Görme engellilere özel müze

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Hacettepe Üniversitesi, ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi iş birliğiyle Türkiye’nin ilk “Görme Engelliler Müzesi” Başkent’e kazandırılacak.

Bentderesi’nde inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam eden müzede Türkiye’nin çeşitli müzelerinde sergilenen seçkin eserler üç boyutlu replikalarla sunulacak.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, Ankara Ulus Kültür Merkezi binasında açılacak olan Görme Engelliler Müzesi’ndeki eserler, Türkiye’nin çeşitli müzelerinde sergilenen seçkin eserlerden oluşacak. Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, görme engelli bireylere yönelik hazırladıkları müze projesi hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Büyükşehir Belediyesi olarak yapımını üstlendiğimiz Ulus Kapalı Dolmuş Durakları ve Kültür Merkezi Projemizin çalışmaları esnasında projede bir değişikliğe gittik. Bu değişiklik neticesinde içerisinde bir müzenin ve resepsiyonun olduğu, ıslak zeminlerin, amfinin, idari binanın olduğu yaklaşık bin 185 metrekarelik bir alanı görme engelli vatandaşlarımıza ayırdık. Türkiye'de belki diğer müzelerin içerisinde görme engelliler için bölüm var ama sadece görme engelli yurttaşlarımız için tam kapasitede tek müze burası olacak.”

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Proje; görme engellilerin bilgiye ulaşmasındaki güçlüklerin önüne geçilmesi, kültürel açıdan toplumsal bir hafıza yaratılması ve herkes için müze anlayışının gelişmesi açısından Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip olacak. Görme Engelliler Müzesi Koordinatörü Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesinden Doç Dr. Evren Sertalp de şöyle konuştu:

“Türkiye'deki çeşitli müzelerde bulunan önemli eserler, üç boyutlu tarayıcılarla taranacak ve daha sonra üç boyutlu yazıcılardan çıktıları alınacak. Her sene farklı müzelerden önemli eserlerin taranması ve her sene farklı eserlerin sunulmasını planlıyoruz. Öncelikle Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki eserlerle başlayacağız. Türkiye'de bir ilk olmanın gururunu yaşıyoruz.” n AYDINLIK / ANKARA

Sonraki Haber