Bin 700 işçi grevde

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın metal iş kolunda başlattığı greve katılan fabrika sayısı 8'e yükseldi. MESS ile süren toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle, toplamda bin 700’ün üzerinde metal işçisi greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'nın metal işkolunda başlattığı grevde fabrika sayısı 8'e yükseldi. MESS ile süren toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması nedeniyle 4 işletmeye bağlı 8 fabrikada, 1700’ün üzerinde metal işçisi greve çıktı.

19 Aralık Perşembe günü de Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan Arıtaş Kriyojenik fabrikasında grev, 132 metal işçisinin yüzde 100 katılımıyla başladı. Grevler 14 Aralık’ta gece yarısı yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla yasaklandı.

GE Grid Solutions’ın Kocaeli Gebze’deki fabrikası’ndaki 8 gündür grevde olan işçilerle konuştuk. “Bu yasadışı bir yasaklama. Grev yasağını tanımıyoruz.” diyen emekçiler bu karara tepkili.

Grevde yer alan 581 İşçi, işveren sendikası MESS'in zam teklifini "sefalet zam" olarak tanımlıyor. Sürekli artan enflasyondan kaynaklı yüzde 125 zam talep ediyorlar.

‘İŞVERENLE, TALEPLERİMİZ ARASINDA UÇURUM VAR’

Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Örgütlenme Uzmanı Caner Akyol şöyle konuştu:

“Metal işverenleri ile birlikte oturuyoruz karşılıklı. Bir toplu sözleşme taslağı hazırladık. Bizim taleplerimiz var. İşveren tarafının teklif ettiği bir ücret var. Geldiğimiz noktada arada uçurum var. Anlaşma zemini oluşmadığı için bugün grevdeyiz. Bize 3 yıllık sözleşmeyi dayatıyorlar. Sendikamız kesinlikle kabul etmiyor. Taslakta istediğiniz yüzde 125 gibi bir zam ücreti var. Teklif edilen ise yüzde 40 oranında. Grev yasaklama kararı geldi fakat bu bizim anayasal bir hakkımız. 51’inci madde çok açık. Kazanılmış ilgili davalar var. Bu yasadışı bir yasaklama aslında. Sendikamızın aldığı grev kararı sonrasında yapılan bu grev yasağını tanımıyoruz.”

“Bize talep edilen ücret ile istenilen ücret arasında baya bir fark var.” diyen greve çıkan işçilerden Mesut Bey:

“Bir şekilde orta yolun bulunmasını istiyoruz. Hükümetin açlık, yoksulluk sınırı rakamları belli. Bizim istediğimiz ücretlerde bunların çok üzerinde ücretler değil. Bu sınırlar çerçevesinde.” dedi.

‘SEFALET ÜCRETİ SUNUYORLAR’

2003’ten beri bu fabrikada çalışan Yunus Yesir, “Halihazırda temsilcilik görevindeyim. 21 senedir bu fabrikada çalışıyorum. Grevimizin ilk günü grev erteme kararı alındı. Ona rağmen anayasamızın verdiği hakla mücadeleye devam ediyoruz. Yasalara aykırı bir şey yapmıyoruz. Biz sadece vergilerin ağır olduğunu, tabana yayıldığını ve bizlerden alındığını söylüyoruz. Çalışanlara “Hem vergi verin hem de patronlardan para istemeyin.” deniyor. Buna karşı mücadele ediyoruz.

“Bize “sefalet ücreti” olarak adlandırdığımız yüzde 40’lık bir teklif sunuyorlar. Hayat şartları zor. Taslağımızın arkasındayız. Üretim durdu. Bu elektrik üreten bir fabrika. Grevimizin milli güvenliği etkilediğini söylüyorlar. Biz devletin malına zarar vermiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Hükümetin de bu konuda yardımcı olmasını bekliyoruz. Bizim devletimizle, polisimizle bir sorunumuz yok. Bizim amacımız insanca bir yaşam. Daha iyi şatlarda vatanımıza, ülkemize daha fazla katkı sunabiliriz.”

Öte yandan, Kocaeli Çayırova'da bulunan ve kısa süre önce MESS üyeliğinden ayrılan Green Transfo Energy işyerinde de sendika üyeleri, sözleşmeyle ilgili herhangi bir gelişme olmadığı takdirde 25 Aralık'ta greve çıkacak. Böylece 5 işletmede grevde olan metal işçilerinin sayısı 2 bine yükselecek.

‘GEÇİNEMİYORUZ, TAVİZ VERMEYECEĞİZ’

24 senedir işletmenin Bobinaj bölümünde çalışan başka bir işçi de şunları söyledi:
“Sözleşmemizde olan sıkıntılardan dolayı grevdeyiz. Aldığımız ücretler günümüz şartlarında çok geride. Enflasyon, hükümetin politikaları… Gerçekten zor durumda olduğumuz için bu mücadeleyi vermeye çalışıyoruz. Grev yasaklama kararı bizi olumsuz etkilese de kararımızdan, duruşumuzdan taviz vermeyeceğiz. Sonuna kadar devam etmek istiyoruz.”

Sonraki Haber