Görme engelliler: Eğitimimiz için örgütlenelim

800 bin görme engellinin hakları için mücadele eden Altınokta Körler Derneği'nin üye sayısı ise sadece 10 bin. Dernek, mücadeleyi güçlendirmek için 'üye olun' çağrısında bulundu. Son günlerde okullarının kapatılmak istenmesi ile karşı karşıya kaldıklarını bildirdiler

Altınokta Körler Derneği, tamamı görme engelli 10 bini aşkın üyesi ile görme engellilerin toplumsal alanda diğer bireylerle eşit haklara sahip olabilmesini hedefliyor. 1950 yılından bu yana 33 ilde yer alan şubeleri ile çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ziya ÖZDEM, şu çağrıyı yaptı: “Sivil toplum örgütleri, engellilerle devlet arasında ciddi bir köprüdür. Altınokta Körler Derneği de bu köprülerin en önemlilerinden biridir. Bu nedenle tüm görme engellileri eşitlik adına bu köprüde toplanmaya çağırıyoruz.”

KAYNAK EKSİKLİĞİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 800 bin görme engelli olduğunu hatırlatan Özdem, “Görme engellilerinin, eğitim alanındaki sıkıntıları çok geniş ve çeşitlidir. Kaynaştırma eğitiminin altyapı yetersizliğinden dolayı görme engellilerinin yeterince hazır ortamlar olmadan bu eğitimin içine atılması, onlar için çeşitli sıkıntılara yol açıyor kaynak eksikliği erişilebilirlik yetersizlikleri gibi konular bunlar arasında yer alıyor” dedi.

YÜZDE 10 İŞ PİYASASINDA

Yeterince eğitilmemiş öğretmenlerin görme engellere eğitim vermesi yetersizlik yarattığını dile getiren Özdem, şunları ifade etti; “Körler okullarının içleri boşalttırılmaya çalışılıyor ve bizler uzun zamandır körler okullarının kapatılmak istenmesi ile düzenli olarak karşı karşıya kalıyoruz. Her seferinde bunu engellemek için mücadele veriyoruz. Şimdilik bu kapanmaların önüne geçtik. Eğitimin yanı sıra görme engellilerin sadece yüzde 10’u iş piyasasının içerisinde kamuda ve özel sektörde çalışıyor. Eğitim eksikliğinden dolayı işsizlikte büyük bir sorun halini alıyor.

SOKAKTA YETERLİ ÖNLEM YOK

Sokaklarda ve caddelerde yeterli düzeyde alınmayan önlemlerin kazalara ve yaralanmalara hatta ölümlere bile yol açtığına dikkat çeken Özdem, “Geçen yıl arkadaşımızı bir metro kazasında kaybettik. Erişilebilirlik kurallarına uymayan kurumlara yaptırım uygulanmalı ve uzun bir süredir çıkması beklenen yönetmeliğin bir an önce hayata geçmesi gerekir. Onlara verilen süre her seferinde uzatılıyor” şeklinde konuştu.

'ACIMA DEĞİL SAYGI İSTİYORUZ'

Türk toplumunun merhamet ve acıma duygusu ile görme engellilere yaklaştığını aktaran Özdem, sözlerini şöyle tamamladı; “Özel sektörde engellilerin çalışma alanı maalesef çok az. Engelliler hiçbir zaman işverenin tercihi olmuyor. Bunun için devletin çeşitli teşvikleri olsa da işverene ya bu anlatılamıyor ya da iş verenler bunu bilmek istemiyor. Kamuda yüzde 3, engelli çalıştırma zorunluluğu var. Ama bu kadrolar dolmak üzere. Engellilerin istihdamı alanında yepyeni çalışmalar yapılması gerekiyor. Özel sektörün daha çok bu konunun içine çekilerek devletin engelli politikalarının özel sektöre çok iyi anlatılması gerektiğini düşünüyoruz.”

Sonraki Haber