Güney Kore’de darbe girişimi: Başkan geri adım attı Savunma Bakanı istifa etti

Güney Kore Devlet Başkanı sıkıyönetim ilan etti. Muhalefet mecliste toplanarak sıkı yönetimi oylama ile geri çektirdi. Askerleri meclise gönderen Başkan Yoon, muhalefeti ‘Pyongyang yanlısı güçler’ olarak hedef aldı

Güney Kore’de önceki akşam hareketli saatler yaşandı. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere bulaştığını belirterek ülkede sıkıyönetim ilan etti. Yonhap'ın haberine göre, Devlet Başkanı Yoon, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, muhalefeti "devlet karşıtı faaliyetlere bulaşmakla" suçladı.

Yoon, "Sıkıyönetim, Kuzey Kore (KDHC) yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçlıyor." ifadesini kullandı.

Yoon'un kararı, muhalefetteki Demokrat Parti'nin parlamento bütçe komisyonunda bütçe tasarısını reddetmesinin ve devlet denetçisi ile başsavcı hakkında görevlerini kötüye kullanma önergeleri sunmasının ardından geldi.

GENELKURMAY BAŞKANI SIKIYÖNETİMİN BAŞINDA

Güney Kore'de Genelkurmay Başkanı General Park An-su'nun sıkıyönetim komutanı olarak atandı. Sıkıyönetim komutanı olarak atanan General Park tarafından yayımlanan talimatnameye göre, protesto yürüyüşleri de dahil tüm siyasi faaliyetler yasaklandı. Yerel saatle 23.00 itibarıyla yürürlüğe giren talimatnamede, “Tüm medya ve yayınlar, sıkıyönetim komutanlığının kontrolü altındadır.” ifadesine yer verildi. Talimatnamede ayrıca, grevdeki stajyer doktorların da 48 saat içinde işlerinin başına dönmeleri emredildi.

KENDİ PARTİSİNDEN DE İTİRAZ GELDİ

İktidardaki Halkın Gücü Partisi’nin lideri Han Dong-hoon da sıkıyönetim kararını “yanlış” diye tanımlayarak itirazda bulundu. Han, sıkıyönetim ilanının hemen ardından yaptığı açıklamada, “kararı halkla birlikte engelleyeceklerini” ifade etti.

Güney Kore'de muhalefetteki Demokrat Parti (DP)’nin lideri Lee Jae-myung da Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un sıkıyönetim ilanının "anayasaya aykırı" olduğunu belirtti. DP'den sıkıyönetim hakkında yapılan açıklamada, partili milletvekilleri Ulusal Meclis'e çağırıldı. DP lideri Lee, “Devlet Başkanı Yoon, sebepsiz yere sıkıyönetim ilan etti. Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve kılıçlı askerler yakında ülkeyi kontrol edecek.” ifadesini kullandı.

‘YOON KORE’DEKİ EN BÜYÜK RİSK’

Seul'de gece çökerken binlerce Güney Koreli, dondurucu soğuklara rağmen Ulusal Meclis'e yürüdü ve Başkan Yoon'un görevden alınması çağrılarını yineledi.

Güney Koreli muhalif bir siyasetçi BBC'ye yaptığı açıklamada “[Başkan Yoon] istifa etse de etmese de onu görevden alacağız.” dedi. Kore'yi Yeniden İnşa Partisi Ulusal Meclis Üyesi Joon Hyung Kim, BBC Dünya Servisi'nin Newsday programına verdiği demeçte Başkan'ın “şu anda Kore'deki en büyük risk” olduğunu söyledi. Joon, “Çok bölücü bir yapısı var, dünya görüşü siyah ve beyaz gibi. Muhalefet partilerini, parlamento üyelerini devlet karşıtı gruplar olarak görüyordu. Kargaşa vardı ama biz galip geldik ve biliyorsunuz bu Kore demokrasisinin gücüdür.” şeklinde konuştu.

Yoon’un azli için Ulusal Meclis'te üçte iki çoğunluk gerekiyor. Muhalefet partisi kendi koalisyonu içinde yeterli oya sahip değil, ancak iktidar partisinden yeterli sayıda üyenin bu açıklamadan dehşete düşerek Yoon'un görevden alınmasını desteklemesi artık mümkün.

‘KENDİMİ SORUMLU HİSSEDİYORUM’

Güney Kore Milli Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, ülkede kısa süre önce ilan edilen sıkıyönetimin sorumluluğunu üstlendiğini ve istifasını sunacağını açıkladı. Kim, bu çalkantılı dönemde meydana gelen karışıklıktan duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve tüm askeri personelin kendi talimatı altında hareket ettiğini teyit etti. Savunma Bakanı Kim, çarşamba günü medyayla paylaştığı mesajında “olağanüstü halin neden olduğu tüm kargaşadan kendisini sorumlu hissettiğini” söyledi ve halkta kafa karışıklığına ve endişeye neden olduğu için özür diledi. Kim'in istifası, Demokratik Parti'nin dün erken saatlerde kendisine karşı bir görevden alma önergesi sunmasının ardından geldi.

BÜTÇE VE YOLSUZLUK TARTIŞMALARI

Siyasi kargaşa, Yoon ve muhalefetin kontrolündeki parlamentonun, bütçe ve diğer önlemler konusunda çatışmasıyla ortaya çıktı. Muhalefetteki Demokrat Parti geçen hafta Yoon hükûmetinin sunduğu 677,4 trilyon wonluk (470,7 milyar dolar) toplam bütçe teklifinden 4,1 trilyon won kesinti yaparak parlamentoyu 2025 yıllık bütçesinin kontrolü konusunda çıkmaza soktu.

Muhalefetin başarılı bir bütçe müdahalesi, Yoon'un azınlık hükûmetine büyük bir darbe vuracak ve ihracat büyümesinin soğuduğu bir dönemde mali harcamaların daralması riskini doğuracak.

Ayrıca ülke geçen aydan bu yana Yoon’un eşinin de karıştığı nüfuz ticareti skandalıyla çalkalanıyor. Ancak yolsuzluk suçlamaları halk nezdindeki itibarını zedeledi. Son aylarda onaylanma oranı yüzde 17 ila 20 arasında seyrediyordu. Muhalefet onaylanması halinde onu görevden almaya zorlayacak olan azil davasını hazırlıyordu. Devlet Başkanı, eşinin lüks bir Dior çantasını kabul ettiği ve hisse senedi manipülasyonu yaptığı iddialarını da içeren bir dizi tartışma için özür dilemişti.

Sonraki Haber