Grip aşısına e-nabız önerisi
Aile hekimleri, Kovid-19 salgını döneminde grip aşısının tıpkı kronik hastaların ilaçları gibi e-nabız sistemi üzerinden reçetelendirilmesini istedi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Sezen, bu yolla sağlık kurumlarından gelebilecek hastalık riskinin azalacağını söyledi
Grip aşısı reçeteye bağlandı. Risk grubunda yer alanlar aile hekiminin reçete yazması halinde eczanesinden grip aşısı isteyecek. Aile hekimleri ise endişeli. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Özlem Sezen, “Koronavirüsten korumaya çalıştığınız risk grubundaki kişinin iki kez eczaneye iki kez de aile sağlığı merkezine gitmesi doğru bir yaklaşım değil” dedi.
Sağlık Bakanlığı henüz aile hekimlerine resmi yazı göndermedi. Ancak bazı basın yayın organlarında aşı yapılacakların “Charlson Risk Scoru” adı verilen bir hesaplamaya göre belirleneceği ifade edildi. İddiaya göre bu hesaplamayı ise aile hekimleri yapacak. Aile hekimleri, 19 maddeden oluşan ve çeşitli hastalıkların yer aldığı puanlamada yüksek risk grubunda çıkan kişilere grip aşısı için reçete yazacak. Bu reçeteyle eczaneden grip aşısı istenecek. Aşı eczaneye geldiğinde kişi aile hekimliğine gidip aşısını yaptıracak. Herkesin grip aşısı yaptırmasının mümkün olmadığını belirten aile hekimleri, risk grubunda yer alan kişilerin e-nabız sisteminde kayıtlı olduğunu aile sağlığı merkezlerine gitmeden bu sorunun kolayca çözülebileceği görüşünde. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, Sağlık Bakanlığı’na önerilerini sundu. Buna göre e-nabız sistemi üzerinden risk grubundakiler için ‘influenza aşısı uygundur’ şeklinde uyarı ekranı gelecek. Bu mesaj risk grubundakilerin cep telefonlarına da iletilecek. Dr. Özlem Sezen, Aydınlık’a yaptığı açıklamada, böylece kişilerin gereksiz yere aile sağlığı merkezlerine gitmesinin önüne geçileceğini söyledi. Sezen, “Risk grupları reçeteye gereksinim olmaksızın ilaçlarını eczanelerden temin edebiliyor. Risk grubundaki kişilerin influenza aşılarını da aynı şekilde eczaneden alabilmelerini istiyoruz. Biz, zaten aşılamayı yaparız. Sağlık Bakanlığımızın risk grubunu koruma konusunda daha özenli davranması gerekiyor” dedi.
HEKİME ŞİDDETE NEDEN OLMASIN
Charlson Risk Scoru adı verilen puanlama ile aşılama yapılması halinde kişilerin aile sağlığı merkezinde kalma süresi artacak. Sezen sağlık çalışanlarına yönelik şiddet riskine de dikkat çekti: “Bir takım yanlış anlaşılmalar da olabilir. Mide ilacı kullanan ülserim var deyip aşı isteyebilir. Sahaya danışılmadan yapılan bütün düzenlemeler hekime şiddet olarak geri dönüyor. Daha önce de pnömokok aşısının kalmaması nedeniyle şiddete uğrayan meslektaşlarımız oldu. Sağlık Bakanlığından bu hizmetin e-nabız üzerinden yapılmasını talep ediyoruz.”