Gribi hatırlamak!

Kovid gribi gölgede bırakmıştı. Kovid pandemiydi. Grip ise mevsimlik ancak her yıl farklı adlarla. Bir yıl domuz gribi ise ertesi yıl kuş gribi…

Her ne olursa olsun kendimize soralım; geçmiş yıllardaki gribi hatırlıyor musun? Yine mevsimi geldi. Eylül bitti bitecek; ekim, kasım ve kış ayları. Biliyorum evet, belki grip şu anda en önemli önceliğiniz olmayabilir.

Yine de ne olursanız olun bu günlerin grip sezonu için hazırlanma zamanı olduğunu unutmayın.

Geçtiğimiz yıl hafif grip atlattınız belki ne var ki bu sizi yanıltmasın. Evet, abartılacak kadar değildi diyebilirsiniz. Başlangıçta Kovid için de benzer şeyler söylenmişti. Yaklaşan grip sezonunun ne kadar kötü olacağını tahmin etmek şimdiden zor. Kovid-19 salgını ile tıbbi olarak başa çıkmakta fazlasıyla yorulduk. Üstüne ortalama bir grip sezonunun eklenmesi ise ciddi bir endişe kaynağı.

BU YIL GRİP SEZONU YİNE HAFİF GEÇECEK Mİ?

Bunu tahmin etmek zor. Geçtiğimiz yıl bu kadar kolay atlatmamızın iki muhtemel nedeni şunlar olsa gerek; Kovid-19'un yayılmasını durdurmak için önerilen stratejiler etkiliydi.

Maske kullanımı, sosyal fiziksel mesafe, kalabalıktan kaçınma, el yıkama alışkanlığı, okul kapanışları, kısıtlanmış seyahat. Bunların yanı sıra neredeyse herkes grip aşısı oldu.

BU YIL GRİP SEZONUNA NASIL HAZIRLANMALIYIM?

Grip mevsimi yaklaşırken bazı şeyler geçen yıldan farklı olabilir. Daha erken ve daha şiddetli bir grip sezonu mümkün. Geçtiğimiz yıl daha az grip enfeksiyonu olması, daha az sayıda insanın bu yıl onları koruyabilecek bazı grip türlerine karşı daha az bağışıklık durumu anlamına gelir. Öte yandan, bu yılki aşının geliştirilmesine rehberlik edecek daha az sayıda pozitif örnek olması da başka bir sıkıntı. Bu yıl maske takmak daha yaygın olabilir. Önceki grip mevsimlerinde, Türkiye’de birinin yüzünü örten bir şey takması nadirdi. Birçok havadaki mikroba karşı koruma sağlayan maske takmak, çoğumuzun alışmış olması nedeniyle, gelecekteki grip mevsimlerinde çok daha yaygın hale gelebilir.

BAZI ŞEYLER DEĞİŞMEZ

Grip için zamanlama söz konusu. Kuzey yarım küre ve Türkiye için eylül ve ekim ayları grip aşınızı yaptırmak için iyi zamanlardır. Sonbaharda ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi olur.

ÖNLEM VE FARKINDALIK

Hastaysanız, maskenizi takın, başkalarından uzak durun ve okula veya işe gitmeyin.

Hasta olanlardan uzak durmaya çalışın. Ellerinizi sık sık yıkayın. Grip tedavileri malumdur. Ancak erken başlandığında daha iyi işe yarar. Her şeyden önce gribin belirtilerini bilin. Ancak Kovid-19 belirtileri ile örtüşebilir. Grip hastalığının belirtilerinden herhangi birine sahip olabileceğinizi düşünüyorsanız hekiminize danışmanızda yarar olabilir. Gribi nasıl önleyeceğiniz ve grip olduğunuzda ne yapacağınız konusunda sorularınız veya endişeleriniz varsa, yanlış bilgilerin sağlığınızı tehlikeye atmasına izin vermeyin. Güvenilir kaynaklardan doğru bilgiler edinin. Hekiminize danışın.

AŞI ZAMANI

Bu yılki grip sezonu için geçmiş yıllardan çıkarılabilecek mesaj önceki yıllarla aynı: Aşı olun ve gribe maruz kalma riskinizi azaltmak için adımlar atın. Kovid salgını ve geçmiş yıllardaki grip sezonundan öğrendiklerimiz, bu mesajı ciddiye almamızı öncelikli kılıyor. Hepimizin zihnine yer etmiş çocukluk çağı aşılarımız. Unutmayalım aşılar sadece çocuk işi değil. Yılın bu zamanında grip aşılarını düşünmek önemli. Aşılanmanın iyi bir nedeni var. Çünkü grip her yıl binlerce önlenebilir hastaneye yatışa ve ölüme neden olur.

Sonraki Haber