Gözler Lübnan'da... İsrail'in saldırıları sürüyor! Hizbullah'a yönelik yeni bir suikast olduğu iddia edildi

İsrail, 8 Ekim 2023’ten bu yana Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey komutanlarını hedef aldı. Nasrallah’ın İsrail suikastında şehit olmasının ardından gözler Tahran'a çevrildi. İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye yönelik saldırıları ise devam ediyor...

8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ve Hizbullah çatışması devam ediyor. İsrail, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta sığınak delici bombalarla düzenlediği saldırıda Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah'ı şehit etti. Hizbullah, 'İsrail ile savaşmaya devam edeceğiz' derken bölgeden gelen mesajlar da emperyalizm ve siyonizmle mücadelede karalılık mesajları içerdi.

Lübnan'a saldırmaya devam eden İsrail ordusu, Nasrallah'ı şehit ettiği hava saldırılarıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta büyük yıkıma yol açtı.

İsrail, 27 Eylül Cuma günü Beyrut'ta Dahiye bölgesini çok sayıda hava saldırısıyla hedef aldı.

Lübnan medyası, savaş uçaklarının ağır bombalarla gerçekleştirdiği saldırıları, 2006 yılında İsrail ile Hizbullah arasında yaşanan savaştan bu yana Beyrut'un maruz kaldığı en ağır hava bombardıman olarak niteledi.

'HİZBULLAH MERKEZ KONSEYİ ÜYESİ HEDEF ALINDI'

İsrail ordusu, Beyrut'un Dahiye bölgesine dün düzenlenen hava saldırısında Hizbullah'ın Önleyici Güvenlik Birimi komutanı ve Merkez Konseyi üyesi Nabil Kaouk'un hedef alındığını iddia etti.

İsrail ordusu X hesabından yapılan açıklamada, saldırının İsrail Askeri İstihbarat Dairesi (AMAN) tarafından alınan hassas istihbaratla gerçekleştirildiği belirtildi.

Hizbullah'tan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

6 BİNA YERLE BİR EDİLDİ

Hizbullah lideri Nasrallah ve diğer bazı üst düzey isimlerin şehit edilmesiyle sonuçlanan İsrail hava saldırıları, Beyrut'un Dahiye bölgesinde 6 binayı yerle bir etti.

Şiddeti Beyrut'un birçok bölgesinde hissedilen hava saldırıları, gece boyunca devam etmiş ve binlerce ailenin bölgeden kaçmasına yol açmıştı.

LÜBNAN ORDUSUNDAN MİLLİ BİRLİK ÇAĞRISI

Lübnan ordusu, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada ülkenin, tarihindeki "en tehlikeli ve hassas" dönemden geçtiğini belirtti.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın şehit edilmesi ve çok sayıda can kaybına ve yaralanmalara neden olan İsrail saldırılarına dair "Düşman İsrail, Lübnanlılar arasında bölünmeyi yayıyor ve tahribat planlarını uygulamaya çalışıyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, iç barışa zarar verecek tutum ve davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulanarak gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaya devam edileceği kaydedildi.

Lübnan ordusu, ayrıca vatandaşlardan ordunun aldığı tedbirlere olumlu karşılık verme ve ülkenin tek güvencesi olarak kaldığı ifade edilen milli birliğe uygun şekilde çalışma çağrısında bulundu.

ÇİN'DEN GERİLİMİ DÜŞÜRME ÇAĞRISI

Çin, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnan'da İsrail'in hava saldırılarıyla şehit edilmesinin ardından tüm taraflara ve özellikle İsrail'e çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek içi gerilimi düşürme çağrısı yaptı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın egemenliğini ve güvenliğini ihlal eden, çatışmayı ve bölgesel gerilimi tırmandıran eylemlere karşı oldukları belirtildi.

GAZETELERDE NASRALLAH'IN ŞEHADET HABERİ YER ALDI

İran ve Irak'ta yazılı basın, Lübnan'da İsrail saldırısında şehit olan Hizbullah lideri Nasrallah'ın haberine geniş yer verdi.

Tahran ve Bağdat'taki gazeteler, Nasrallah'ın şehadet haberini manşetlerine taşıdı.

İSRAİL: KIZILDENİZ'DEN GÖNDERİLEN İHA ENGELLENDİ

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, donanmaya ait "Saar 4.5" sınıfı füze botlarının, erken saatlerde Kızıldeniz yönünden ülkeye doğru ilerleyen İHA'yı önlediğini duyurdu. Ayrıca ülkenin kuzeyindeki Tiberya bölgesine Lübnan'dan atılan 8 roket sonrası bölgedeki alarm sistemlerinin devreye girdiği, bu roketlerin açık alana düştüğü belirtildi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının Lübnan'da "Hizbullah'a ait" füze rampaları ve silah depoları dahil olmak üzere "düzinelerce hedefi" vurduğunu bildirdi.

İsrail Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının, Hizbullah hedeflerini vurmayı sürdürdüğü kaydedildi.

SAVAŞ UÇAKLARI BEYRUT'TA EVLERE SALDIRIYOR

İsrail savaş uçaklarının başkent Beyrut'un kuzeydoğusundaki Bekaa bölgesine bağlı El-Ayn beldesinde bir eve düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 6 kişi yaşamını yitirdi.

Lübnan resmi ajansı NNA'ya göre İsrail savaş uçakları, Bekaa bölgesine saldırı düzenledi. Ayn beldesindeki bir evi hedef alan hava saldırısında şu ana kadar enkazdan 6 kişinin naaşı çıkarıldı. Enkaz altında 5 kişinin daha olduğu ifade edilen haberde çalışmaların sürdüğü belirtildi.

İSRAL'İN SALDIRILARI SÜRÜYOR

İsrail savaş uçakları, sabahın erken saatlerinde Beyrut'un Dahiye bölgesi, Sur kenti ile ülkenin güneyi ve doğusundaki bazı bölgelere yoğun saldırılar düzenledi. Saldırılar sonucunda bölgede yangın çıkarken hava saldırılarına hedef olan binalar ve çevresinde büyük tahribat meydana geldi.

Lübnan haber ajansı NNA'ya göre, ülkenin güneyindeki Sur kentine bağlı Tayr Debba beldesindeki İslami Mesaj İzci Derneğine bağlı sivil savunma merkezi İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Hava saldırısında 4 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

İsrail savaş uçakları, güneydeki Kefr Şuba, Kefr Kila, doğudaki Hermel kenti ve çevresine de yoğun saldırılar düzenledi.

LÜBNAN'DA NE OLUYOR?

17-18 Eylül'de İsrail'in Lübnan'a yönelik düzenlediği siber saldırılarda çağrı cihazları ve telsizlerin patlatılması sonucunda 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1052 kişi yaşamını yitirdi.

23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında, çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.

Sonraki Haber