Gürcistan'ın AB'ye üyeliği askıya alındı

Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin durdurulduğu, AB'nin Gürcistan Delegasyonu tarafından yapılan açıklamalarla resmen duyuruldu. Söz konusu kararın, tartışma yaratan yasa tasarısının kabul edilmesiyle ilişkili olarak yaşanan gerilimlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor.

AB'nin Gürc n Büyükelçisi Pawel Herczynski'nin başkent Tiflis'teki bir etkinlikte yaptığı açıklamalara göre, AB liderler zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda Gürcistan'ın AB üyelik süreci şimdilik askıya alındı.

Geçtiğimiz aylarda, birliğin ülkeyi Avrupa entegrasyonu yolunda ilerletmek için bugüne kadar demokratik yollarla seçilmiş tüm Gürcistan hükümetleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyleyen Herczynski, "Mevcut Gürcistan hükümetinin niyetleri AB liderleri için belirsiz. Yabancı etkinin şeffaflığına ilişkin yasa bariz bir şekilde geriye doğru atılmış bir adım” açıklamasında bulundu.

‘30 MİLYON EURO'YU DONDURMA KARARI’

AB liderlerinin, Gürcistan’ın savunma kapasitesini güçlendirme amacıyla bu ülkenin savunma bakanlığına gönderilmesi planlanan 30 milyon Euro’yu dondurma kararının alındığı bildirildi.

Herczynski, “Gürcistan Savunma Bakanlığı'na aktarmayı planladığımız 30 milyon Euroluk fon halihazırda dondurulmuş durumda. Bu sadece ilk adım, başka adımlar da olacak. Gürcistan hükümetine doğrudan desteğimiz sınırlı olacak ve Gürcistan hükümetinin doğrudan desteğini sivil toplum ve medyaya yönlendirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

Herczynski, bu gelişmenin üzücü olduğunu da sözlerine ekledi.

AB'nin kararının ABD'nin Gürcistan'a yaptırım kararı sonrası gelmesi de dikkat çekti.

‘AB ÜYELİĞİ RİSK ALTINDA’

Lüksemburg'da düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Gürcistan'da yaşanan son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tiflis yönetimine "AB üyeliğinin risk altında olduğu" uyarısında bulundu.

‘KARAR, TARTIŞMALI YASANIN BİR SONUCU’

Bu gelişme, Gürcistan'da nisan ayında Parlamento'ya sunulan ve yabancı etkinin şeffaflığını düzenleyen yasa tasarısının kabul edilmesiyle ilişkili olarak yaşanan gerilimlerin bir sonucu olarak değerlendiriliyor. Tasarı, yurt dışından fon alan kuruluşların kayıt altına alınmasını ve yabancı etkinin izlenmesini öngörüyordu. AB, bu yasal düzenlemenin demokratik standartlara ve hukukun üstünlüğüne zarar verdiğini savunarak, Gürcistan hükümetine yasanın geri çekilmesi çağrılarında bulunmuştu.

Gürcistan'ın AB üyelik sürecinde yaşanan bu durum, ülkenin Avrupa entegrasyonu açısından önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor.

Sonraki Haber