'İftar' sofralarından 'İsraf' sofralarına! Gösterişli sofralar günah mı? İsraf ile ilgili ayet ve hadisler
Lüzumsuz ve ölçüsüz şekilde harcanan her şeye israf olarak bakıldığı dinimizde Müslüman bir kimse gerek kıyafetini gerek de yiyip içtiğini israf etmemelidir. Peki israf nasıl olur? İsraf ile ilgili hadis ve ayetler...
Toplumumuzda On bir Ayın sultanı olan Mübarek Ramazan Ayının gelmesiyle beraber iftar davetleri de artmaktadır. Ezan okununca orucunu yakınlarıyla açmak üzere toplanılan iftar sofralarında cömertlik ve yardımlaşma duygusu zirveye çıkarken, bazen de ne yazık ki dinimizde tasvir edilmeyen durumlar yaşanabiliyor. “Kim bir oruçluya iftar verirse, oruçlunun ecri gibi -oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeden- ecir alır.” (Tirmizî, Savm, 81) hadisinin müjdesini duyan kimseler haliyle aç olanı doyurmak yad da sevdikleriyle beraber iftar etmek için hemen kendine bir iftar daveti programı ayarlayabilir.
Eşin, dostun, ailenin, akrabanın ya da arkadaşın buyuracağı bu sofra için kendini müşkül duruma sokacak kadar fevkalade şekilde ikramlar hazırlamak, dinimizde uygun görülmeyen şeylerdendir. Nitekim Efendimiz (SAV) zamanındaki fakir kimseler, Efendimiz (SAV)’e gelerek kendilerinin zenginler gibi oruçluyu doyuracak kadar iftar yemeği yedirmeye durumlarının müsait olmadığını üzüntüyle belirttiklerinde Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştu:
“Kim bir oruçluyu bir hurma ile iftâr ettirirse veya bir içecek su ile veya tadımlık bir süt ile iftâr ettirirse, Allâh Teâlâ, ona aynı sevabı verir.” (İbn-i Huzeyme, Sahîh, III, 191)
Görüldüğü üzere dinimiz kötü olan her davranışı yasak kıldığı gibi israfta bulunmamızı da yasaklamıştır. Çünkü israf, gereksiz herhangi bir şeyde dozu kaçırarak harcamak demektir.
İSRAF İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER:
AYET: “Ey Ademoğulları! Her mescitde ziynetinizi takının (güzel ve temiz giyinin). Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü o, israf edenleri sevmez.” (A’raf Suresi, 31. ayet)
HADİS: “Kibre düşmeden ve israfa kaçmadan (dilediğiniz gibi) yiyin, sadaka verin/harcayın ve giyinin!” (Nesâî, Zekât, 66)
AYET: “Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir.” (İsra Suresi, 26. ve 27. ayetleri)
HADİS: “Allah, annelere hürmetsizlik etmeyi, kız çocukları diri diri gömmeyi ve (vermeniz gereken şeyleri) vermeyip (hakkınız olmayan şeyleri) almayı size haram kılmıştır. Dedikodu etmeyi, (anlamsız) çok soru sormayı ve malı israf etmeyi ise sizin için hoş karşılamamıştır.” (Buhârî, İstikrâz, 19)