Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtları deepfake mi? Uzman isim yorumladı

Prof.Dr. Ali Murat Kırık, Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zan'ın ses kayıtları hakkındaki deepfake iddialarıyla ilgili konuşan Kırık, deepfake teknolojisinin seçimleri olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Eski Futbolcu Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili tartışma gündemdeki yerini koruyor. 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde TİP'in Hatay Belediye Başkan Adayı olan Gökhan Zan'ın AK Parti'yle adaylıktan çekilmemesi karşılığında anlaşma yaptığı öne sürülmüştü. Adaylıktan çekilmeyen Gökhan Zan, ses kayıtlarının montaj olduğunu dile getirmişti. Peki Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtları deep fake mi? Uzman isim Prof.Dr. Ali Murat Kırık yorumladı.

GÖKHAN ZAN'IN SES KAYITLARI DEEPFAKE Mİ?

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nin en çarpıcı olaylarından birisi Hatay'da yaşandı. Eski Futbolcu ve TİP'ten Hatay Belediye Başkan Adayı olan Gökhan Zan'ın kendisine ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarında AK Parti'yle adaylığının devam etmesi karşılığında 3 milyon dolar ve TRT'de yorumculuk veya Hatayspor'da yöneticilik pazarlığı yaptığı ortaya çıkmıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Gökhan Zan, " Bu şahıslar benden 5.000.000 TL tutarında ayrı para talep ettiler. Adaylıktan çekilmemem durumunda basına montaj ses kaydı vereceklerini söylediler." ifadelerini kullandı.

PROF.DR. KIRIK'TAN GÖKHAN ZAN VE DEEPFAKE YORUMU

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Anadolu Ajansı Teyit Hattı'na konuştu. Yapay zekâyla birlikte ortaya çıkan deepfake teknolojisini değerlendiren Kırık, deepfake'in seçim kampanyalarında kullanıldığını söyledi.

Deepfake teknolojisinin ciddi anlamda fayda sağlayabileceğini ancak kötü ellerin elinde de seçimlere olumsuz etki yaratabileceğini kaydeden Kırık, Gökhan Zan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarıyla ilgili de konuştu.

Kırık, "Artık öyle bir noktadayız ki gözünüzle görseniz de kulağınızla işitseniz de inanmayacağınız bir noktaya doğru evrilmeye başladı. Ve artık bundan sonra sesler görüntüler gerçek bile olsa 'deepfake' deyip işinden içinden çıkılabilme durumu bile söz konusu olabiliyor." ifadelerini kullandı.

'TERÖR ÖRGÜTLERİ SOSYAL MEDYADA CİRİT ATIYOR'

Sosyal medyada terör örgütlerinin dezenformasyon yaptığını belirten Kırık, "Özellikle PKK gibi FETÖ gibi terör örgütleri buralarda cirit atıyor." dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırları temizlemek için gerçekleştirdiği ve dezenformasyon sorunuyla karşı karşıya kalınan "Zeytin Dalı", "Fırat Kalkanı" ve "Barış Pınarı" harekatlarını örnek gösteren Kırık, şöyle devam etti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yapmış olduğu çalışmaları itibarsızlaştırmak, ‘Devlet sanki gitmiş olduğu yerde bir katliam gerçekleştiriyor’ algısını oluşturmak ve bunu tüm dünya kamuoyuna paylaşmak için yaptılar. Aslında temel amaç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin haklı davasını, haklı mücadelesini bertaraf edebilmek ve devletin orada güya masum sivilleri katlettiği ve çocukları öldürdüğüne dair algılar oluşturmaya başladılar. Nerelerde gördük bunları? Özellikle çocuklar ve kadınlar üzerinden bu operasyonları yaptığını gördük."

Sonraki Haber