Günde 2 tane tüketen mucizeye tanık oluyor! Diş ağrısından, sindirim problemlerine kadar her derde deva...

Pek çok kişi tarafından baharatı için yemeklere eklenen karanfil tarihte şifalı bir ilaç olarak da anılıyor. İşte yıllardır tıbbi alanlarda kullanılan ve şifalı bir bitki olarak bilinen karanfilin sağlığa olan etkileri.

Dünyanın en bilinen baharatlarından biri olan karanfil genellikle yemeklere, çaylara ve tatlılara eklenerek tüketilir. Yiyeceklere kattığı lezzetin yanı sıra sağlığa olan faydaları da çok fazla. Karanfilin saymakla bitmeyen faydalarından yararlanmak için günde 2 tane tüketmek yeterli.

Karanfil, sıklıkla baharat olarak kullanılır fakat karanfilin tarihte ilaç olarak kullanıldığı alanlar vardır. Bu açıdan şifalı bir bitki olarak anılan karanfilin sağlık üzerinde pek çok faydaları vardır. Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Karanfilin en bilinen etkisi doğal bir antiseptik oluşudur. Özellikle ağız sağlığında öne çıkan karanfil; ağız kokusu, diş ağrısı, diş eti hastalıkları gibi durumların giderilmesinde sıklıkla tercih edilir.
  • Karanfil antioksidan bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücutta serbest radikallerin oluşturduğu oksidatif strese karşı etkisi büyüktür. Böylece hücrelerin daha sağlıklı olmasını sağlarken erken yaşlanmanın önüne geçilebilir. Aynı zamanda kanser gibi hastalıkların erken dönemde tedavi başarısını artırabilir.
  • Karanfil aynı zamanda antienflamatuar etkiye sahiptir. İltihaplanmaya karşı olan bu etki sayesinde çeşitli enfeksiyon hastalıkları, romatoid artrit gibi hastalıklara karşı karanfil kullanımı önerilebilir.
  • Karanfil doğal bir ağrı kesici olarak tanımlanabilir. Genellikle baş ağrısı, diş ve kas ağrıları gibi ağrıların hafifletilmesinde kullanılabilir.
  • Aynı zamanda sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinen karanfil mide rahatsızlıkları, hazımsızlık, bağırsak rahatsızlıkları gibi sağlık problemlerinde önerilebilir.Karanfil antibakteriyel özelliği sayesinde özellikle
  • solunum yolları enfeksiyonlarında sıkça görülen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliği vardır.
  • Karanfilin kan şekerini düzenleme gibi etkileri de faydaları arasında sayılabilir. Bu durumda insülin direnci, diyabet gibi kan şekeri dengesizliklerinde karanfil tüketimi önerilebilir. Bu sayede aşırı şeker tüketimini önleyerek ortaya çıkması muhtemel obezite gibi rahatsızlıkların önüne geçmede yardımcı bir faktör olabilir.
  • Karanfil kontrolsüz tüketilmemelidir. Hastalıklara karşı karanfil kullanılmak istendiğinde alanında uzman doktora veya beslenme uzmanına mutlaka danışılmalıdır. Bu faydalar ideal ölçülerde kullanıldığında görülebilir. Fazla tüketimi farklı problemlere sebep olabilir.

SAÇA FAYDALI

Karanfilin insan sağlığında pek çok faydaları olduğu gibi saç sağlığı üzerinde de olumlu etkileri vardır. Antioksidan içeriği bakımından zengin olan karanfil, beta karoten ve A vitamini içeriği ile saçlar için besleyicidir. Aynı zamanda saç derisindeki hücrelerin yenilenmesi ve daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu sayede kepek oluşumuna karşı karanfil kullanımı önerilir. Diğer yandan toplumda sıklıkla karşılaşılan saç dökülmesi için de kullanıldığında saç dökülmesini azalttığına dair tecrübeler vardır. Karanfil kürü, saçlara kullanıldığında saçlar daha sağlıklı bir görünüme kavuşabilir.

Saçlar için önerilen karanfil kürü; ortalama 10-15 adet karanfil ve yaklaşık 2 su bardağı su ile hazırlanır. Suya ilave edilen karanfiller ile su bir süre üzeri kapalı bir şekilde kaynatılıp demlenmesi sağlanır. Sonrasında soğutulan karanfil kürü banyodan çıkmadan önce son defa bu su saçlara uygulanır ortalama 5-10 dk saçlarda bekletilir durulama yapılır.

ANTİDOKSİDAN KAYNAĞI

Antioksidan bakımından oldukça zengin olan karanfil, vücutta oluşan stresi atmak için birebir etki sağlar. Yorgun ve stresli bir günün ardından karanfil tüketmeyi deneyebilirsiniz. Aynı zamanda hücreleri daha sağlıklı hale getirir. Bu da erken yaşlanma veya güç kaybı gibi sorunların önüne geçebilir.

