Gözler Enerji Bakanlığındaki bu görüşmede: Çayırhan'da karar günü!

Çayırhan Termik Santrali'nde kritik görüşme başladı. MADEN-İŞ, TES-İŞ ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında yapılan görüşmeden sonuç çıkmazsa, eylem açlık grevine dönecek.

Çayırhan Termik Santrali'nin varlık satışı ve madenlerin işletme hakkının devriyle ilgili Enerji Bakanlığı'nda kritik bir görüşme başladı. Şu dakikalarda TES-İŞ Sendikası Başkanı İrfan Kabaloğlu ve MADEN-İŞ Sendikası Başkanı Nurettin Akçul, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile bir görüşme gerçekleştiriyor.

Eğer görüşmeden sonuç çıkmazsa, eylem açlık grevine dönecek. O nedenle işçilerin, ailelerinin, yöre halkının ve bütün Türkiye'nin gözü bu görüşmeden çıkacak sonuçta. Görüşmenin ardından santrale ilgili taleplerin Bakanlar Kurulu'nda değerlendirileceği açıklandı.

NE OLMUŞTU?

2 ay önce başlayan sürece karşı 6 gün önce 500 maden işçisinin kendisini madene kilitlemesiyle kamuoyunun gündemine yerleşti. Çayırhan Termik Santrali, Ankara'nın en büyük, Türkiye'nin de 11. Büyük enerji üretim tesisi. Üstelik devlete sürekli kar üreten, işçilerin deyimiyle "altın yumurtlayan tavuk". Stratejik bir enerji kuruluşunun varlık satışı yöntemiyle özelleştirilmesi bir yana, şartnamede işçilerle ilgili bir güvence bulunmadığını Aydınlık ortaya çıkartmıştı.

Maden işçilerinin eylemine enerji santralindeki 700 işçinin de santralde oturma eylemi başlatmasıyla eylem daha da büyüdü. Daha sonra Zonguldak'tan madencilere destek geldi. Zonguldak'ta ki madenciler de iş yavaşlatma kararı alarak Çayırhan'daki eyleme destek verdiklerini açıkladılar.
Çayırhan'da işçilerin yanısıra, aileleri, bölge halkı, siyasi partiler, dernekler, kitle örgütleri eyleme destek ziyaretlerinde bulundular. Dün Öğretmenler Günü vesilesiyle Ankara'dan öğretmenler işçilere destek ziyaretinde bulundu.

Eğer şu anda Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar ile görüşen TES-İŞ Başkanı İrfan Kabaloğlu ve MADEN-İŞ Sendikası Başkanı Nurettin Akçul'un görüşmesinden sonuç çıkmazsa, eylem açlık grevine dönecek. O yüzden bütün işçilerin ve kamuoyunun gözü bu görüşmede. İşçiler ve işletmede örgütlü sendikalar, özelleştirme kararından vazgeçilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini kararlı bir şekilde ifade ediyor. Bu arada Ankara'da hava sıcaklıkları da eksi derecelere düşmüş durumda.

Burada bazı teknik bilgiler de vermek gerekirse;

Resmi verilere göre Türkiye'de enerji işletmelerinin yüzde 87'si özel şirketlerin, yüzde 13'ü ise devletin elinde. AK Parti Hükümeti, sık sık "enerjide bağımsızlık" sloganını kullanırken, Türkiye'nin önemli enerji üretim merkezlerinden Çayırhan Termik Santrali'nin varlık satışına, bağlı madenlerin de işletmesinin kullanımın özelleştirilmesine karar verdi.

Çayırhan'la ilgili 4 Aralık gününe kadar teklif süresinin tamamlanması planlanan işletmenin, eğer satışı gerçekleşirse, Çayırhan'ı alan şirket, yüzde 20 ödeme yapacak. Geri kalan yüzde 80'lik bölümü de 6 yılda taksit taksit ödeyecek. Yüzde 48'i Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına, kalanı kamu iştiraki şirketlere ait işletme, uzman görüşüne göre 4 yılda kendini amorti edecek kapasitede üretime sahip. Üstelik madenle birlikte 850 lojman, binalar, işletmeye ait her şey ihaleyi alan şirketin olacak.

Sonraki Haber