Görmeyi kolaylaştıran ev

Ankara Üniversitesi, az görenler için örnek ev tasarladı. Işıklandırma ve zıt renklerin kullanımı ile görmeyi kolaylaştıran örnek ev, dekorasyonla da kazaların önüne geçiyor.

Ankara Üniversitesinde oluşturulan örnek ev, az görenlere, dekorasyondan ışıklandırmaya, zıt renklerin uyumundan eşyaların büyüklüğüne kadar evlerini nasıl düzenlemeleri gerektiğine ilişkin rehberlik ediyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyonu Merkezi’ndeki örnek yaşam alanında, oturma odası, mutfak ve az gören hastaların rahat kullanabilmesi için özel tasarlanan eşyalar bulunuyor. Doktorlar, örnek dairede yer alan eşyalar üzerinden hastalara evdeki materyallerin büyüklüğü, gereken ışık miktarı ve renk kontrastına ilişkin bilgi veriyor.

GÖRME YETİSİNİ ARTIRIYOR

Merkezde çalışan, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Esra Şahlı, uygulanan "az görme rehabilitasyonu" sayesinde hastaların görme fonksiyonunu artırmaya çalıştıklarını ve bunu günlük hayatta daha iyi nasıl kullanacaklarını öğrettiklerini söyledi. Merkez bünyesindeki dairenin de bu amaçla tasarlandığını ve az gören hastalara evlerinde tercih edebilecekleri eşyaları gösterebilmek amacıyla oluşturulduğunu belirten Şahlı, şöyle devam etti:

"Mutfaklarını burada yer aldığı şekilde düzenlemeleri konusunda onlara önerilerde bulunuyoruz. Mesela, az gören hastalarımız, masalarındaki su bardaklarını, çatal-kaşıklarını ve tabaklarındaki yemeği görmekte zorlandıklarını ifade ediyorlar. Bu, onlar için zorlayıcı oluyor. Yüksek kontrast içeren kombinasyonlar yaptıkları zaman, örneğin; beyaz tabakta zeytin gibi siyah bir objenin olması veya siyah tabakta beyaz peynir gibi bir yemeğin bulunması onların görmelerini kolaylaştırıyor. Biz de böyle önerilerde bulunuyoruz."

IŞIKLI TASARIM

Şahlı, az gören hastalar için ışığın önemine dikkati çekerek "Sembolize mutfakta bulunan masada ışıklı bir tasarım var. Bu ışıklarla kişinin çatalını, kaşığını ve bıçağını görmesi daha kolay ya da mutfakta yemeğini hazırlarken ışıklı set düzenlemesi yapılması, tepeden aydınlatmanın olması, az gören hastaların görmesini kolaylaştırıyor" dedi.

HATAY’DAN TEDAVİYE GELDİ

Ayrıca, sarı nokta hastalığına bağlı ileri yaşta görme kaybı yaşayan hastalara, televizyon gözlüğü olarak da adlandırılan "teleskopik gözlük" verdiklerini aktaran Şahlı, bununla televizyon izlerken sağlayacakları avantajlara ilişkin onları bilgilendirdiklerini ifade etti. Joubert sendromu nedeniyle az gören Munir Efe Yıldız'ın babası Okan Yıldız da Hatay İskenderun'da yaşadıklarını, doktor tavsiyesiyle tedavi için Ankara'ya geldiklerini söyledi.

Yıldız, "Oğlum çok az görüyor. Odadan odaya geçerken kapıya çarpıyordu. Hocalarımız, bize burayı, mutfak dizaynını gösterdiler. Gördüklerim bana çok mantıklı geldi. Evde kesinlikle uygulayacağım" dedi.

AYBÜKE İNAL KAMACI – AA 
Sonraki Haber