Görme engelliler Türkiye haritasını dokunarak algılayacak

KPSS için görme engellilere gönüllü ders veren Doç. Dr. Hüseyin Mertol, engellilerin Türkiye haritasını, şehirlerin yerlerini daha iyi anlamaları için öğrencileri ile birlikte kabartma Türkiye haritaları hazırladı. Haritalar, illere gönderilecek

Görme Engelliler Sesli Paylaşım Platformunda gönüllü olarak KPSS dersi veren Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Doç. Dr. Hüseyin Mertol, görme engelli bireylerin “Türkiye'deki şehirlerin yerlerini tam olarak algılayamıyoruz” demeleri üzerine öğrencileriyle bir proje geliştirdi. Strafordan kabartma ile Türkiye haritaları yapıldı. Haritalar bu hafta farklı illere gönderilecek.

Görme Engellilerin Sesli Paylaşım Platformu, görme engelli bireylerin KPSS'ye hazırlanmasına destek olmak amacıyla kuruldu. Gönüllü öğretmeler ve öğrenciler, görme engelli bireylere çevrimiçi dersler veriyor. Doç. Dr. Hüseyin Mertol da gönüllü öğretmenlerden biri. Mertol, çevrimiçi dersler sırasında öğrencilerle sohbet de ettiklerini belirterek şöyle konuştu:

“KPSS için gönüllü ders verirken, görme engelli arkadaşlarımız 'Biz Türkiye'yi çok algılayamıyoruz, İstanbul neresi, Konya neresi anlayamıyoruz' dedi. Dokunarak algılamak istediklerini söylediler. Okuldaki derslerde öğrencilerimle bu konuyu paylaştım. İki yüksek lisans öğrencim, Berna Arıkan ve Yunus Ergün bir şeyler yapmak istediklerini dile getirdiler.”

Mertol fikrin gelişimiyle hummalı bir çalışma başladığını söyledi. Kabartmalı haritaların yapımı için gönüllü öğrenci sayısının her geçen gün arttığını belirten Mertol şöyle sürdürdü:

“Onların koordinatörlüğünde, gönüllü öğrencilerimizle straforlarla Türkiye'nin bölge ve il haritalarını kabartmalı olarak yapmak için proje başlattık. Bununla da yetinmedi öğrencilerimiz, platformda görme engelli bireyler için sorular okumaya, ders vermeye başladılar.”

Mertol, bu hafta hazırladıkları haritaları Türkiye'nin farklı illerindeki görme engelli bireylere ulaştıracaklarını söyledi.

YARIŞMAYA KATILDILAR

Öğrencilerin daha farklı meteryallerle çalışmalar da yapmak istediğini anlatan Mertol, haritalandırma projesiyle Sabancı Vakfı'nın Fark Yaratanlar Yarışmasına katıldıklarını söyledi.

Projenin dünya haritalandırması, güneş ve ay tutulması straforlarla oluşturulması gibi önerilerle de geliştirilebileceğini belirtti.

DESTEK VERİN

Görme Engellilerin Sesli Paylaşım Platformu Temsilcisi Ahmet Uçarlı, projenin beklentilerinin de üzerinde olduğunu söyledi. Uçarlı, “Gönüllüler ve katılımcılar bu süreçte bizlere beklediğimizin üzerinde destek verdiler. Ücretsiz dershane ortamı oluşturuldu. Herkesi destek olmaya davet ediyoruz” dedi.

Sonraki Haber