‘Uluslararası Festivali daha ileri taşıyalım'

Uluslararası Boğaziçi Bale Festivali, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda düzenlenen gala gecesi ile sona erdi. Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nun kurucusu ve festivalin Sanat Yönetmeni Günnur Bayburt, 'Okullar arası kaynaşmayı sağladık.' dedi

5. Uluslararası Boğaziçi Bale Festivali, Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda düzenlenen gala gecesi ile sona erdi. Etkinliğin ilk yarısında katılımcı bale okullarının gösterileri, ikinci yarısında ise ödül töreni yapıldı.

Bale sanatına yeni adım atan miniklerden profesyonel dansçılara kadar geniş bir yelpazeyi kucaklayan festivalin gala etkinliğinde, ödül alan öğrencilerin heyecanı salonu kapladı.
Festivale bu yıl Görev Vakfı sponsor oldu. Görev Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şule Perinçek, Vatan Partisi İstanbul İl Başkanı Okan Özkan, Görev Vakfı Genel Sekreteri Uğur Bıçaklıoğlu ve Vatan Partisi İstanbul İl Yöneticisi Hasret Aykut gala etkinliğine katılım gösterdi.

Görev Vakfı heyetinin yanı sıra jüri üyeleri, bale okulları ve öğrenci velilerinin katıldığı galaya ayrıca fizyoterapist Dr. Görkem Dizdar da konuk oldu. Dizdar, sahnede yaptığı konuşmada, fizyoterapiden mezun olduktan sonra yüksek lisansını Profesyonel Dansçılarda Kas İskelet Sistemi Yaralanmaları, doktorasını da Semazenlerde Denge ve Dönme Davranışı üzerine yaptığını belirterek “Anladım ki bale, muhteşem bir sanat olmanın yanında aslında çocukluk çağından itibaren bedenle bağ kurmanın, öğrenmenin, duygusal regülasyonun, kendini düzenlemenin de en güzel araçlarından bir tanesi” ifadelerini kullandı.

‘HER ŞEY SANAT VE ÇOCUKLAR İÇİN’

Festivalin yönetmeni Günnur Bayburt ile Görev Vakfı yetkilileri Aydınlık’a açıklamalarda bulundu. Bale sanatçısı, Sihirli Pabuçlar Bale Okulu’nun kurucusu ve Uluslararası Boğaziçi Bale Festivali Sanat Yönetmeni Günnur Bayburt, “Takdir edersiniz ki bu organizasyonu yapmak kolay bir şey değil. Ama hiçbir aksaklık olmadı ve alnımızın akıyla çıktık.” dedi. Katılımcı okulların birbirlerine yardım ederek, tebrik ederek ve alkışlayarak yarıştığını kaydeden Bayburt, “okullar arası bir kaynaşmayı sağlamış olduk.” dedi.
Festivale yurtdışından da büyük ilgi olduğunu belirten Bayburt, bu yıl Bulgaristan, Kanada, Rusya gibi ülkelerden mektup aldıklarını söyledi. Bayburt sözlerini şöyle sürdürdü:


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Cemal Reşit Rey sahnesinden çok memnun kaldık. Festivalimizi ileride Atatürk Kültür Merkezi’nde de yapabiliriz. Her zaman hedefimizi yüksek tutuyoruz ve kendimizi ona göre odaklıyoruz ki daha iyi şeyler yapalım. Hepsi aslında sanat için ve çocuklar için. Veliler de çok mutlu oldular. Onlar da çok büyük emek verdiler. Çocuklarını baleye yönlendirip maddi manevi destek verdiler. Balenin provaları sert ve zorlu geçiyor. Çok disiplin isteyen bir sanat. Bıkmadan usanmadan çocuklarını derse getirdiler. Onun için onlara da çok teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar. Bu sanat değerlerinin çoğalmasını bekliyoruz.

