Günde 4 kez şifa için havalanıyor

Özellikle kış aylarında yollar kapalı olduğunda hava ambulansları acil durumdaki hastaların imdadına yetişiyor. Diyarbakır’da konuşlandırılan ambulans helikopter bölgedeki illere de görevlendiriliyor.

Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezinde konuşlandırılan ambulans helikopter, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kar ve tipi nedeniyle yolları kapanan yerleşim yerlerindeki acil hastaların imdadına yetişiyor.

Sağlık Bakanlığınca acil sağlık hizmetlerinde faydalanılmak üzere çeşitli illerde konuşlandırılan helikopter ambulanstan biri Diyarbakır'da. Diyarbakır İl Hava Ambulans Merkezi bünyesinde yer alan ambulans helikopter, Diyarbakır'ın yanı sıra Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Batman, Elazığ, Bingöl, Malatya, Adıyaman ve Tunceli'deki acil vakaların en kısa sürede hastanelere sevk edilmesi için çalışıyor.

Ambulans helikopter, özellikle son 2 haftadır etkili olan kar ve tipi nedeniyle bölgede kırsal yerleşim yerlerinde acil vakaların en kısa sürede hastanelere ulaştırılmasında önemli yarar sağlıyor. Hastaların vaktinde hastaneye yetiştirilmesi için zamanla yarışan ambulans helikopter pilotları, hamile kadınlar, yaşlılar, bebek ve çocukların aralarında bulunduğu pek çok kişiye umut oldu.

Merkezde 4 pilot, 3 doktor ve 3 yardımcı sağlık personeli görevli. 25 yıllık pilot Mehmet Tospat, 11 yıldır helikopter ambulansı kullanıyor. Tospat, 112 Acil Sağlık Komuta Merkezinin acil vaka için aranması ve görevlendirilmeleri üzerine hava durumunu kontrol ettiklerini, uçuşlar müsaitse hastayı bulunduğu yerden almak için havalandıklarını aktardı. Özellikle kışın yolların kapanması nedeniyle yoğunluklarının arttığını ifade eden Tospat, şöyle konuştu:

"Pilotaj olarak bölgenin dağlık kesimleri özellikle rüzgarlı vadiler bizler için risk taşıyor. Hastanın durumunu ve riskleri de göze alarak uçuş yapıyoruz. Ayda 35 ile 60 arasında vakamız oluyor. Primer (birincil) vaka sayısı da aylık 5-6 civarında. Toplam 50 saate yakın uçuşumuz oluyor. Hava uçuşa elverişli olduğu sürece biz de görevimizi yapıyoruz."

İNİŞTE VATANDAŞLA İŞ BİRLİĞİ

Kışın hastaları almaya giderken özellikle helikopteri indirme sırasında sıkıntılar yaşadıklarına dikkati çeken Tospat, böyle durumlarda vatandaşların iniş noktasının hazırlanmasına yardım ettiğini söyledi.

Zaman zaman hasta yakınlarıyla iletişim kopukluğu yaşadıklarını belirten Tospat, şunları kaydetti:

"İrtibatın koptuğu durumlar tam iniş bölgesine yaklaştığımız durumlarda oluyor. Örneğin hiçbir işaret yok, nereye ineceğimiz belli değil. O durumda helikopterin megafonunu kullanıyoruz. Otomatik megafon var, onunla ikaz ediyoruz. Birinci tur geçiyoruz, onlara bilgi veriyoruz, yapacaklarını aktarıyoruz. Karda, renkli battaniye açıyorlar, ateş yakıyorlar, hava rüzgarlı ise direk gibi bir yere bez bağlıyorlar. Biz de o şekilde inmeye çalışıyoruz. Ama özellikle kış aylarında helikopterin megafonu çok işimize yarıyor."

ZORLU KOŞULLARLA BAŞ EDİYORLAR

Son günlerde günde ortalama 4 veya 5 hastayı taşıdıklarını anlatan Tospat, her dakikanın kendileri için önemli olduğunu, bu bilinçle hareket ettiklerini vurguladı. Tospat, "Ulaşılması çok zor yerlerde, kış koşullarında hastaları kurtardığımızda da ayrı bir gurur duyuyoruz. Geçen gün bir dağ köyünde hiç inilmemiş bir yerde hastayı aldığımızda, köy halkının bizim için söylediği güzel sözleri duyduk, bu bizi çok mutlu etti. Hiç yapılamaz denilen görevleri yaptığımızda eve huzur içinde dönüyoruz" diye konuştu.

9 yıllık hava ambulansı pilotu Önder Altaş zorlu kış şartlarının yüklerini daha da artırdığını söyledi. Altaş, "Ulaşılamayan köyden hasta aldığımızda ve onu sağ salim getirdiğimizde bu zorlukların hepsi geride kalıyor" dedi.

-20 DERECEDE HIZIR GİBİ YETİŞTİLER

Kars'ta 112 Acil Servis ekipleri ile İl Özel İdaresi ekipleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle mahsur kalan hastalara ulaşmak için zamanla yarışıyor. Hava sıcaklığının gece sıfırın altında 20 dereceye düştüğü ve zaman zaman kar ile tipinin etkili olduğu kentte görevli sağlık ekipleri, olumsuz koşullarına rağmen hastalara "Hızır" gibi yetişiyor.

Merkeze bağlı Küçükyusuf köyünde rahatsızlanan 75 yaşındaki İpek Dicle'yi hastaneye ulaştırmak için yola çıkan yakınları, otomobil kara saplanınca tipide mahsur kaldı. Kurtarma çalışması için getirilen iki traktörün de kara batması ve hastanın sağlık durumunun kötüye gitmesi üzerine köylüler, 112 Acil Servis ekiplerini arayıp yardım istedi. Karla mücadele ekiplerinin desteğiyle hızlıca olay yerine yetişen sağlıkçılar, ilk müdahaleyi yaptıkları Dicle'yi ambulansla Harakani Devlet Hastanesine kaldırdı. Sağlık personeli Metin Yıldırım, “İl Sağlık Müdürlüğü olarak paletli ambulanslarımız, snowtrack ambulansımız var ve herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Bizim için önemli olan hastaya biran önce ulaşıp ilk müdahaleden sonra hastaneye ulaştırmak" dedi.

Sonraki Haber