Gözleriniz pırıl pırıl parlayacak! Göz sağlığına iyi gelen 6 besin

Yaş aldıkça görüşü kötüleşen gözlerimiz pırıl pırıl parlasın ve sağlıklı olsun isteriz. Sağlıklı ve pırıl pırıl parlayan gözler için göz sağlığına iyi gelen 6 besin vardır. İşte o besinleri listeledik.

Yaş aldıkça görme yetimiz doğal olarak kötüleşse de, görme yetimizi etkileyebilecek birçok farklı yaşam tarzı faktörü de vardır. Doğru gıdalarla beslenmekten ekran başında geçirdiğimiz zamanı en aza indirmeye kadar, görme yetimizi geliştirmek için hepimizin yapabileceği pek çok şey var. WebMD'den derlediğimiz bu haberde, diyetimize ekleyebileceğimiz, göz sağlığını iyileştirdiği kanıtlanmış, gözlerinizi pırıl pırıl parlatacak en iyi gıdalardan bazılarına bakacağız.

İŞTE GÖZ SAĞLIĞI İÇİN EN İYİ 6 GIDA

KIRMIZI BİBER

Kırmızı biber kalori başına en fazla C vitaminini verir. Bu, gözlerinizdeki kan damarları için iyidir ve uzmanlar da katarakt olma riskinizi azaltabileceğini öne sürmektedir. Isı C vitaminini parçalayacaktır, bu nedenle mümkün olduğunca çiğ tüketin. Parlak renkli biberler de göz dostu A ve E vitaminleri içerir.

AYÇEKİRDEĞİ VE FINDIK

Ayçekirdeği ve bademlerin birer tanesi, yetişkinler için uzmanlar tarafından her gün önerilen E vitamini miktarının yarısına sahiptir. Büyük bir çalışma, E vitamininin diğer besinlerle birlikte yaşa bağlı maküler dejenerasyonun kötüleşmesini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini buldu. Ayrıca kataraktı önlemeye de yardımcı olabilir. Fındık, yer fıstığı (teknik olarak baklagiller) ve fıstık ezmesi de iyi birer E vitamini kaynağıdır.

KOYU, YAPRAKLI YEŞİLLİKLER

Lahana, ıspanak ve kara lahana hem C hem de E vitaminleri açısından zengindir. Bu yeşillikleri tüketmek, uzun vadeli göz hastalıkları riskinizi azaltır. Batılı diyetlerle beslenen çoğu insan bunlardan yeterince almaz.

SOMON

Retinalarınızın doğru çalışması için iki tür omega-3 yağ asidine ihtiyacı vardır: DHA ve EPA. Her ikisini de somon, ton balığı ve alabalık gibi yağlı balıkların yanı sıra diğer deniz ürünlerinde de bulabilirsiniz. Omega-3'ler ayrıca gözlerinizi glokomdan korur. Bu yağ asitlerinin düşük seviyeleri kuru gözlerle ilişkilendirilmiştir.

YUMURTALAR

Yumurtadaki çinko, vücudunuzun sarısındaki lutein ve zeaksantini kullanmasına yardımcı olur. Bu bileşiklerin sarı-turuncu rengi, zararlı mavi ışığın retinanıza zarar vermesini engeller. Gözünüzün merkezi görüşü kontrol eden kısmı olan makuladaki koruyucu pigment miktarını artırmaya yardımcı olurlar.

KABAK

Vücudunuz lutein ve zeaksantin üretemez, ancak bunları tüm yıl boyunca kabaktan alabilirsiniz. Yaz kabağında C vitamini ve çinko da vardır. Kış kabağı ise size A ve C vitaminlerinin yanı sıra omega-3 yağ asitleri de sağlayacaktır.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

Sonraki Haber