SİNDİRİM PROBLERİNE YARDIMCI

Midede oluşan şişkinlik veya gaz gibi sorunları yok etmek için karanfil tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra karanfil suyu da farklı bir seçenektir. Karanfil suyu, mide rahatsızlıklarını azaltarak sindirim sistemine iyi gelir. Hazımsızlık, kabızlık ve birçok sindirim sistemi sorununu kökten çözebilir. Özellikle kabızlık problemini önlemek için karanfil suyu içilebilir.

DİŞ AĞRISINI BIÇAK GİBİ KESİYOR

Karanfil denince akla gelen ilk hususlardan biri de karanfilin diş ağrılarını azaltma etkisi. Halk arasında popülerleşen bu durumda karanfil gerçekten de diş ağrılarının önüne geçebiliyor. Bu da karanfilin içeriğindeki maddelerin diş yapısını uyuşturmasıyla gerçekleşiyor.

Karanfil yalnızca diş ağrılarını dindirmede etkili değil, vücutta oluşan diğer ağrılar için de ağrı kesici özelliğe sahip. Ağrı kesici özelliğini öjenol sıvısından alır. Karanfilin ağrı kesici ve anti inflamatuar özelliklerinden faydalanmak için iki yöntem mevcut.

BAŞ AĞRISINA BİREBİR

İlk alternatif karanfil tozu tüketmek. Vücudunuzda oluşan ağrıları dindirmek için karanfil tozu ve kaya tuzunu bir bardak sütün içine ekleyin. Özellikle baş ağrısı için etkili olduğu belirtiliyor. Baş ağrısını ortadan kaldırmak için karanfili katı halde de kullanabilirsiniz. Karanfili hindistan cevizi yağına batırarak şakaklarınıza ve baş çevresine masaj yapabilirsiniz. Bu işlem başınızda oluşan katılaşma hissini de rahatlatabilir.

EKLEM AĞRILARINA KESİN ÇÖZÜM

Karanfil içinde bulunan flavanoidlerin eklem bölgeleri için birçok faydası var. Karanfil içindeki bileşenler kemik yoğunluğunu artırarak dokuların oluşmasında etkili bir rol oynar. Aynı zamanda kemiklerin ihtiyacı olan mineralleri de sağlar.

KARANFİL ÇİĞNEMENİN FAYDALARI

Karanfil çiğnemek özellikle ağız sağlığında ön plana çıkan bir uygulamadır. Genellikle ağız kokusuna karşı sıklıkla önerilen bu durum aynı zamanda diş ağrısı, diş eti rahatsızlıklarında faydalıdır. Bu sayede içerisindeki etkenler ortaya çıkarılarak ağır ve diş sağlığında fayda sağlayabilir.

KARANFİL YUTMANIN FAYDALARI

Karanfil acı ve keskin bir tada sahip olduğu için halk arasında sıklıkla yapılan uygulamalardan birisi yutmaktır. Genellikle sindirim sistemi hastalıklarında mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik gibi durumlarda karanfil yutulması önerilebilir. Diğer yandan antioksidan özelliği ile vücuttan toksinlerin atılması için karanfil yutulabilir. Ancak karanfil direk yutulduğunda mide yanmasına sebep olabilir. Hekiminize ve eczacınıza danışabilirsiniz.

CİLDE FAYDALI

Karanfilin ve karanfil yağının cilt hastalıkları üzerinde pek çok olumlu etkileri vardır. Karanfilin kaynatılmasıyla elde edilen karanfil suyu da aynı şekilde cilt sağlığında etkilidir. Karanfil antioksidan, antibakteriyel bileşenleri sayesinde hücrelerin yenilenmesi gibi etkileri ile cilde uygulandığında cilt hücrelerinin beslenmesini ve yenilenmesini sağlar. Bu sayede cilt dokusu daha pürüzsüz olabildiği gibi düzenli kullanımda cilt dokusunun beslenerek kırışıklıkların azaltılmasında da etkilidir.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLİYOR

Karanfilin kronik hastalıklara karşı da faydalı etkileri var. Özellikle kan şekerini düzene sokabilen karanfili özellikle şeker hastaları tüketebilir. Kan şekeri problemleri yaşayan kişiler karanfilin insülin görevinden faydalanabilir. Karanfil tükettiğinizde kandaki fazla şeker dengelenir.

KANIN PIHTILAŞMASINI YAVAŞLATIYOR

Eğer kan sulandırıcı ilaçlar kullanmıyorsanız karanfil tüketmekte herhangi bir sakınca görülmüyor. Karanfilde bulunan öjenol, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu nedenle düzenli bir şekilde karanfil tüketmeden önce doktorunuza danışabilirsiniz. Sonrasında ise karanfili beslenme düzeninize dahil edebilirsiniz.

Sonraki Haber