Google test ediyor! Haber yazabilen bir yapay zeka mümkün mü?

Google, haber metni üretmek için yapay zekâ teknolojisini kullanan ‘Genesis’ adlı bir ürünü test ediyor.

Google, haber metni üretmek için yapay zekâ teknolojisini kullanan ‘Genesis’ adlı bir ürünü test ediyor.

Peki bunun makale üretmek için kullanılan mevcut yapay zekâ sistemlerinden ya da Google’ın yapay zekâlı sohbet robotu Bard’dan ne farkı olacak? Henüz belli değil. Ancak Google'ın yeni yapay zekâ aracını Washington Post, Wall Street Journal ve New York Times gibi haber kuruluşlarına tanıttığı ifade ediliyor.

Google'ın gazetecilik botunun, olaylarla ilgili ayrıntılar verildiği takdirde haber metni oluşturacağı aktarılan bilgiler arasında. New York Times’ın anonim kaynaklarına göre Genesis'in gazeteciler için kişisel bir asistan görevi görmesi amaçlanıyor. Elbette bu teknolojinin çalışanlara yönelik bir araçtan ziyade onların yerine geçecek bir alternatif olarak görülmesi de mümkün.

Öte yandan yapay zekânın habercilikte kullanılması yanlış bilginin yayılmasını körükleyebilir, bu yönde ciddi endişeler var. Yapay zekâ sistemleri ve sohbet robotları, doğruluk ve teyit konusunda gazetecilerden çok daha az becerikli ve yanlış bilgiler beyan etmeye eğilimli olduklarını kanıtladı.

Elbette durum ChatGPT gibi yapay zekâ sistemleri hakkında başlayan tartışmaların hukuki zemine taşınmasına neden oldu. Ve şimdi YZ botları ‘halüsinasyon’ yaratma yetenekleri nedeniyle giderek artan sayıda soruşturmayla karşı karşıya.

Örneğin ChatGPT’nin uydurma yolsuzluk davasında adı geçen Georgia'lı radyo sunucusu Mark Walters, kendisinin ‘işverenini dolandırdığını ve zimmetine para geçirdiğini’ belirten bir federal mahkeme özetini gerekçe göstererek geçen ay OpenAI’a hakaret davası açtı.

Mayıs ayının başlarında, yasal başvuruları hazırlamak için ChatGPT'yi kullanan bir avukat var olmayan davalara atıfta bulunurken yakalandı. Ve YZ bunları tamamen uydurmuş gibi görünüyordu.

Gazetecilik için tasarlanmış bir yapay zekâ sisteminde bu gibi hatalar bilhassa endişe verici olacağından, Google'ın Genesis'te benzer sorunların önüne geçmeye çalışacağına şüphe yok.

Fakat Google onu ne kadar sofistike hale getirirse getirsin bir yapay zekâ kaynaklara ulaşıp röportaj yapamaz, olayları deneyimleyemez ya da (kendisi) herhangi bir araştırma haberi yapamaz. Yine de, haber yazarlarının artık her gün birden fazla haber yapmak için bilgisayarlarına zincirlendiği düşünüldüğünde, çoğu gazetecinin zaten bunu yapmaya fırsat bulamadığı söylenebilir.

Kaynak: tr.mashable.com

Sonraki Haber