Günde iki tane yiyen hafızasını 10 kat güçlendiriyor! Hafıza güçlendirmek isteyenler tüketmeli…

 Her şeyin başı sağlık! Bu noktada fiziksel ve zihinsel sağlığı korumak için vücudun komutanı olan beyni de iyi beslemek gerekir. Tüm işlevleri organize eden bu değerli organınıza daha çok ilgi göstermek ister misiniz? O hâlde beyniniz için fayda sağlayan besinlere beraber bakalım.

Beyin, fonksiyonlarını yerine getirirken vitaminler, yağ asitleri ve antioksidanlardan yardım alır. Kimyasal iletileri yapan nörotransmitterlerin oluşumunda, faydalı enzimlerin salgılanmasında, hücrelerin tamiri ve yenilenmesi gibi birçok yerde bu maddelerden faydalanır. Beyin için gerekli olan ve vücut tarafından üretilemeyen her türlü besin dışarıdan gıda takviyesiyle sisteme kazandırılır. İşte her yaşta beyninize fayda sağlayacak besinler...

Yağlı balıklar

Beynin yaklaşık üçte ikisi Omega-3 gibi yağ asitlerinden oluşur. Özellikle çocuklarda beyin gelişimini destekleyen Omega-3 yağ asitleri; beyin hücrelerinin inşasına, öğrenme ve hafıza becerilerinin artmasına da yardımcı olur. Yağlı balıkları tüketerek vücudunuza Omega-3 takviyesi yapabilirsiniz. Soğuk suları seven somon, sardalye, uskumru, tuna ve ringa balıkları başta olmak üzere tüm balıklar Omega-3 yönünden zengindir.

Kuru yemişler

Görünüşü ile beyni andıran ceviz, bol miktarda Omega-3 ve Omega-6 içerir. Ceviz, beyin sağlığı için bilim insanları tarafından öne çıkarılan yemişler arasında yer alır. Beyindeki iletişim görevini destekleyen kolin yönünden zengin olan yer fıstığı da hafızanın güçlenmesine fayda sağlar. Günde birkaç adet ceviz ve bir avuç yer fıstığı tüketerek beyin sağlığınızı korumaya katkıda bulunabilirsiniz. Fındık, badem, kuru üzüm, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği de beyin için faydalı kuru yemişler arasında yer alır.

Bitter çikolata ve kahve

Aynı familyadan olan kakao ve kahvenin de beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği bilinir. Özellikle içeriğinde en az %70 oranında kakao bulunan ve doğal şekerlerden üretilmiş bitter çikolatayı her gün uygun ölçüde tüketebilir, yanında da kahveyle keyif yapabilirsiniz. Ayrıca kahve ve bitter çikolata sayesinde mutluluk veren ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan serotonin ve dopamin salgılamanıza da yardımcı olabilirsiniz.

Yeşil yapraklı sebzeler

Yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda antioksidan, beta karoten ve K vitamini içerir. Brokoli başta olmak üzere lahana, ıspanak ve turp tüketerek beyninizi genç tutabilirsiniz. Aynı zamanda Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara karşı vücudunuzu koruma altına alabilirsiniz.

Zerdeçal

İçeriğinde antioksidan bulunan mucize sebze zerdeçal, beyin sağlığını korumaya ve hafızayı güçlü tutmaya katkı sağlar. İlerleyen yaşlarda görülme riski artan Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı da koruma sağlar.

Meyveler

Yaban mersini, böğürtlen, çilek ve karadut başta olmak üzere içeriğinde antosiyonin bulunan meyveleri tüketmek beyin sağılığına iyi gelir. Antioksidan görevi gören bu pigmentler beyni genç tutmaya ve hücreleri yenilemeye yardımcı olur.

Yumurta

Yumurtada beyin gelişimi için çok gerekli olan folik asit, kolin aminoasidi, B12 ve B6 vitaminleri bulunur. Bu maddeler birlikte hareket ederek beyin kimyasında faydalı etkiler yaratır. Beyni zinde tutarak hastalıklara karşı koruma sağlar.

Diğer besinler

Bilim insanları aşağıdaki besinlerin de beyin sağlığı ve güçlü bir hafıza için fayda sağladığını belirtir:

  • Keten tohumu,
  • Soya fasulyesi,
  • Avokado,
  • Tam tahıllar.
Sonraki Haber