Gözaltındaki intihara hak ihlali kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir binanın çatısında hedef gözetmeksizin ateş eden ve bu nedenle gözaltına alınan, gözaltındayken intihar eden kişinin yakınlarının başvurusunu kabul etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), hak ihlalinin yanı sıra intihar eden kişinin ailesine 400 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Kolluk kuvvetleri 30 Aralık 2018 tarihinde kavga olduğu yönündeki bir ihbar üzerine Kadirli ilçesindeki olay yerine intikal ettiklerinde T.B. isimli kişiyi, binanın çatı kısmında uzun namlulu av tüfeği ile zaman zaman hedef gözetmeksizin rastgele ateş eder vaziyette buldu. Kurulan diyalog ve babasının da yardımlarıyla ikna edilen T.B.'nin çatıdan aşağı inmesi sağlandı. Olay sonrası T.B. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda saat 12.00'de gözaltına alındı. Gözaltı sonrası yapılan ilk muayenesi sonucunda saat 12.15'te tanzim edilen adli muayene raporunda yeni lezyona rastlanmadığı tespiti ile nezarethaneye girmesinde tıbben sakınca bulunmadığı kayıt altına alınan T.B. daha sonra polis merkezine götürüldü.

Beş kolluk personelinin imzasını taşıyan 15.30 saatli tutanağa göre T.B., saat 14.00 sıralarında ifade işlemleri sırasında kendisini birden bire bilgisayar masasının altına atarak kafasını masaya vurmaya başladı. Görevli polis memurlarınca ayağa kaldırılmaya çalışıldığı sırada ise sakinleşmeyerek kafası duvara gelecek bir şekilde kendisini çarpan T.B.'ye zor kullanılmak suretiyle kelepçe takıldı. Yapılan muayene sonrası, hastaneye sevk kağıdına görevli hekimce "kafada frontal bölgede 1 cm'lik abrazyon ve alt dudak orta kısımda abrazyon mevcut" olduğu ve "nezarethaneye girmesinde sakınca bulunmadığı" şerh düşüldü.

KIYAFETİNİ KULLANARAK KENDİSİNİ ASTI

T.B. bahsi geçen bu ikinci doktor muayenesi sonrasında tekrar polis merkezine getirilip Nezarethane İşlemleri Takip Formu'na göre saat 16.00'da nezarethaneye alındı. Yarım saat kadar sonra tekrar nezarethaneye gelen kolluk personeli T.B.'yi üzerinden çıkardığı kıyafetleri kullanarak kendisini asmış bir vaziyette buldu. Olay yerine 112 sağlık görevlileri çağrıldı ancak T.B.'nin hayatını kaybettiği anlaşıldı. T.B.'nin hayatını kaybetmesi sonrası Kadirli Cumhuriyet Başsavcılığınca resen adli soruşturma başlatıldı.

Yürütülen soruşturma neticesinde hazırlanan iddianame ile nezarethane sorumlusu kolluk personeli N.F.T. hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan kamu davası açıldı. Yapılan yargılama neticesinde Kadirli 1. Asliye Ceza Mahkemesi 4 Şubat 2021 tarihinde ilgili kolluk personelinin "görevin gereklerini yapmakta ihmal göstererek görevi kötüye kullanma suçunu işlediği" gerekçesi ile neticeten 2 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

MANEVİ TAZMİNAT ÖDENECEK

T.B.'nin ailesinin, gözaltında kötü muameleye uğranıldığı iddiası ile 24 Eylül 2019 tarihinde yaptıkları suç duyurusunda ise Kadirli Cumhuriyet Başsavcılığınca 7 Ocak 2020 tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına kararı verildi. T.B.'nin ailesi de bunun üzerine AYM bireysel başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen AYM İkinci Bölümü, Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının maddi ve usul boyutu ile ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme ayrıca bireysel başvuru yapan T.B.'nin yakınlarına toplam 400 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Sonraki Haber