Güneşlenirken sağlığınızı kaybetmeyin

Yaz mevsiminin gelişiyle güneşli günler başladı. Güneşin tadını çıkarmak zamanı... Peki güneşin zararlı ışınları? Korunmak için yapılması gerekenleri sizin için özetledik.

Yaz mevsiminin gelişiyle güneşli günler başladı. Güneşin tadını çıkarmak zamanı... Peki güneşin zararlı ışınları? Güneş ışınları oldukça çeşitlidir. Bunların bir kısmı dünyaya ulaşamaz ve bir kısmı da ozon tabakasında süzülür. UVA UVB olarak başlıca iki formu önemlidir. Bu ışınlar cildimize temas ettiğinde bir takım olayların başlamasını tetikler. Hücresel düzeyde DNA hasarı adını verdiğimiz bu olay,sürekli olarak hücresel iyileşme mekanizmalariyla yeniden düzene sokulur. Fakat bu düzenleme mekanizması da hasar görürse UV hasarı iyilestirilemez ve bir cilt hücresinin genetigini bile değiştirebilir.

ZARARLI ETKİLERİ

Akut etkilerinde ciltte kızarıklık, su toplanması, ağrı, ateş eşlik eden 1. veya 2. derece cilt yanığı görülür. Ayrıca;

Özellikte tatilde başımıza gelebilecek bir durum olan uzun süreli kontrolsüz güneş maruziyeti ile vücutta sıvı ve elektrolit kaybı, buna bağlı bulantı, halsizlik, çarpıntı, ishal, kusma gibi belirtilerin görüldüğü güneş çarpması: Fotoyaslanma adını verdiğimiz cilt hücrelerinde yaşlanma ve kahverengi - kırmızı  lekeler oluşması ve ince - derin çizgilerle ortaya çıkar.

Ayrıca, uzun yıllar korumasız güneş temasına bağlı ileri yaşlarda daha sık görülen cilt kanseri vakaları vardır. Maalesef giderek büyüyen ozon deliği sebebiyle güneş ışınları artık dünyamıza daha dik bir açıyla geliyor ve bu durum artık daha genç yaşlarda bile cilt kanseri ile karşılaşılmasına sebep oluyor.

NE YAPMALI?

Korunmak için yapılması gerekenleri sizin için özetledik,

Güneş ışının dik açıyla geldiği sabah 10 ve 15 saatleri arasında güneşte kalmamaya özen gösterin

Güneş koruyucu kullanın , güneşe çıkmadan yarım saat önce sürdüğünüzden emin olun

Cildinize uygun güneş kremini seçimi yapın, alacağınız güneş koruyucu içeriğin +50spf olmasına ve hem UVA hemde UVB koruyucu özellikte olmasına dikkat edin.

Eskimiş , tarihi geçmiş ya da gecmemis olsa bile uygun kosullarda saklanmadığı için bozulduğunu düşündüğünüz ürünü kullanmayın, ürünler uzun süre güneşte kaldığında etkisinin azalacağını unutmayın,

Tatilde güneş altında kalınan süre oldukça uzadığı için düzenli olarak güneş koruyucuyu yenileyin

Dışarı çıkarken şapka ve gözlük kullanın

Gölgede olmanın sizi korumaya yetmediğini bilin ve güneş kremi sürmeyi ihmal etmeyin. Burun, dudak, ense ve kulak üstü kısımları da unutmayın,

Çocukların tenleri daha hassas olduğu için onlara özel güneş kremleri kullanıp 2 saatte bir ya da her denize girip çıktıktan sonra yenilemeyi unutmayalım. Ayrıca çocuklar için UV korumalı şapka ve kıyafetler giydirmek de uygun bir tercih olacaktır. 

Sonraki Haber