Güneş yoksa bunlar var: İşte en yüksek D vitamini içeren besinler

Vitaminler, vücudumuzda çeşitli biyokimyasal işlevleri yerine getirmek için gerekli olan bileşiklerdir. D vitamini, insan sağlığı açısından son derece önemli bir role sahiptir. Peki en çok D vitamini içeren besinler hangileri?

D vitamini, vücutta sınırlı miktarda üretilir ve depolanır; güneşten gelen ultraviyole B ışınları en etkili D vitamini kaynağını oluşturur. Yeterli miktarda ultraviyole ışını almadığımızda veya ciltle teması engellendiğinde, D vitamini üretimi yetersiz kalabilir.

D vitamininin vücutta birden fazla rolü vardır:

Sağlıklı kemikleri ve dişler
Bağışıklık, beyin ve sinir sistemi sağlığını desteklemek
İnsülin seviyelerini düzenlemek ve diyabet yönetimini desteklemek
Akciğer fonksiyonunu kardiyovasküler sağlığı desteklemek
Kanser gelişiminde rol oynayan genleri

İşte en fazla D vitamini içeren besinler:

  • Yağlı balıklar (somon, uskumru, sardalya, ton balığı)
  • Karaciğer (özellikle sığır karaciğeri)
  • D vitamini ile güçlendirilmiş süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt)
  • Yumurtanın sarısı
  • D vitamini ile zenginleştirilmiş tahıllar
  • D vitamini ile güçlendirilmiş bitkisel sütler (badem sütü, soya sütü)
  • Mantarlar (özellikle güneş ışığına maruz kalan türler)
  • Balık yağı (özellikle morina karaciğeri yağı)
  • D vitamini ile güçlendirilmiş portakal suyu
Sonraki Haber