Göz sağlığını destekleyen 5 alışkanlık

Göz sağlığı, hayatınızı ciddi bir şekilde etkileyebilir. Göz sağlığını korumak için yapabileceğiniz bazı alışkanlıklar vardır. İşte göz sağlığını destekleyen 5 alışkanlık...

Görme sorunları zaman içinde hayatınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, görme kaybı yaşam kalitenizi düşürebilir ve depresyon, diyabet ve diğer sağlık sorunları riskinizi artırabilir. Bu günlük alışkanlıkları uygulamak göz sağlığınızı iyileştirmenize ve gelecekte sorun yaşama riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ALIŞKANLIKLAR

1. GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN

Gözlerinizi ultraviyole ışınlarına maruz bırakmak zamanla hasara neden olabilir. Amerikan Oftalmoloji Akademisi'ne göre, güneş gözlüğü takmak zararlı UV ışınlarını engelleyerek katarakt, güneş yanığı, göz kanseri ve göz çevresinde büyüme gibi göz hastalıkları riskinizi azaltabilir. Duman veya gri camlı polarize gözlükler güneş ışınlarına karşı en iyi korumayı sağlayabilir ve parlamayı azaltabilir.

2. EKRAN MOLALARI VERİN

Uzun süreli ekran süresi gözlerde kuruluğa, boyun ve omuzlarda ağrıya, bulanık görmeye, baş ağrısına ve dijital göz yorgunluğuna neden olabilir. Amerikan Optometri Derneği, bilgisayar görme sendromunu önlemek için 20-20-20 kuralının kullanılmasını önermektedir. Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca en az 20 metre uzaktaki bir şeye bakın.

3. KİTAP MOLALARI DA VERİN

Gözlerinizi yormanın tek yolu ekran başında vakit geçirmek değildir. Kitap okuduğunuzda da gözleriniz yorulur. Her iki aktivite de uzağı görememeye veya miyopluğa yol açabilir; bu da uzaktaki nesnelerin bulanık, yakındaki şeylerin ise net olduğu anlamına gelir. Ekran molalarında 20-20-20 kuralını kullanmanız gerektiği gibi, bu kuralı kitap molaları için de kullanmalısınız. Kendinizi bilgisayarda okuduğunuz veya yaptığınız şeye kaptırdıysanız, 20 dakikalık molanızı kaçırmamak için bir alarm kurun.

4. VÜCUDUNUZU HAREKET ETTİRİN

AAO, düzenli egzersizin sağlıklı kan damarlarını desteklemek ve glokom ve diyabetik retinopati gelişme riskinizi azaltmak gibi göz sağlığı yararları sağlayabileceğini bildiriyor. Masanızda otururken gerginliği ve göz yorgunluğunu azaltmak için göz egzersizleri de yapabilirsiniz.

4. DIŞARI ÇIKIN

Önerilen egzersizi kapalı mekanlarda yapıyor olsanız bile, çocukların ve yetişkinlerin sık sık dışarı çıkmaları gerekir. Araştırmalar, açık havada vakit geçiren çocukların ergenlik döneminde ve yetişkinlikte miyopluk geliştirme riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

5. SİGARA İÇMEYİN

Gıda ve İlaç İdaresi'ne göre sigara, katarakt veya yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarına yakalanma riskinizi de artırabilir. Sigara içenlerin katarakt geliştirme şansı iki ya da üç kat daha yüksektir.

Sonraki Haber