Güçlü kemik ve dişler için bu sütten mutlaka için! İşte kalsiyum bombası sütün tarifi

Kalsiyum güçlü kemik ve dişler için çok önemlidir. Kalsiyum deposu olduğu düşünülen süt sınıfta kaldı. İster tam yağlı isterse yağı azaltılmış olsun, süt düşünüldüğü kadar yüksek oranda kalsiyum içermiyor. En çok kalsiyum susamda var. Güçlü kemik ve dişler için susam sütü yapıyoruz...

Yağ oranı ve enerji değeri çok yüksek bir besin olan susam, protein, kalsiyum, magnezyum, potasyum, mineraller ve B vitaminleri açısından çok zengin bir bitkidir. Ülkemizde bolca yetişen susam vücuda enerji verir. Aynı zamanda kansere karşı koruyucudur ve yaşlanmaya karşı antioksidan etkisi vardır. Solunum yolu hastalıklarını iyileştirdiği bilinen susam, göğsü yumuşatarak nefes darlığı ve bronşite iyi gelir. Kısacası çiğ susam zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olarak insan vücuduna sayısız fayda sağlar. Çiğ susam sütü ise tıpkı çiğ badem sütü gibi inek sütü yerine tüketilebilecek son derece sağlıklı bir alternatiftir. Günde bir büyük bardak susam sütü, günlük tüm kalsiyum ihtiyacımızı karşılar.

Süt alerjisi olanların da kullanabileceği alternatiflerdendir. Susam sütünü buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 2 gün saklayabilirsiniz.

Mazemeler :

  • 4 çorba kaşığı çiğ susam
  • 500 ml içme suyu

Yapılışı :

Susamlar bol su ile yıkanır ve 7-8 saat kadar içme suyunda bekletilir. Bu bekleme süresinden sonra, susamlar yine yıkanır ve blender'a atılır. Üzerine 500 ml içme suyu ilave edilir ve yaklaşık 3-4 dk. karıştırılır. Karışım geniş ağızlı bir sürahi altta olacak şekilde, sık aralıklı bir süzgeçten geçirilir. Susam sütünüz hazır.

Tarif ile ilgili notlar:

** Susamlar muhakkak çiğ (kavrulmamış) olmalı. Aktarınızdan çiğ susamınızı alırken buzdolabında muhafaza ediliyor olmasına ve aldıktan sonra yine buzdolabında kapaklı cam bir kavanozda korunmasına dikkat ediniz.

** Susam sütünün sade olarak tadından hoşlanmadıysanız, bir miktar agave ve üzerine bir miktar toz tarçın ekleyebilirsiniz.

** Hazırladığınız susam sütünü buzdolabında, ağzı kapalı cam bir sürahide 2 gün bozulmadan koruyabilirsiniz.

** Susam sütünüzü yulaf ezmesi gibi kahvaltılıklarınıza, shake'lerinizde, kahvenizde, kurabiyelerinizde, keklerinizde, böreklerinizde ve tatlılarınızda kullanabilirsiniz.

SUSAM SÜTÜNÜ NASIL İÇMELİYİM?

Susam sütünün tadını herkes begenmiyor, susamın yogun kokusu ve hafif acılıgı rahatsız edebiliyor. Sade olarak tüketmektense; agave, tarçın, hurma, muz, kuru kayısı, herhangi bir taze mevsim meyvesi (çilek,..gibi), kakao ya da keçi boynuzu tozu gibi hafif katkılarla gayet keyifli tüketebilirsiniz.

Sonraki Haber