SANATÇILARA BİRLİK ÇAĞRISI

Bale hakkında “sanat mı spor mu” şeklinde ortaya atılan tartışmaya da değinen Bayburt, bale eğitiminin 10 yıl sürdüğünü hatırlatarak “spor bakanlığına bağlandığı zaman 6 ayda hocalık sertifikası veriyorlar. Tamamen para için yapılıyor ve bu çok tehlikeli bir şey.” dedi. Bayburt konuya şöyle açıklık getirdi:
“Bir ülkeyi yıkmak istediğiniz zaman sanatıyla, ekonomisiyle, tarımıyla oynarsınız. Biz de sanatçılar olarak burada dik durmalıyız ve biz bunu yaptık. Başı çektik bu konuda ve diğer bale okulları ile konservatuarlar da bizlere destek verdi. Şu anda bu tartışmayı başlatanlar geri çekildiler gibi görünüyor. İşte her zaman birlik ve beraberlik içinde olursak böyle şeylere göğüs gereriz. Biz sanatçı olarak elimizden geldiği kadar bunlarla savaşacağız. Bu emellerinden asla vazgeçmiş değiller. Bu diğer alanlarda da böyle. Herkes ülkede vazifesini tam yapsa asla sırtımız yere gelmez. İnşallah insanlar bizim gibi mücadele ederler. Sanat konusunda elimizden geleni yapmaya her zaman hazırız.”

‘DAHA İLERİ TAŞIYALIM’

Görev Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Ulusal Strateji Merkezi (USMER) Başkanı Şule Perinçek:
“Görev Vakfı, Uluslararası Boğaziçi Bale Festivali’nin destekçisi oldu. Görev Vakfı’nın adı, bir sanatçı tarafından konuldu. Hepimizin çok sevdiği, ailemizden biri olarak gördüğümüz Levent Kırca tarafından. Levent Kırca, bize sanatı desteklemek diye de bir görev yükledi. Bu bereketli topraklarda, Görev Vakfı olarak sanatı destekleme görevini yapmak hem çok kolay hem de çok zor. Zor çünkü bu bir ödüllü yarışma ve sanıyorum jüri çok zorlanmıştır. Küçük yaştan itibaren yetişenler ve minikler vardı. Seyrederken şunu düşündüm; insan iki ayağının üzerine kalktığından beri dans ediyor. O bakımdan çok da kolay. Biliyoruz ki Trakya’dan Ağrı’ya gidene kadar her otuz kilometrede bir çocukların folkloru ayak bağından baş bağına kadar değişir. Müziği de, mutfağı da değişir. Çok zengin bir kültürümüz var. Bu topraklarda bu kültürü yeşertmek açısından anlamlı bir etkinlikti. İzlerken hepimiz sanata ve kültüre doyduk. Daha da ileriye taşımak üzere destekleri bekliyoruz.”

‘BÜYÜK İŞBİRLİKLERİ
İÇİN BİR KAPI AÇTIK’

Görev Vakfı Genel Sekreteri Uğur Bıçaklıoğlu:
Çok kıymetli sanatçımız, ödüllü eğitmen Günnur Bayburt'un festivalleri her daim gündemimizde yer alıyor, bu sene kısmi de olsa sponsorluğunu yapmaktan onur duyduk. Hem ülke çapında hem uluslararası sanat dünyasında her geçen sene adını daha güçlü duyuran, yüzlerce gencimizi bale ile buluşturan seçkin bir organizasyona şahitlik ettik. Bu sene beşincisi yapılan Uluslararası Boğaziçi Bale Festivali yine müthiş performanslara ev sahipliği yaptı. Hem Sayın Günnur Bayburt'u hem kıymetli katılımcıları tebrik ediyoruz. Görev Vakfı olarak disiplin ve estetiği buluşturan bale sanatını kuşaktan kuşağa aktaran bu festivallerde daha büyük işbirliklerine bir kapı açmış oluyoruz.

Sonraki Haber