Gözümün nuru mahalli pazarlar

Bahçelievler Belediye Başkanı Dr.Hakan Bahadır'ın Organize ettiği Kadın El Emeği Pazarını anlatan Belediye Başkan Yardımcısı Helin Görgül, amaçlarının, evinde üreten kadınların hem sosyal hayata katılmalarını hem de ev ekonomisine katkı sunmalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Elti eltiye küstü, sakız damlası, Zeki Müren kirpiği, hanım güle sarıldı, eli belinde, karpuz örgüsü... Yöresel ürün zengini ülkemizde kadınların ellerinde varlığını sürdüren el sanatları, artık çeyiz sandıklarına sığmayıp, kazanç için görücüye çıkıyor.

8-16 Ekim'de 'Kadın El Emeği Pazarı'nı anlatan Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Helin Görgül, amacın evinde üreten kadınların hem sosyal hayata katılımlarını hem de ev ekonomisine katkı sunmalarını sağlamak olduğunu belirterek, ilçedeki tek kadın kooperatifine birçok alanda katkı sunmaya çalıştıklarını ifade etti. Görgül, "Belediye Başkanımız Dr. Hakan Bahadır, kadının sosyal hayata aktif katılımını çok önemsiyor. Yerelde Makro ekonomik planlamalar yapmak hem mümkün değil hem de reel değil. Ancak doğru planlama ve projelerle ihtiyacı olan kadınlara mikro ekonomik düzeyde, geçimlerine az da olsa katkı sağlayarak faydalı olmak mümkün." dedi.

Başkan Yardımcısı Helin Görgül’e, “Kadın emeğini destekleme çalışmalarınız bunların dışında var mıdır?” sorusunu yönelttik. Yanıtı şöyle: "Kadın Meclisi çatısı altında kurduğumuz atölyede ilçemiz hanımlarına hem öğrenme hem de üretme imkanı sunuyoruz. Üretime teşvik ederken pazar payı olan ürünlerin geliştirilmesi, doğru ar-ge ve inovasyonla pazarlamasını esas alıyoruz. Müşterisi hazır olan ürün yelpazesini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde önemli projelerimiz var. Hayata geçtiğinde ilçemizde daha çok kadına ulaşma imkanımız olacak. Mutlu kadın mutlu aileye, mutlu aile mutlu topluma basamaktır."

Helin Görgül

KADIN ÜRETEREK KAZANIYOR

Geçmişte bakkallık da yaptığını söyleyen Bade Tiryaki, kah memleketi Rize'ye çay toplamaya gidiyor, kah burada evinde tarhana yapıp satıyor. Bu gibi pazarlarda ise İSMEK'ten aldığı eğitimle ürettiklerini satıyor.

Pazarda komşusu Zeynep Şen, kurslara gelenlerin pek çoğunun bu kurslara manevi sorunlarından dolayı katıldığını, zamanla terapi görmüş hale dönüştüklerine tanık olduklarını söyledi: "Bizler daha zayıf olan kadınları bulup bu çalışmalara çekmeliyiz."

Bu gibi pazar yerleri ortak çalışma bilincini geliştiriyor mu? Yanıtları aynı: "Hepimizin becerisi farklı ama birbirimize öneri, yardım ve destek veriyoruz."

Hislerini de merak ettik. Eve kazandığınız parayla dönünce ne hissediyorsunuz?

Bade Tiryaki: "Kuşlar gibi hissediyorum"

Zeynep Şen: "Fındıkzade pazarında da satış yapıyorum. Kendi ihtiyaçlarımı karşılamak, hep eşimden para istememek beni çok mutlu ediyor."

Gözlük zincirleri üreten Mehlika Uçar bir takı dükkanına da satış yapıyor: "Yönetici asistanlığı, bölge satış müdürlüğü gibi görevlerde bulundum ama hiçbirinde kendi ürettiğim üründen kazandığımdan daha fazla haz almadım. Kadınların pek çoğu üretim gücünün farkında değil. Fakat üretime katılabilmeleri için de yakın çevrelerinden zorbalık değil destek görmeleri gerekir. Bu yüzden toplumda rol model olan insanların varlığı çok önemli."

Aysel Yedekçioğlu'nun nazarlıkları. Aysel Hanım aynı zamanda Karadeniz Konfederasyonu KARKON'un, Kadından Sorumlu Başkanı

SABİT SATIŞ YERİ ŞART

İşimi büyüteyim deseniz en çok neye ihtiyaç duyarsınız sorusuna üreticilerin pek çoğunun yanıtı 'sabit satış yeri' olanağı sağlanması oluyor.

İşkur'dan ve Kosgep'ten iş planlaması eğitimi aldığını belirten üretici Mehlika Uçar "Kosgep'in 4000 tl'lik kredisini alana dek 10 ay geçtiğini bu sürenin Bağkur borcunu biriktirerek onu kapatmaya yettiğini" söyledi.

"Daha başlarken devlete borçlanıyorsunuz, bu yüzden iş açacaklara 6 ay süre gerekli."

Pazardan ayrılırken, amigurumi bebeklerin oyuncak mağazalarında barbi bebeklere alternatif olarak yerlerini almasını, sabun üreten kadınlarla banyo lifleri, sepet ören kadınların işbirliği yaparak pazar rekabetinde güçlenebileceklerini, kısacası dayanışmayı kombine üretimle artırabilirliği sağlamanın yollarını düşünerek ayrılıyoruz. El emeğinin değerinin ve alıcısının artması dileği ile...

Mehlika Uçar

Zeynep Şen - Bade Tiryaki
Sonraki Haber