‘Güncel Fermanlar’ kültürel işbirliğini güçlendiriyor

Bağımsız Sanat Vakfı’nın düzenlediği ‘Güncel Fermanlar’ sergisi 1 Ekim’de Tokyo’da açılacak. Sanatçının da bir elçi olduğuna dikkat çeken sergi, hem sanatçıların tüm dünyaya mesajlarını aktarmalarını hem de kültürel işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bulunan Yunus Emre Enstitüsü’nde “Güncel Fermanlar” sergisi açılacak. Küratörlüğünü Hülya Yazıcı ve Erhan Lanpir’in üstlendiği sergi, 1-28 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Bağımsız Sanat Vakfı’nın düzenlediği sergi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Nippon Express ve Esenler Belediyesi katkılarıyla gerçekleşecek.

Sergide yer alan sanatçılar ise şöyle:

Ahmet Özel, Bahar Kocaman, Berna Erkün, Erhan Lanpir, Fatma Yıldız, Figen Batı, Gözde Atlas, Hasan Aktaş, Hülya Yazıcı, Meryem Arıcan, Murat İrtem, Mustafa Şanlı, Özgün Şahin, Ruşen Eşref Yılmaz, Sabahat Çıkıntaş, Seyit Mehmet Çubukoğlu.

Toplamda 16 sanatçının 30 eserinin yer aldığı sergi, Türkçe konuşulan altı farklı ülkede sanatseverlerle buluşacak.

RESİMLER DE GÖRSEL FERMANLARDIR

Sergiyle ilgili yayımlanan basın duyurusunda, sanatçının elçi rolüne dikkat çekildi:

“Her ne kadar sanatçı bir 'hükümdar' değilse bile üretmeye başladığı anda o, bir 'elçi' olmayı uhdesine almış kişidir. Özellikle sanatı iletişimin bir aracı olarak gören ve eseri sanatçı ve izleyici arasında dolaylı, dolaysız iletiler için bir zemin olarak kabul edenlerin gözünde 'eser aracılığıyla bağlar kurmak', 'dertleşmek', 'haberleşmek' üretimin ana aksına gelip oturur.

"Böylelikle bir sanatçı 'elçiye zeval olunamayacağının' geleneğine sırtını yaslayarak bir anda kendini izleyicisiyle mektuplaşırken bulur. Bu buyurgan ve tek taraflı bir iletişim değildir; zorlu ama verimli, soran ama sorular da bekleyen, kıyasıya ama kıyıcı olmayan bir alışveriştir. Eğer bu kişi bir ressam ise, onun da ülkesi tuvaliyse artık o resimler görsel fermanlar olup çıkar.”

Mustafa Şanlı

ELÇİLİK GÖREVİNİ ÜSTLENDİ FİLİSTİN’İ TUVALİNE İŞLEDİ

Ressam Mustafa Şanlı, “Serginin düzenleyicisi olan Bağımsız Sanat Vakfı “Güncel Fermanlar (Turnalar)” adıyla bu sergiyi düzenliyor. Serginin esas amacının sanatçının söyleyecekleri sözleri bir biçimde söylemeleridir. Bu amaca uygun olarak eserler üreten çeşitli sanatçılar bir araya gelip, böyle bir sergiyi hazırladı Hülya Hanım. Bağımsız Sanat Vakfı’na sizin aracılığınızla teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Sanatçıların elçilik rolünün olduğu fikrine katıldığını belirten Şanlı, bu amaç ve doğrultuda kendisinin de Filistin meselesini tüm dünyaya duyurmak için Filistin temasını seçtiğini belirtti.

Şanlı, “Kendi ülkesinin ve dünyanın meselelerini en iyi anlatabilecek olanlar sanatçılardır. Bu tema ve anlayış doğrultudaki bir sergide yer aldım. Benim dünyaya vermek istediğim mesaj, bugünün en büyük meselelerinden, en ön cephede verilen mücadele olan Filistin halkının verdiği büyük mücadeleyi öne çıkarmak olduğunu düşündüğüm için kendi resimlerimde bunu işledim. Buradaki katliamı, burada yapılan zulmü dünyaya anlatmayı elçilik görevi olarak gördüm.” dedi.

JAPONYA’YA TOPRAKLARIMIZDAN MESAJLARIM VAR

Sergiye iki metre uzunluğunda iki tuval bezi üzeri yağlıboya çalışmasıyla katılan Ressam Gözde Atlas, yapay zekâ kullanarak dijital bir video da hazırladı. Dijital tasarımlarıyla da sanatseverlerle buluşacağını kaydeden Atlas, böyle bir projede bulunmaktan onur duyduğunu dile getirdi:

“Sanatçı ve düşünür yapıtlarıyla ve söylemleriyle tarihe ferman yazar. Gelecek nesillere ve her topluma bir mesaj bırakır. Yunus Emre bunlardan biridir. Sözleri kıtaları ve yılları aşarak dünyaya ulaşan aydınımızla aynı ismi taşıyan Tokyo Yunus Emre Enstitüsü sanat galerisinde biz Türk resim sanatının usta ve genç profesyonel ressamları olarak yapıtlarımızı “Güncel Fermanlar” adı altında sergiliyor olacağız.

"İki metre uzunluğunda iki tuval bezi üzeri yağlıboya çalışmamla katıldığım bu sergide her iki resmim içinde yapay zekâ teknolojisi kullanarak dijital video hazırladım. Resimlerin yanında karekodlarla sosyal medyaya yüklediğim bu kısa görsellerde sergide yerini alacak. İzleyici resimden dijital sanata Japonya’dan Türkiye’ye bir bağlantı kurabilecek. Türkülerimizle desteklediğim dijital tasarımlarım da bana ait.

"Japonya’ya topraklarımızdan gidecek evrensel mesajlarım var. Toprak, birliktelik ve doğa üzerine. Bağımsız Sanat Vakfı’nın özenle sanatçılarını seçtiği, birbirini anlayan, karşılıklı ortak kültürel değerler arayan, saygı ve sevgi üzerine kurulu bu projede yer almaktan elbette ki onur duydum.”

SANATÇILAR DA ULAK GÖREVİ GÖRÜYOR

Ressam Ahmet Özel ise serginin Türk-Japon ilişkilerinin 100.yılına atfedildiğini belirtti.

Sanatçının duygu ve düşünleri tıpkı bir ulak gibi başka kişilere ve topluma aktardığını kaydeden Özel, “Biliyorsunuz bu sergi Türk-Japon diplomatik ilişkilerinin 100.yılına atfedilmiş bir sergi. Güncel Fermanlar derken fermanlara atfedilen anlam, bir fikir, düşünce ya da isteği başka kişilere ya da başa toplumlara iletmek amacını anlatıyor. Bunlar ulaklarla iletilirdi.

"Sanatçılar da bu anlamda ulak görevi görüyor. Buradan bir istekten ziyade bir duygu paylaşımı amaçlanıyor. Japon toplumuyla bu duyguların bir şekilde iletilmesini amaçlıyor. Sergi umarım geniş kitleler tarafından izlenir.” ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber