Gönüllüler sahada

Marmaris ormanlarındaki alevlerle mücadele üç gündür aralıksız sürüyor. 2 bin 600 orman kahramanının yanı sıra kış aylarında eğitim alan gönüllüler de devrede. 598 araç ve 57 hava aracı ile alevlere müdahale ediliyor. Bölgelerde ikamet eden 274 kişi tahliye edildi.

Muğla Marmaris’te 21 Haziran akşamı başlayan orman yangını, önceki gün öğlen saatlerinde etkisini kaybetti. Öğleden sonra başlayan sert rüzgarla alevler yeniden canlandı. Yangına yakın bölgelerde ikamet eden 274 kişi tahliye edildi. Bölgeye sevk edilen ekipler canla başla havadan ve karadan alevlerin üzerine gidiyor. Kış aylarında Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) eğitimlerine katılan orman gönüllüleri de yangınla mücadelede etkin rol oynuyor.

Muğla’nın ilçelerinin yanı sıra, Manisa, Bursa, Balıkesir, Burdur, Isparta, Antalya’dan ekipler Marmaris’te alevlerle mücadele ediyor. Havadan durmaksızın müdahale devam ederken kara gücü de yangının alanını sınırlamak için çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan da orman gönüllüleri, sahadakilere kumanya hazırlıyor. Marmaris’te 50 gönüllüsü var. Kış aylarında yangın türleri, ağaç türleri, yangına müdahale gibi çok sayıda başlıktan oluşan hem teorik hem de uygulamalı eğitim almışlar. Üç gündür, orman işçileri, AFAD, Jandarma, polisle birlikte sahadalar. Gönüllüler de tahliye edilen Değirmenyanı Mahallesi’nde BP istasyonunun önünde ekipler için kumanya hazırlıyorlar. Ali Demirtaş, önceki gün 10 bin ekmek arası kumanya dağıttıklarını söyledi. Gerektiğinde alevlere de müdahale edebildiklerini anlatan Demirtaş, bölgeyi bilmelerinin avantaj olduğunu vurguladı.

Durmaksızın alevlere müdahale eden orman işçileri, fırsat buldukça dinleniyor.

SARP ARAZİ

Ali Demirtaş, yangınla mücadelede ihmal iddialarına da sahadan yanıt verdi: “Uçaklar ve helikopterler 5 koldan su alıp alevlere su atıyor. Kara gücü de fazlasıyla etkin. Kimse hava gücü, kara gücü yetersiz diyemez. Herkes elinden geleni yapıyor. Yangın ilk başladığında hızlı müdahale edilse de kimse bu kadar büyüyeceğini kestiremedi. Üstelik karadan ulaşım olmayan bir noktada başladı. Çok kayalık ve ulaşım zor. Bilinçli ya da bilinçsiz bu iş insan eliyle oldu. Üç gündür esen kış gibi rüzgar müdahaleyi zorlaştırıyor.”

Marmaris’te alevlerin önünü kesmeye çalışan ekiplerin endişesi, yangının sert esen rüzgarın etkisi ile Gökova Körfezi’ne inmesi. 2 bin 604 personel, 253 arazöz, 26 su tankeri ve diğer kamu araçları ile toplam 598 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 53 iş makinesi, emniyet ve jandarmaya ait 24 TOMA durmaksızın müdahalede bulunuyor. 45 helikopter ve 12 uçak sahada. İçlerinde TSK envanterinde kayıtlı 10 tona kadar su atabilen CH-47 Chinook tipi helikopter de bulunuyor.

EVLERİ KURTULSUN DİYE

Değirmenyanı Mahallesi'nde tedbir amaçlı 274 kişi tahliye edildi. Mahalle sakinlerinden Ziya Şimşek ise orman yangınının rüzgarın etkisiyle çok hızlı bir şekilde ilerlediğini, ekiplerin çok büyük gayret gösterdiğini ancak büyüdüğünü ifade etti. Şimşek, "Dün yangın bizim evimizin yanına kadar geldi. Herkes buradaydı. Evimizi kurtardık. Allah'a şükür iyiyiz. İnşallah kısa sürede söndürülür." diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden 41 yaşındaki Bahar Dev ise ekiplerin, evlerine yaklaşan alevlere sabaha kadar müdahale ettiğini, evler ile alevler arasına şerit açtığını belirtti. Dev, "İlerideki evler boşaltıldı. Biz de alevleri yavaşlatmak için evimizin etrafını suladık. Ekipler alevleri söndürdü. Helikopter, uçak sesi hiç durmadı." dedi.

BİTMEYEN YALAN: OTEL YAPILACAK

Turizm bölgelerinde çıkan her orman yangınının ardından bir söylenti dolanıyor: “Otel yapılacak da ondan yakıldı!” Bu sefer sosyal medyada rüzgar, “Otel olmayacak yerden duman çıkmaz!” diye esiyor. Oysa Türkiye’de bunun ne yasal alt yapısı var ne de böyle bir uygulama.

