Gölü kirleten boru iptal edildi

Eğirdir Gölü kıyısındaki kanalizasyon borusunun patlaması sonucu atık suyun göle karıştığı iddialarının ardından Eğirdir Belediyesi, atık su terfi istasyonunun plaj tarafındaki derin deşarj boru sistemini iptal etti. Türkiye Tabiatı Koruma Derneği, Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, çalışmalardan dolayı yetkililere teşekkür etti. Kesici, 10 Eylül’de Eğirdir Gölü’ndeki Altınkum plajında kanalizasyon borusunun patlaması sonucu atık suyun göle karıştığını gündeme getirerek, yaşanan manzarayı görüntülemişti.

‘KİRLİLİK YOK’ AÇIKLAMASI

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, belediyenin kendilerine aktardığına göre terfi istasyonunda 15-20 dakikalık bir arıza meydana geldiğini, yapılan denetimlerde gölde herhangi bir kirlilik olmadığını ve göle doğrudan atık deşarjının yaşanmadığının tespit edildiğini açıklamıştı. Müdürlükten yapılan açıklamada, 14 Eylül’de İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından gölden alınan numunenin yönetmeliğe uygun olduğu bildirilmişti. Bu gelişmelerin ardından Eğirdir Belediyesi, Altınkum plajı yanındaki iki mahallenin kanalizasyon atıklarının toplandığı terfi istasyonuna ait derin deşarj sisteminin plajdaki boru sistemini iptal etti. Ekipler, dozerle kazdıkları topraktan yaklaşık 1 metre uzunluğundaki boruyu çıkartarak, sistemi kullanılamaz hale getirdi.

KATİL BORULAR

Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Bilim Danışmanı Erol Kesici, atık su terfi istasyonunun iptal edilen boru sistemini görüntüleyerek, çalışmalardan dolayı yetkililere teşekkür etti. Kesici, “Temennimiz bu borunun tamamen iptal edilmesi, sergilenmesi ve halka duyurulmasıdır. Yetkililere bu borunun iptal edilmesiyle ilgili girişimlerinden dolayı öncelikle çok teşekkür ederim. 30 yılı aşkın süredir çok ilkel olan, insanın yaşamına kasteden ve katil borular olarak adlandırılan boruların yerlerinin tespit edilmesi ve iptal edilmesi çok önemli” dedi.

BARO HAREKETE GEÇTİ

Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, Eğirdir Gölü’nün çekilmesine neden olan etkenler kaldırılmadığı takdirde mahkemeye başvuracaklarını açıkladı. Çankaya, gölün çekilmesiyle bilim insanlarıyla görüşerek, bir heyet kurduklarını belirtti. Çankaya şunları söyledi: “Resmi kurumlarla yapmış olduğumuz yazışmalarda gölün çekilmesi hususunda endişelenmememiz gerektiği yönünde bir yazı gönderdiler. Bu bizim endişelerimizi gidermedi. Biz gölün en düşük işletme kodunun tespit edilmesi, mevcut durumun bu işletme kodunun altında olup olmadığının tespit edilmesini istiyoruz. Bu tespiti yaptıktan sonra durum bizim endişe ettiğimiz gibi ise o zaman da hangi yasal yollara gideceğimizi bakarız. Gölün bu seviyeye düşmesine neden olan etkenler nedir? Bunları tespit edeceğiz. Başta DSI olmak üzere ilgili kurumlardan, gölün bu duruma gelmesine neden olan ruhsatsız kuyular, Kovada’ya ve santrale su verilmesi, vahşi sulama ve göl çevresindeki ilaçlama konularında bilgi istiyoruz. Gölü kurutan faktörlerin ortadan kaldırılmasını talep edeceğiz. Kaldırılmadığı takdirde mahkemeye başvuracağız”.

Sonraki Haber