Göğe bakma durağı Erzurum'da

Üç gün sürecek Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nde katılımcılar alanda yer alan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu’nu da yakından görme imkanı bulacak. Ring seferleri ile merkezden etkinliğe gelen vatandaşlar da çeşitli etkinliklere katılıyor.

Gökyüzü Gözlem Etkinliği Diyarbakır ve Van’ın ardından Erzurum’da başladı. Çadır kurulan alanda kurayla belirlenen 600 kişi konaklıyor. Ayrıca dün halk günü kapsamında yapılan etkinlikler için şehir merkezinden saat başı ring seferleri düzenlendi.

Sanayi ve Teknoloji, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm bakanlıkları tarafından Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), Atatürk Üniversitesi ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının (TGA) katkılarıyla TÜBİTAK koordinasyonunda, Erzurum'un Konaklı Kayak Merkezi'ndeki Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) Teleskobu'nun bulunduğu Karakaya Tepesi'nde önceki gece başlayan etkinlik pazar akşamı son bulacak.

Katılımcıların en küçüğü 1 en büyüğü 66 yaşında. Etkinliğe en çok aileler ve kadınlar başvurdu. Etkinlikte, seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenleniyor. Etkinliğin açılışında konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Birilerinin, siyasi rant elde etmek için, sırtını terör örgütüne dayayan birtakım paravan siyasilerin, kendilerine güç devşirmek için çocukların ellerine kalaşnikoflar verip dağa gönderdikleri yerde biz 'çocuklar kalaşnikofu değil bilimi hak ediyor' dedik. Biz o çocukların ellerine teleskoplar verip o çocuklara gökyüzü gözlemi, uzay gözlemi yaptırdık." dedi.

OPTİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Erzurum'un gökyüzü gözlemi için ideal bir yer olduğunu ifade eden Varank, bunun yanında Türkiye'nin en büyük temel bilim projesinin de Erzurum'da yapıldığına işaret etti. Kentte alanında Avrupa'nın en büyük gözlemevinin inşa edildiğini hatırlatan Varank, özetle şunları söyledi:

"Sadece gözlemevi değil, burada aynı zamanda bu gözlemevinde kullanılacak bunun yanında farklı alanlarda kullanılacak bir Optik Araştırmalar Merkezi de inşa ediliyor.

“Bütün dünyadaki bilim insanlarımıza ulaşmak istiyoruz. Emin olun bu şehre dünyanın her tarafından bilim insanları gelecek. 'Biz bu teleskopu kullanmak istiyoruz. Lütfen beraber proje yapalım' diyecekler. Çünkü bizim burada inşa ettiğimiz teleskop, çok ciddi kabiliyetleri olan 4 metre çapında adaptif mercek sistemiyle belki Hubble teleskopu kadar ciddi bir görüntü elde edebileceğiniz teleskop. Böyle bir yatırımın buraya kazandırılmasında emeği geçen herkese de çok teşekkür ediyorum."

‘TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN OLACAĞIZ’

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, genç kuşağın gök bilime ilgisinden duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti: “Özellikle gençlerimizin ve çocuklarımızın son yıllarda gök bilime karşı olan ilgileri bizi çok heyecanlandırıyor ve aynı zamanda sorumluluklarımızı da artırıyor. Buraya geldiğimiz zaman sadece gece gözlem yapmayacağız, atölye çalışmalarımız ve stantlarda büyük bir heyecan vardı. Çocuklarımız ve ailelerimiz mükemmel bir şekilde 'Gelecek için biz kullanıcı, tüketici ve bağımlı değil, tasarlayan, geliştiren ve üreten olacağız' noktasında o heyecanlarını gördüm."

TELESKOBU İNCELEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberindeki heyet, tamamlandığında 4 metrelik çapıyla Türkiyenin en büyük teleskobu unvanını kazanacak olan Doğu Anadolu Gözlemevi'nde (DAG) incelemelerde bulundu. Bakan Varank, Karakaya Tepesi'ndeki DAG'da yürütülen kurulum faaliyetleri hakkında da yetkililerden bilgi aldı. DAG, aynı zamanda insan gözünün duyarlı olduğu bölgenin dışında da gözlem yapabilen 'kırmızı ötesi' teleskop olacak. Kurulum çalışmaları devam eden DAG'dan bu yılsonuna kadar ilk ışığın alınması planlanıyor.

Sonraki Haber