Anayasa’nın 169. maddesine “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.” der. Sosyal medyada yaratılan havanın tersine yanan alanlarla ilgili çalışmalar Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirli aralıklarla paylaşılıyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi de geçen yıl Muğla’da yanan 50 bin 500 hektarlık alanla ilgili bilgi verdi: “28 bin 500 hektarlık kısmı kendiliğinden bir doğal gençleştirme sürecine dahil edildi. 510 hektarlık kısmında fidan dikme işlemleri başladı ve devam ediyor. Orman Genel Müdürlüğü olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz, mevzuat açısında bütün sürecini tamamlamış olduğumuz her türlü tahsis işlemlerini dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik. Bu konularda her türlü spekülasyona kapalı olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

Orman Mühendisleri Odası Genel Başkan Hasan Türkyılmaz da geçen yıl yanan 135 bin hektarlık alanın ağaçlandırma çalışmalarının bu sene sonunda biteceğini söyledi.Türkyılmaz, “Bu alanlarda tek bir tesis yok, yarın da olamaz. Anayasal olarak bu mümkün değil.” dedi.

SOSYAL MEDYADAKİLER ARAZİYİ GÖRMÜYOR

SÜLEYMAN ELÇİN – AA

Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğünde görevli orman işçisi Tuncay Sakar, Marmaris'e geldiklerinden bu yana uykusuz bir şekilde alevlere müdahale ettiğini söyledi. Son ağacı kurtarıncaya kadar çalışmaya devam edeceklerini aktaran Sakar şöyle konuştu: "Gözümüzde uyku yok. Fedakarca çalışmaya devam edeceğiz. Devletimiz nerede görev verirse biz her zaman çalışmaya hazırız. Sosyal medyada bazı paylaşımlar bizi üzüyor. Sosyal medyadan görüldüğü gibi değil. Arazi çok sarp. Hiç istirahat etmeden yangına girdim, ulaşılamayacak denilen noktalara bile müdahale ediyoruz. İşçisiyle, itfaiyesiyle, vatandaşlarıyla yangını söndürmek için çabalıyoruz."

MAHSUR KALAN HAYVANLAR KURTARILIYOR

Arama Kurtarma ekipleri ile hayvanseverler yanan alanlarda mahsur kalan hayvanların zarar görmemesi için çalışma yürütüyor. Bu kapsamda Bördübet Yedialar mevkisinde yangında mahsur kalan kirpi ve kaplumbağayı görerek kurtaran HAYBAP Ferdinand Hayvanlara ve Doğaya Ahbap Derneği üyeleri su ve yiyecek verdikleri hayvanları kafeslerle Değirmenyanı'ndaki Yangın Komuta Merkezine getirdi. Kaplumbağa ve kirpi ile ilgilenen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ekip üyelerine duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.

‘BİN 500 SORTİ’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ​​​​​​​Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangını ile ilgili, "Depreme gideriz çadırın önünde 'Çadır yok' diye beyanda bulunurlar. Helikopter uçarken 'Helikopter yok' diye açıklamada bulunanların ne yapmak istediklerini, vazifelerinin, görevlerinin ne olduğunu bilmiyorum. Hepimiz bu ülkenin evladıyız." dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yangın bölgesinde yaptığı açıklamaları hatırlatan Soylu özetle şöyle konuştu: “Bunlara nasıl çelme takarız anlayışındalar. Aydın'a giderken 'bir de uğrayım dostlar alışverişte görsün, üç beş tane muhalefet laf edeyim, benim görevim sona ersin' diye bir anlayış, özellikle afetler üzerinden yapılan bir anlayış kabul edilemez. (Uçak ve helikopterlerin yaptığı) 1500 hesaplanabilir sorti var, bunun üzerinden devlete iftira atmak aciz göstermek doğru değildir, yanlış bir davranış. Gece görüşlü helikopterler de yarından itibaren uçuşlara başlayacak."

Bakan Soylu, yangının nasıl çıktığı ile ilgili “bir tespitimiz ve kimliğimiz var” dedi.

ORMANLIK ALANLARA GİRİŞ YASAKLANSIN

Öz Orman-İş Sendikası ormanlık alanlara girişlerin yasaklanmasını istedi. Sendika adına yapılan yazılı açıklamada geçici işçilerle yangınla mücadelenin yürütülemeyeceği kadrolu alım yapılması istendi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Yaz turizmini baltalamak, terör patronajlarına yamanmak, Türkiye'ye dönük zarar verici eylemler üzerinden ağababalarına yaranmak derdinde olan şirret, zillet, ihanet ve şiddet temalı terör örgütleri; orman yangınlarıyla kendilerini pazarlama/palazlandırma derdindedir. Ormanlarımızda kötü niyet içermeyen, kast barındırmayan hatalardan dolayı yangın durumu oluştuğu gibi, günlük hayatın içinde birey ve kitlelerin ormanlık alanları kullanması sırasında ve sonrasında da yangınlar söz konusu olabilmektedir. Havaların ısınması ile birlikte valiliklerimize çağrıda bulunduk. ‘Ormanlık alanlarımıza giriş çıkışları yasaklayın’ dedik. Bugün yaşanan yangının benzer örneklerini yaşamamak adına ormanlık alanlar için giriş çıkışların yasaklanması gerektiğinin altını çiziyoruz.”

KAHRAMANMARAŞ’TA DA YANGIN

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Onikişubat ilçesi Köşürge Mahallesi Musalı mevkisindeki ormanlık alandan dumanların yükseldiğini gören vatandaşlar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye sevk edilen 2 helikopter, 7 arazöz, 6 su tankı, 2 iş makinesi ve 120 personelle, yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Sonraki Haber