Görüşmeler hızlandı

Siyasiler, dünkü mesailerini ziyaretle doldurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Beştepe'de kabul etti. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile buluştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adresi, Saadet Partisi'ydi.

Siyaset gündemi hızlanıyor. Özellikle yani Anayasa tartışmaları ve Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör protestolarının ardından gelişen olaylar açıklamalarda öne çıktı. Partiler ittifakları korumak ve yenilerini kazanmak için de bir maraton içinde.

Dün aynı saatlerde peş peşe görüşmeler yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi Beştepe'de kabul etti. Görüşme yaklaşık bir saat sürdü. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile buluştu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adresi de son günlerde 'Cumhur İttifakı'na katılacak mı' tartışmalarının odağındaki Saadet Partisi'ydi. Kılıçdaroğlu ve Karamollaoğlu yaklaşık 1 saat 20 dakika saat süren görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Ayrıca Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Erbakan'ı ziyaret etti.

'GÜVENMİYORUZ'

Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu ile ortak toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, yeni anayasaya ilişkin soru üzerine “Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle sizin var olan anayasaya uymanız gerekir. Var olan anayasada Sayın Cumhurbaşkanının tarafsızlığı esas mı, esas. Tarafsızlığı üzerine namusu ve şerefi üzerine yemin edildi mi, edildi. Buna uyuyor mu, uyumuyor. Peki o zaman biz nasıl mevcut anayasaya dahi uymayan kişinin verdiği söze ya da davete inanacağız ve güveneceğiz” dedi.

Kılıçdaroğlu, "muhalefetin, CHP'nin yanına HDP'yi koymaya çalışılan bir tablo" ortaya koyduğuna ilişkin soru üzerine, “Yasalara göre kurulmuş bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir, ahlaki de değildir. Düşüncelerini, politikalarını, izlediği yolu, yöntemi beğenmeyebilirsiniz ama düşmanlaştırmak asla doğru değil. Düşmanlaştırmak aslında demokrasiye karşı çıkmak anlamına gelir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse gelir görüşürüz, düşüncelerimizi karşılıklı paylaşırız” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, şu aşamada HDP ile bir ittifakın söz konusu olmadığını savundu, Saadet Partisi yetkilileriyle görüşmelerinde de ittifakı konuşmadıklarını belirtti.

'TASLAĞIMIZ HAFTAYA HAZIR'

Karamollaoğlu da yeni anayasa çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine “Bizim önümüzdeki hafta ilk taslağımız hazır olur diye ümit ediyorum. Ben, bize gelen ister Ak Parti olsun, ister HDP olsun onlarla da oturup elbette bu meseleleri görüşmeyi işin tabiatı gereği olarak normal karşılıyorum” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylara katılanlara, "Türkiye'nin evlatları" demesi, buna ilişkin olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sorulan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Türkiye'nin evlatları, bütün evlatlar bizim evlatlarımızdır. Babasının görüşü ne olursa olsun, kimliği, inancı ne olursa olsun. Bütün evlatlarımızın da çok iyi koşullarda yetişmelerini isteriz, üniversiteye gitmelerini isteriz, üniversiteyi bitirdikten sonra arzu ettikleri işlerde çalışmalarını, iyi gelir elde etmelerini isteriz. Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan atama bütün teamüllere aykırı bir atamadır ve doğru değildir. Orada hocalar, öğrenciler, eski mezunlar karşı çıkıyor.”

İYİ PARTİ VE DEVA DİYALOG BAŞLATACAK

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkanı Ali Babacan, Akşener'i İyi Parti Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Ortak basın toplantısında Babacan, Türkiye'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı olduğunu savundu. Ancak bu sistemin ayrıntılarının biraz daha çalışılması gerektiğine işaret eden Babacan, hem kendilerinin hem de İyi Parti'nin bu konudaki çalışmalarının istişare edilmesi konusunda diyalog süreci başlatılmasını kararı aldıkları bilgisini verdi.

'YENİDEN YAZMAK İKİNCİ CUMHURİYET'

Akşener, yeni anayasa tartışmalarına ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili ifadelerinin ardından açıklama yapanların farklı şeyler söylediklerine işaret etti:

“Meclis Başkanı başka bir şey söyledi, Abdulhamit Gül başka bir şey söyledi, Sayın Bahçeli'nin açıklaması çok başka bir şey. En minik ortak Vatan Partisi'nin Genel Başkanının söylediği çok başka bir şey. Kim, neyi söylüyor biz bunu bilmiyoruz. Fakat bir 'yeni anayasa' kavramı var. 'Yeni anayasa' dediğiniz zaman sıfırdan bir anayasa yapmak gibi bir iddia ise o zaman ikinci cumhuriyetin kuruluşu anlamını taşır ki bunun cevabını almamız gerekiyor. Anladığım kadarıyla Sayın Erdoğan bunu söyledi, arkada herhangi bir hazırlık yok. Yine bir yün yumağı attılar. İnsanları bu işe dolaştırıp gariban çiftçinin, bebeğine mama alamayan kadının, siftah yapamayan esnafın derdinin konuşulmadığı yeni bir süreç olarak okuyorum.”

PROVOKATÖRLER AYIKLANSIN

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşanan olaylara değinen Akşener, fikirlerini söyleyen öğrencilerin dün itibarıyla "terörist" ilan edildiğini iddia etti. Olaylardaki provokasyonlara dikkat çeken Akşener, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Toplumsal olaylarda provokatörler olur. Devletin, güvenlik güçlerinin görevi o provokatörleri ayıklamaktır, ensesinden tutmaktır. O gençleri, o provokatörlerden korumazsanız, onları onlarla baş başa bırakırsanız siz suçlusunuz. O gençlerin karşısına yeni tayin olmuş gencecik polisleri koyarsanız gene yanlış yaparsınız genci gence kırdırmanın bir yolunu bulmuş olursunuz ki bunu Türkiye açısından sakıncalı buluyorum. Devlet yönetmek ciddiyet ister, cıvıklıktan kaçınılması gerekiyor. Provokatör varsa, yakalayın kardeşim. Gençlere de bir uyarıda bulunmak istiyorum, haklıyken haksız yere düşmeyin, aranıza girecek görev adamlarına karşı lütfen dikkatli olun.”

Babacan da “Bıraksınlar yeni anayasayı şunu, bunu, onu biz çalışıyoruz. Onların anayasadan ne anladığının bir kıymeti yok. Uymuyorlar zaten. Uymadıkları metni değiştirseler ne, değiştirmeseler ne” dedi.

'3'ÜNCÜ İTTİFAK İÇİN ERKEN'

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. Uysal'ın Yeniden Refah Partisi Genel Merkezine gerçekleştirdiği ziyarete partisinin Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da eşlik etti. Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Uysal, Anayasa değişikliği ihtiyacı olduğunu söyleyerek “Biz bu süreçte iyi niyetimizi korumak istiyoruz. Anadolu tabiriyle 'Yürüyüşlerine bir bakacağız'. Türkiye'ye milletimize neler teklif ediyorlar?” dedi.

Erbakan "üçüncü ittifak" ile ilgili soru üzerine, "Türkiye'nin ve milletin sorunlarının çözülmesi, hukuk ve adalet alanında, sosyal alanda, ekonomi ve dış politikadaki tehditler konusunda geniş bir müzakere imkanı bulduk. Aslında milletimizin dertleri ortak. Ortak sorunlara ortak çözüm üretilmesi ve dertlere de derman olunması gerektiği konusunda mutabıkız ama şu anda ittifakla ilgili konuşmak için erken olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sonraki Haber