Godot'yu Beklerken'in yazarı Samuel Beckett'in röportajı ortaya çıktı! Bakın röportajı hangi şartla kabul etmiş

Dünyaca ünlü Godot'yu Beklerken adlı oyunu yazan Samuel Beckett'in Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra İsveç televizyonuna verdiği röportaj ortaya çıktı. İşte Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Samuel Beckett'in sessiz röportajının hikâyesi

This browser does not support the video element.

"Godot'yu beklerken", "Murphy", Merciler ile Camier" gibi eserlerle bilinen dünyaca ünlü İrlandalı Yazar Samuel Beckett'in Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra 1969 yılında İsveç televizyonuna verdiği röportaj ortaya çıktı.

"GODOT'U BEKLERKEN"İN YAZARI BECKETTİN SESSİZ RÖPORTAJI

13 Nisan 1906'da Dublin'de dünyaya gelen Samuel Beckett, deneysel edebiyatın öncü isimlerinden birisi olarak kabul edildi. "Dublinliler", "Ulysess" gibi eserlerle tanınan James Joyce'un takipçisi olduğu için son modernistlerden, kendisinden sonraki pek çok yazarı etkilediğinden dolayı da ilk postmodernistlerden birisi olarak kabul edilen Samuel Beckett özellikle tiyatrolarıyla tanındı. Godot'u beklerken adlı eseri hemen hemen dünyanın bütün sahnelerinde yer aldı.

Eleştirmen Vivian Mercier, Beckett'in Godot'u Beklerken adlı oyununda hiçbir olayın geçmeden seyircinin ilgisini toplamayı başardığını belirtmiş, "Beckett teorik olarak imkânsız bir şeyi, hiçbir olayın geçmediği ama yine de seyircinin koltuğuna yapışıp kaldığı bir oyun yazmayı başardı. Dahası, ikinci perdede, birinci perdenin kurnazca tekrarlandığı düşünülürse, hiçbir olayın geçmediği bir oyun yazmayı iki defa başardı" ifadelerini kullanmıştı.

NOBEL'İ KAZANDIĞINI TATİLDE ÖĞRENDİ

1969 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Samuel Beckett'in o dönemde İsveç televizyonuna verdiği röportajı ortaya çıktı.

Beckett, bu röportajı tek bir şartla kabul etmişti: Hiçbir soru sorulmayacak. Röportajda ise Samuel Beckett'in hiç konuşmaması dikkat çekti. Çevirmen Ümit Gurbanov ise söz konusu olayı şöyle açıklamaktadır:

"Samuel Beckett'ın yayımcısı Jérôme Lindon, 23 Ekim 1969'da bir telgraf alır. Bu telgrafta İsveç Akademisi'nin Samuel Beckett'ı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık gördüğünü yazmaktadır. Lindon da durumu Beckettgile bildirir: "Sevgili Sam ve Suzanne, her şeye rağmen sana Nobel Ödülü'nü verdiler. Saklanmanı tavsiye ederim." Neden saklanmalıydı Beckett? Çünkü hem o hem de eşi, gözlerden ırak münzevi bir yaşamı yeğliyorlardı aslında.

Böyle bir ödülün getireceği ün onlar için bir bakıma dehşet vericiydi. Yaşanan bu ikircikli hali işte bu röportajda görüyoruz. Şöyle ki, 1969'da Tunus'ta bir otelde kalan Beckett, Nobel sebebiyle kendisiyle bir röportaj yapmak isteyen İsveç Televizyonu'nun bu teklifini kabul eder, ancak tek bir şartla: Kendisine hiç soru sorulmayacaktır."

Sonraki Haber