ve Çayırhan Linyit İşletmesi kamu eliyle çalışmasına devam etmeli ve Türkiye'nin birçok yerleri de dahil bu özelleştirme politikalarından derhal vazgeçilmelidir.” denildi.

17 EYLÜL’DE DUYURULDU

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 17 Eylül’de Resmi Gazete’de yayınlanan ilanla, Ankara’daki Çayırhan Termik Santrali ile Çayırhan Linyit İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazların özelleştirileceğini duyurdu.

Santral, 2000 yılında 20 yıllığına CİNER Holding’e devredilmiş, işletme hakkının sona ermesiyle 30 Haziran 2020’de devlete iade edilmişti.

Santralin arazi ve maden sahalarının tamamı yeniden satılığa çıkarıldı. İhale şartnamesi ve tanıtım doküman bedeli 200 bin lira, geçici teminat bedeli 150 milyon lira olarak belirlenen santral için 4 Aralık 2024’e kadar teklif verilebilecek.

‘DEVLET ELİYLE İŞLETİLMELİ’

GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Demir’in yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Bizler her zaman ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltarak milyonlarca doların ülkemizde kalması için mücadele verirken, yetkililer ülkemizin öz kaynaklarını özelleştirme peşinde koşmaya devam etmektedir.

"Özelleştirmelerin kurumlarımızı yıpratarak verimliliğini düşürdüğü, birçok kötü örnekle tecrübe edilmiştir. Devlet eliyle işletilmeyen bu tür işletmelerde işçilerin iş sağlığı ve güvenlikleri tehlike altına girmekte ve güvencesiz ve düşük ücretlerle çalışmaları istenmektedir.

"Dünyada yaşanan savaşların birçoğunun enerji krizlerinden çıktığı bu yıllarda, başta madenlerimiz olmak üzere, enerji sektöründeki tüm işletmelerimizin özelleştirme politikalarında adı dahi geçmemesi gerektiğini yetkililere bir kez daha hatırlatmak isteriz.

‘MÜCADELEYE HAZIRIZ’

“Çayırhan Termik Santrali ve Çayırhan Linyit İşletmesi kamu eliyle çalışmasına devam etmeli ve Türkiye'nin birçok yerleri de dahil bu özelleştirme politikalarından derhal vazgeçilmelidir. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak bu konuda üzerimize düşen ne varsa yapmaya ve mücadele etmeye her zaman hazır olduğumuzu kamuoyuna bildiririz.”

Sonraki Haber